/ Wandeltochten /

Naar een top met schitterende vergezichten

// Soort wandelingen: Inspannend
// Duur: 5 uur en 30 minuten
// Lengte: 14,5 kilometer
// Hoogteverschil: 920 meter

Dit is een eenvoudige bergwandeling met een inspannende eerste klim naar een populaire top. Vanaf de Visevnik aan de oostkant van de Julische Alpen heb je rondom schitterend uitzicht over het Pokljuka plateau, de Bohinj bergruggen en de hoogste berg Triglav waar je vrij dichtbij bent. Het startpunt Rudno Polje ligt op 1345 meter hoogte en is daarmee ook het startpunt voor de kortste versie van een klim naar de Triglav.

visevnik. wandelen, 1, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Dit is een rondwandeling, vanaf de Visevnik loop je door naar een berghut en van daaruit weer verder naar het vertrekpunt. Je kunt uiteraard ook vanaf de top teruglopen, dan loop je 3 uur 30 minuten, 6,4 kilometer en 700 hoogtemeters.

Hoe wij er kwamen

Zoals al eens gezegd waren wij in de eerste jaren niet zo fanatiek met hoogtemeters vreten. Deze wandeling uit ons eerste wandelboekje kwam dus niet in aanmerking. Maar in de loop der jaren ontdekten we dat je met een gemiddelde conditie best veel kunt. Een klim van 500 meter is gewoon een kwestie van doorlopen en af en toe kort pauzeren indien nodig. En je wordt altijd beloond, zeker bij deze wandeling. Inmiddels hebben wij deze wandeling al twee keer gedaan, één keer op een regenachtige dag en één keer met teveel sneeuw voorbij de top na een koud voorjaar. Dus we zullen nog wel een keer gaan als de omstandigheden zelfs eind mei optimaal zijn. Op de foto's zie je dus veel meer sneeuw dan je zult aantreffen als je later gaat.

visevnik, wandelen, 5, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Rijden naar Rudno Polje

Vanuit Bled volg je de bruine borden naar Pokljuka, de grote beboste hoogvlakte ten oosten van het Triglav National Park. Als je al een tijdje over de bosweg 905 rijdt kom je bij een driesprong en rijd je door naar Rudno Polje over de 905.

Als je vanuit Bohinj wilt gaan begint de uitleg in Bohinjska Bistrica. Rijd richting Bled, en kort nadat je de brug over de Sava Bohinjka bent gepasseerd sla je linksaf naar Jereka. Je rijdt door Jereka waarna de weg opklimt naar het Pokljuka plateau. Alleen dit weggetje is al een leuke ervaring. Je komt uit bij dezelfde driesprong als vanuit Bled en gaat dan linksaf naar Rudno Polje.

In beide gevallen kom je uit bij een grote parkeerplaats en een aantal gebouwen. Dit is ook een bekend ski gebied.

Langs skihellingen de bergen in

Steek vanaf de grote parkeerplaats de weg over en loop tussen een klein gebouw rechts en een kiosk/bar links de bosweg op. Na ongeveer 700 meter kom je uit bij de onderste skihelling. Het pad loopt langs de linker kant van de helling. Als de helling links de hoek omgaat loopt het pad ook weer langs de linkerkant. Deze wandeling is bewegwijzerd met de bekende rood-witte stippen, en hier en daar een bordje.

Als je bovenaan de skihelling bent aangekomen stijgt het pad verder door een geul. Dit hele pad vormt de grootste inspanning van deze wandeling, later wordt het geleidelijker.

visevnik, wandelen, bron H.Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Naar de top van de Visevnik

Je komt langs een gebied met dwergdennen en de eerste vergezichten verschijnen. Het pad gaat verder langs een schaars begroeide helling naar een bergrug. Langs deze bergrug loop je door naar de top. Hier kun je terug of verder. Als je vroeg in het seizoen bent, is het niet raadzaam om verder te gaan als er in de vallei voorbij de Visevnik nog sneeuw ligt. Zonder de GPS track van mijn website is het pad dan niet te vinden omdat de stippen op de rotsen onder de sneeuw liggen.

visevnik, wandelen, 3, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Verder naar de berghut Blejska koca

Loop vanaf de top verder. Het pad gaat weer wat omlaag langs een bergrug. Zoek het pad op dat aftakt naar rechts. Het daalt af in de kleine vallei rechts van de bergrug. Je loopt wat links van de vallei naar een col en na de col volgt nog een kleine vallei waar je weer langs de linker kant verder loopt.

Op een gegeven moment loop je niet ver van de diepe afgronden naar de Krma vallei met een prachtig uitzicht. Het pad meandert verder met weinig hoogteverschillen, met wat lage toppen aan je linkerhand.
Uiteindelijk kom je uit bij een punt waar je 30 meter onder je de berghut Blejska koca ziet. Loop niet naar de berghut maar vervolg het pad met de berghut aan je linker hand. Je komt even later een pad tegen naar rechts, met een bordje aan een boom met daarop Rudno Polje.

visevnik, wandelen, 4, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Vanaf hier weet ik alleen dat het pad gemarkeerd met rood-witte stippen door het bos zal afdalen terug naar de ski hellingen. Je zult meerdere malen een bosweg kruisen. De eerste keer konden wij vanaf de berghut het pad niet vinden. De tweede keer wel, maar toen lag er teveel sneeuw. We waren eigenwijs vanaf de Visevnik door gegaan, hadden uren door de sneeuw geploeterd, enigszins uitgeput en wilden geen fout riskeren doordat we stippen zouden missen die onder de sneeuw lagen.

In beide gevallen zijn we naar de berghut gegaan en hebben van daar uit de bosweg gelopen die ook bij Rudno Polje uitkomt. Dit is waarschijnlijk 3 kilometer langer en duurt 30 minuten langer.

Han Vroon