De versierde afslag die naar het ouderlijk huis van Roglič leidt. Bron Mark Koghee

 

Primož Roglič komt uit....

Hoe kan het toch dat in artikelen over Primož Roglič de plaatsnaam, waar de Sloveense wielrenner vandaan komt, geregeld anders is? Lees je de ene keer over de wielrenner uit Zagorje, komt hij de volgende keer uit Trbovje, maar kwam hij dan niet uit Kisovec? Hebben sommige media het fout? Nee, maar sommige hebben het wat minder goed. Slovenië en plaatsnamen, het is wel een dingetje...

Waar komt Primož Roglič vandaan? Primož Roglič komt uit Trbovje. Deze is het minst goed. De Sloveense wielrenner werd geboren in het ziekenhuis van Trbovje dat de 'hoofdstad' is van de vallei waar de Sloveense wielrenner vandaan komt. Hij heeft hier nooit gewoond.

Primož Roglič komt uit Zagorje ob Savi. Dat is al beter. Zagorje ob Savi is een klein stadje langs rivier de Sava. Het is ook de naam van de gemeente die een deel van de vallei beslaat. Als Roglič gehuldigd wordt, dan gebeurt dat op het plein in Zagorje.

Dus Roglič komt uit Zagorje? Nee, vraag je het Slovenen dan zullen ze zeggen dat hij uit Kisovec komt. Kisovec is een dorpje enkele kilometers ten westen van Zagorje. In Kisovec is het cafe waar inwoners samen op een scherm de belangrijkste prestaties van hun Primož volgen. In Kisovec is ook de skischans waar Roglič zijn sportcarrière begon.

Dus Roglič komt uit Kisovec? Nee, vraag in Kisovec waar Roglič vandaan komt en ze zeggen Strahovlje. Strahovlje is een gehucht naast Kisovec. Een stukje westelijker van Kisovec sla je bij de versierde Roglič brug af en daar rijd je Strahovlje in. De smalle weg gaat steil omhoog de berg op. De weg splitst verschillende keren in andere wegen die ook Strahovlje heten en aan een van deze wegen staat het ouderlijk huis van Roglič.

Dus Roglič komt uit Strahovlje? Welnee, Roglič woont afwisselend in Gameljne bij Ljubljana en Monaco waar bij bijna buurman is van Tadej Pogačar, de Sloveen die hem de Tour-zege afsnoepte. Pogačar komt uit Komenda. Maar vraag daar waar hij vandaag komt en ze zeggen Klanec, een gehucht naast Komenda waar vanaf de gele rotonde een weg, niet heel steil, omhoog loopt.

Wil je eens zelf fietsen langs de versierde Roglič afslag of over de gele Pogačar-rotonde. We kunnen je fietsvakantie erlangs leiden.

De gele rotonde in Komenda waar een weg naar Klanec loopt. Bron Mark Koghee

 

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)