/ WANDELTOCHTEN /

WANDELEN DOOR HET BOS NAAR CURK WATERVAL.

Deze wandeling voert je door bos en langs bergweiden naar een vrij onbekende waterval genaamd Slap Curk. De meeste hoogtemeters maak je gelijk bij de start langs een relatief steil pad door bosgebied. Later loopt het pad door een open gebied met bergweiden. Het laatste stuk wordt je beloond met een pad langs een erg mooie groene kloof met steile hellingen.

// soort wandeling: licht inspannend
// duur: 2 uur
// lengte: 5,4 kilometer
// hoogteverschil: 340 meter

Het pad is waar nodig gezekerd en goed begaanbaar. Aan het einde van de kloof kom je uit bij de waterval die waarschijnlijk zo’n 80 meter hoog is. Je kunt om de waterval heen lopen.

In 2013 gingen we weer eens naar Slap Kozjak, een bijzonder mooie waterval vlak bij Kobarid, van dezelfde rivier de Kozjak. Bij de parkeerplaats stond een informatiebord met o.a. een foto van Slap Curk, en op de kaart op dat bord was te zien waar deze ongeveer was.

Later zochten we op internet en vonden nauwelijks iets, maar gelukkig wel een GPS track op Wandermap.net. Daarmee lukte het ons het beginpunt van de wandeling te vinden en op dat moment besloot ik om een idee waar ik al een tijd mee rondliep uit te voeren en een website over Slovenië te maken met wandelinformatie.

RIJDEN VANUIT KOBARID NAAR DE PARKEERPLAATS BOVEN DREZNICA

Rij in Kobarid naar de Napoleon brug over de Soca. Dit is de oude weg naar Tolmin via Kamno. Sla direct na de Napoleon brug links af naar Dreznica. Sla in het centrum van Dreznica links af naar Drezniske Ravne.

Vlak voor je bij de huizen van Drezniske Ravne aankomt zie je een smalle weg naar rechts, met op de hoek een informatiebord over het dorpje en een hoop appartementenbordjes erbij. Neem deze smalle weg naar rechts.

De weg slingert omhoog en na ongeveer 1,7 kilometer zie je vlak voor een bosrand een met gras bedekte parkeerplaats aan de rechterkant waar je kunt parkeren.

DE WANDELING NAAR DE WATERVAL

Schuin aan de overkant staat een klein boerderijtje. Even verderop zie je aan de rechterkant van de weg een paal met een hoop wegwijs bordjes. Neem dat pad.

Langs het pad staat af en toe een bordje waar nodig. Je loopt eerst door bosgebied langs een pad dat behoorlijk snel omhoog gaat. Later volgt een gebied met bergweiden en mooie vergezichten.

Uiteindelijk kom je weer in bosgebied en ineens is daar de kloof. Hier en daar zijn staalkabels aanwezig waar nodig. Na een korte wandeling kom je uit bij het uiteinde van de kloof en de waterval.

Loop langs dezelfde route terug.

wandelen naar Curk waterval in Soca vallei in Slovenië; bron Han Vroon
H. Vroon
brug over Soca rivier in Slovenië
wandelen in Soca vallei in Slovenie; bron Han Vroon
H. Vroon
Han Vroon