/ WANDELTOCHTEN /

De Gorejca watervallen in Log Pod Mangartom.

// Soort wandeling: Gemakkelijk
// Duur: 50 minuten
// Lengte: 1,8 kilometer
// Hoogteverschil: 90 meter

wandelen, gorejca, uitzicht, bron H.Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Avontuurlijk wandelen langs de Gorejca bergbeek

Dit is een relatief korte wandeling naar de Gorejca bergbeek met leuke watervallen bij het dorp Log pod Mangartom. Je loopt op een makkelijk pad langs weilanden en door het bos, langs de helling van de berg Ruseva glava. In minder dan 20 minuten vanaf het dorp kom je bij de poel van de eerste waterval. Van daaruit kun je door naar een volgende waterval en als je avontuurlijk bent zijn er meer watervallen te bereiken. De omgeving is mooi als altijd.

Hoe wij er kwamen

In 2015 viel de naam Gorejca tijdens twee verschillende gesprekken met mensen van het Local Tourist Office in Bovec. We gingen op zoek op internet en vonden wat summiere informatie. In een geleend Sloveens boekje (Sto Slapov, 100 watervallen in de Koritnica vallei) stonden interessante foto’s. We gingen op zoek en konden weer een mooie plek aan onze inmiddels lange lijst van Sloveense natuurlijke bezienswaardigheden toevoegen.

Naar Log pod Mangartom

Rijdt vanuit Bovec richting Tarvisio (Italië). Na 11 kilometer kom je aan bij het leuke alpine dorp Log pod Mangartom. Je rijdt dan al een tijdje door de schilderachtige Koritnica vallei omgeven door bergen van 2000 meter die dicht op elkaar staan. Je rijdt door het eerste deel van het dorp (Spodnji log). Na de huizen zie je aan de linkerkant een tennisbaan. Vlak voordat je het tweede deel van het dorp bereikt sla je bij eerste gelegenheid linksaf op een smalle weg. Op de hoek staat een kapelletje met de inscriptie S. Barbara. Rijdt deze weg helemaal uit totdat je bij een parkeerplaats en de brandweer kazerne komt (Gasilski dom), parkeer daar.

wandelen, boos, gorejca, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon

Naar de warme Gorejca poel

Loop langs de brandweer kazerne en loop links langs de ingang van de mijnwerkers tunnel (Stoln). Daar begint het pad naar Gorejca, aangeduid als wandeling L1. Je steekt direct een droge bedding over en loopt vervolgens op een bospad. Even later loop je langs een kleine ski helling en daarna weer verder door het bos. Na ongeveer 750 meter vanaf de parkeerplaats kom je aan bij de onderste waterval. De mensen van het dorp hebben een lage dam om de poel gebouwd. In de zomer, als het water dat langs de rotsen omlaag komt door de zon wordt verwarmd, kan de watertemperatuur in de poel oplopen tot 20 graden. Een klein natuur zwembad.

wandelen, gorejca, waterval, bron H.Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Naar de volgende waterval

De officiële bewegwijzerde wandeling eindigt hier, maar er loopt een vrij makkelijk pad rechts van de poel omhoog naar een volgende waterval. Na een korte klim zie je een pad links omlaag richting de mooie rivierbedding. In korte tijd loop je zo naar de volgende waterval. Hier eindigt de wandeling, loop langs hetzelfde pad terug, tenzij…

Voor de avonturiers

Het volgende stukje is meer een hint voor de wat ervaren wandelaars dat er eventueel nog meer te ontdekken is. Bij de gegevens van de wandeling is dit deel dan ook niet meegenomen. Het pad naar de derde waterval is op sommige punten nauwelijks een pad te noemen, deels erg steil en een goede oriëntatie is wel wenselijk om ervoor te zorgen dat je op het juiste punt weer bij de rivierbedding uitkomt.

Daar waar je op weg naar de tweede waterval omlaag liep naar de rivierbedding, is ook een pad verder omhoog. Dit gaat door vrij open bos steil omhoog en is als een deels dun open geultje tussen het gras te onderscheiden. Waar het pad uitkomt op een klein vlak stuk gras kun je verder langs een korte begroeide rotshelling en bovenaan direct door naar links, weer naar de rivierbedding. Het is een beetje spoorzoeken.
Het laatste stuk naar de bedding zijn wij afgedaald met een werptouw zoals kayakkers dat gebruiken om collega’s uit de rivier te redden. Niet per se nodig, maar wel stoer met zo’n touw.

wandelen, waterval, gorejca, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon
Han Vroon