/ WANDELTOCHTEN /

MOSTNICA KLOOF EN VOJE VALLEI WANDELING.

Tijdens deze wandeling loop je heen en terug langs de mooie rivierbedding van de Mostnica met als eindbestemming de Mostnica waterval.

// soort wandeling: gemakkelijk
// duur: 3 uur en 30 minuten
// lengte: 12 kilometer
// hoogteverschil: 340 meter

Tijdens het eerste deel van de wandeling loop je langs de randen van de diep uitgesleten kloof die je op veel plaatsen goed kunt zien. Het tweede deel van de wandeling loopt door een afgelegen vallei en aan het einde van deze Voje vallei bereik je de waterval Slap Mostnice. In de zomermaanden betaal je € 2,50 entree bij een houten huisje bij de eerste stenen brug. Met dat geld wordt het onderhoud van het pad betaald.

DE OMGEVING: HET MEER VAN BOHINJ IN TRIGLAV NATIONAAL PARK

Het meer van Bohinj is een eindbestemming, aan drie kanten ingesloten door bergen en bereikbaar vanuit de richting Bled. De omgeving van het meer is een prachtig voorbeeld van hoe Slovenen hun natuur respecteren en ermee omgaan.

De meeste accommodaties die er zijn liggen verscholen tussen de bomen zodat je langs de oever vrijwel uitsluitend natuur ziet. Dat is zo bepaald omdat het meer binnen het gebied van het Triglav Nationaal Park ligt.

Sinds het tweede jaar hebben wij ervoor gekozen om een aantal dagen in Ribcev Laz aan de oostkant van het meer te verblijven om in dat deel te kunnen wandelen.

Het meer van Bohinj is een eindbestemming, aan drie kanten ingesloten door bergen en bereikbaar vanuit de richting Bled. De omgeving van het meer is een prachtig voorbeeld van hoe Slovenen hun natuur respecteren en ermee omgaan.
H. Vroon

De Mostnica kloof is één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in dat gebied en we zijn er elk jaar wel een keer.

HET BEGIN VAN DE WANDELING NAAR DE MOSTNICA KLOOF

Als je vanuit Bled naar het meer van Bohinj rijdt kom je uit bij Ribcev Laz. Steek bij het meer aangekomen rechts de brug over naar Stara Fuzina.

In Stara Fuzina aangekomen rij je langs een supermarkt en kom je in het centrum bij een bocht naar rechts een brug over de Mostnica tegen.

Vlak vóór die brug gaat een zijweg naar links naar boven, neem die weg. Volg de hoofdroute van die smalle weg.

Na ongeveer 700 meter zie je buiten het dorp aan de rechterkant een grote parkeerplaats waar je (betaald) kunt parkeren.

wandelen door Mostnica kloof in Slovenie
H. Vroon

DE WANDELING DOOR BOS NAAR EEN WATERVAL

Loop op de parkeerplaats van de weg af naar het pad langs het hek van een weiland, dus niet de onverharde weg die links van dat pad omhoog gaat. Al na een paar minuten loop je in het mooie bosgebied langs de kloof.
Het hele pad is voorzien van wegwijzers. Je kunt langs beide kanten van de kloof lopen en er zijn een aantal oude stenen bruggen.

Blijf bij de eerste stenen brug aan de rechterkant van de rivier. Bij de tweede stenen brug kun je het beste oversteken en langs de linker oever lopen, dat is een mooier pad. Onderweg kom je langs een mooi stuk met in het gesteente uitgesleten kuilen en even later bij een rots die lijkt op een olifant (Sloncek).

Ook ligt er nog een brug van metaal en hout langs dit stuk, op een punt waar het pad wat verder van de kloof af ligt. Als je deze brug kunt vinden, steek deze dan niet over, maar vanaf deze brug heb je wel een heel mooi zicht op de diep uitgesleten kloof. Blijf dus langs de linker oever lopen en je komt na de olifant rots uit bij de derde stenen brug. Steek deze brug over en loop verder langs de rechter oever van de Mostnica. Het pad vervolgt door bos verder van de rivier af.

Je komt langs een berghut Koca Voje waar in de zomer een terras open is. Later kruis je nogmaals de Mostnica via een lage brug en even later loop je door het Voje dal.

Mooie bergweiden omringd door bergen, met aan het einde nog een gelegenheid om wat te gebruiken. Vanaf dat punt is het nog vijf minuten lopen voordat je uitkomt bij de waterval Slap Mostnice.

Op de terugweg zou je nadat je Koca Voje gepasseerd bent en bij de stenen brug uitkomt kunnen besluiten deze niet over te steken. Zo loop je op de terugweg een ander stuk. Je ziet dan ook makkelijker de brug van metaal en hout die je op de heenweg niet bent overgestoken.

wandelen nabij Bled in slovenie
H. Vroon
Han Vroon