/ VAKANTIE IN SLOVENIË PLANNEN /

BLIJF OP DE HOOGTE IN SLOVENIË.

Hoe is het weer, staan er files, wanneer gaat de trein, wat is hier aan de hand? Je kan je nog zo goed hebben voorbereid op je vakantie, er zijn altijd vragen waarop vantevoren geen antwoorden zijn. Hier geven we je links en tips voor de beste up to date informatie tijdens je reis in Slovenië.

VERKEER IN SLOVENIË

Het verkeer in Slovenië is bijzonder rustig in vergelijking met Nederland. Zo bestaat er geen ochtend- en avondspits op de snelwegen.

Files doen zich alleen voor bij werkzaamheden of ongevallen. En, helaas, in vakantietijd. In de zomermaanden staat het in de weekenden vaak vast in de richting van de kust en Kroatië. Door de week zijn er, ook in de zomer, geen tot weinig files.

Alle actuele verkeersinformatie voor heel Slovenië vind je op: www.promet.si. Rechtsboven op de pagina vind je een knop voor de Engelse versie. Je kan hier ook meekijken met de vele webcams die langs de wegen hangen om zelf te zien hoe druk het is. Of te kijken of bijvoorbeeld ergens de zon schijnt of het regent.

bloke plateau

VIND JE WEG IN SLOVENIË

Als je navigatie hebt in de auto en/of op de telefoon dan zal dat volstaan om de weg te vinden. Natuurlijk kan je ook Google Earth raadplegen. Streetview is sinds dit jaar ook beschikbaar in Slovenië.

Maar ga je echt de bergen in dan is een goede kaart aan te bevelen want hier heb je niet altijd verbinding. In de Tourisme Informatie Centra (TIC) kan je zowel gratis als betaalde kaarten vinden (voor een echte tocht in de bergen voldoen de beknopte gratis kaarten niet).

OPENBAAR VERVOER

Treinverbindingen en tijden vind je op www.slo-zeleznice.si/en/passengers/slovenia

Voor de Sloveense Alpen: https://www.tnp.si/en/visit/about-the-park/traffic-and-public-transport/

Busverbindingen (van en naar Ljubljana) vind je hier.

HOE IS HET WEER IN SLOVENIË?

We willen natuurlijk allemaal weten hoe het weer is. In Slovenië zegt men zelf al dat het land ‘aan de zonnige kant van de Alpen ligt’. En dat is ook zo. Maar de zon schijnt helaas niet altijd. Die mooie groene natuur heeft nu eenmaal ook wel eens water nodig.

www.arso.gov.si is het Sloveense weerbureau. Rechtsboven is de link naar de Engelse site, waar je in het menu rechts het weerportaal vindt. Hier vind je ook een buienradar onder interactive weather. De buienradar (padavine) vind je ook hier.

Voor het westen van Slovenië is de Italiaanse website www.ilmeteo.itook een goede bron voor de weersverwachting. Er is geen Engelse versie maar de site werkt voornamelijk met plaatjes. Helemaal bovenaan vind je een zoekvenster waar je de plaatsnaam kan intikken.

Ook op het Nederlandse www.weeronline.nl kan je terecht voor weersvoorspellingen voor de plaatsen in Slovenië.

weer in Slovenië: regen of zon op vakantie; bron Mijn Slovenië

WAT GEBEURT ER IN SLOVENIË?

Wil je meer weten over wat er zich zoal afspeelt in het land dan kan je op www.sloveniatimes.com en www.sta.si (Engelse versie rechtsboven) het nieuws volgen.

De kalender van evenementen in Slovenië vind je hier.

Mark Koghee