Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Origineel Slovens /

Wagens uit Novo Mesto

Slovenië is maar een klein land waar, ondanks de stijgende populariteit, nog steeds maar weinig mensen iets vanaf weten. Toch kent bijna iedereen wel iets dat uit Slovenië komt, zonder te weten dat het Sloveens is. Wij gaan op zoek naar bekende dingen uit Slovenië. Nu Adria caravans en campers, Renaults en Smarts. 

Op 's lands wegen rijden heel wat Sloveense wagens rond. Al zullen maar weinigen dat weten. Maar  Renaults Twingo en Smarts Forfour en caravans en campers van het merk Adria worden allemaal in Slovenië gemaakt. De voertuigen rollen van de loopbanden in het stadje Novo Mesto in zuiden van het land.

Adria Mobil

Nederland mag dan een echt caravanland zijn, een van de meest populaire caravanmerken is helemaal Sloveens. Adria Mobil is de op vijf na meest succesvolle producent van caravans en campers in Europa. Waarom nou juist de Slovenen een succesvolle caravanfabrikant zijn geworden is onbekend, zelf zijn ze niet zo'n caravanvolk. Van alle caravans en campers die in de fabriek in Novo Mesto worden gemaakt wordt 99 procent geëxporteerd.

P2 1, production caravans, 3BC 6985, bron www.adria-mobil.com

bron adria-mobil.com

De eerste caravan werd al in 1965 in Novo Mesto gemaakt. Onder leiding van de Sloveense ontwerper Martin Sever werd de Adria 375 gebouwd. De caravan was licht en betaalbaar. De eerste caravans werden geëxporteerd naar Zweden, maar al snel bleek de rest van Europa ook geïnteresseerd. Adria maakt nu in de fabriek in Novo Mesto tientallen verschillende modellen vakantievoertuigen. In totaal 10.000 wagens per jaar. 

Renault en Smart

Werd vroeger de Renault 4 al in Ljubljana gemaakt, tegenwoordig rollen de Renault Twingo's uit de Revoz (kort voor Renault Vozila) fabriek in Novo Mesto. Revoz bestaat sinds 1988 en is in handen van  Renault. In de fabriek, die 584.000 vierkante meter beslaat, worden jaarlijks meer dan 200.000 auto's gebouwd. In de fabriek wordt naast de Twingo ook de Clio II gemaakt voor de Noord-Afrikaanse markt.

Sinds een aantal jaar wordt ook de Smart Forfour door Revoz geproduceerd. De auto staat op hetzelfde onderstel als de Twingo. De Smart werd voorheen door Nedcar in Nederland gemaakt.

img 1500 ok, renault, bron sloveniatimes.com

bron Sloveniatimes.com

Gezamenlijke geschiedenis

Is dat nou toevallig dat al die wagens in het stadje Novo Mesto worden gemaakt? Nou nee, Adria en Revoz hebben een gezamenlijke geschiedenis. Beide fabrieken begonnen als de Industrija Motornih Vozil (Industrie Motor Voertuigen), IMV. Die fabriek kwam voort uit een samenwerking van Agroservis uit Slovenië en Auto Union uit Duitsland. Samen gingen zij in 1954 in een nieuwe fabriek in Novo Mesto Duitse DKW's bouwen.

Naast het bouwen van auto's keek IMV ook verder. En zo werd in 1965 het merk Adria voor vakantievoertuigen geboren en rolde het eerste prototype van de loopband.

Van 1967 tot 1972 bouwde IMV Britse Austins. In Novo Mesto werden de Mini, de Austin 1300 en de Austin Maxi gemaakt. In 1973 werd een deal gesloten met Renault en vanaf toen werd de populaire Renault 4 in Novo Mesto gemaakt. Ook de Renault 5, 12, 16, 18 en Clio zijn in Novo Mesto geproduceerd. Renault ging in 1988 een joint venture aan met IMV waarna de fabriek verder ging als Revoz.

De Adria vakantievoertuigentak van IMV kwam in 1995 helemaal op eigen benen te staan en werd het bedrijf Adria Mobil, zoals we het nu kennen.

Tina Batistuta

Tina komt uit Slovenië. Ze is naar Nederland gekomen om samen te zijn met haar liefde, maar via haar werk is ze altijd in contact gebleven met Slovenië.
Ze is de oprichter van Mooie besede - een bureau gespecialiseerd in het leggen van verbindingen tussen Nederland en België met het tourisme in Slovenië en vice versa.

Latest posts by Tina Batistuta (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!