/ Wandeltochten /

Wandelen in Slovenië

De wilde Sloveense natuur

Mijn bijdrage aan de artikelen op Mijn Slovenië gaan vooral over het noordwesten van het land, in en rond het Triglav Nationaal Park. Vandaar dat dit artikel is geschreven met dat gebied als voorbeeld.

De Julische Alpen waar het park onderdeel van uitmaakt kenmerken zich door de grote diversiteit in de natuur in een compacte omgeving. Zoals gezegd wordt zijn de pieken steiler en de dalen dieper. De bergtoppen staan dicht bij elkaar en de afwisseling in het landschap is groot. Daardoor kom je veel sneller opeenvolgend afwisselingen tegen zoals kloven, watervallen en bergbeekjes. De natuur is ruig te noemen en vooral in en rond het park komt de natuur over als wild, dus niet zo gecultiveerd en gestroomlijnd zoals in Nederland. Ook valt gelijk de diversiteit in vegetatie op. Veel meer verschillende planten op bergweiden en in de bossen dan we hier gewend zijn.

wanderweg, wandelen, bron H.Vroon, MIjnSlovenie

bron H. Vroon

Het land is schoon en opgeruimd. De infrastructuur wordt goed geïntegreerd in het landschap, alle bouwwerken zijn af en er blijft geen rommel achter. Slovenen besteden aandacht aan details en verfraaien hun omgeving met perken en bloembakken.
Tussen al het groen vind je ook veel rotsen. De rivierbeddingen zijn allemaal rotsachtig, met op veel plekken grote keien in de beddingen. Je kunt op Èen dag makkelijk meerdere mooie plekken bezoeken die dicht bij elkaar liggen en genieten van de rust, en je hoofd legen onder invloed van divers groen en de helende werking van snelstromend water. Midden in de rivier zitten op een groot rotsblok en om je heen kijkend vergeet je alles...

Ook de overige delen van Slovenië zijn mooi. Veel vaker een glooiend landschap en meer agrarisch land omdat het daar kan, met toch overal weer verborgen plekken met een mooie wandeling. Bijna de helft van Slovenië bestaat uit bos en dat zie je dus als je door de overige delen van Slovenië rijdt ook. Het land is alles behalve verstedelijkt. Half zo groot als Nederland wonen er slechts 2 miljoen mensen. In Slovenië vind je veel karst verschijnselen zoals grotten en ondergrondse rivieren. Het woord karst is ontstaan in deze streek.

De wandelpaden

Kort gezegd zijn alle paden mooi, geïntegreerd in de natuur en natuurlijk ogend. Vaak zijn het echte kronkelende wandelpaden, slechts een halve meter breed, een enkele keer wat bredere gravelpaden. De meeste paden zijn al heel oud en worden vaak alleen onderhouden waar nodig. Dat geeft ze een heel ander karakter dan onze Nederlandse kaarsrechte bospaden bijvoorbeeld. Slovenen houden zelf ook erg veel van hun natuur en trekken er vaak op uit. Overal waar je komt zul je paden vinden. Soms kan dat lastig zijn, als je op een pad loopt en er is wat verder van het pad af een bezienswaardige waterval of een uitkijkpunt, dan loopt daar ook een pad naartoe. Hoofdpaden zijn echter altijd wel te onderscheiden en vaak gemarkeerd. Regelmatig kom je leuke initiatieven tegen onderweg, zoals een waterslang uit de helling met een beker aan een tak erbij. Water uit bergbeekjes is altijd zuiver en te drinken.

Wie maakt de paden

De paden worden vaak onderhouden door de lokale bevolking. Bij minder officiel paden zie je vaak dat landeigenaren rekening houden met wandelaars door bijvoorbeeld een strook gras over hun weitje kort te houden ter oriëntatie of een houten bordje neer te zetten als wegwijzer.

Als in de buurt van hun dorp een pad naar een waterval bestaat en langs dat pad zijn moeilijk begaanbare stukken, dan wordt daar belangeloos wat aan gedaan in de vorm van een paar treden van balken en een kabel langs het stuk pad. Deze paden herken je vaak aan het feit dat de markeringen wat diverser zijn, dus bijvoorbeeld niet met de rood-witte stippen van de PZS gemarkeerd zijn. Ik ken tot nu toe maar een wandeling (Koseska korita) waarbij je een soort collectebus tegenkomt onderweg waar het mogelijk is een bijdrage te leveren voor de kosten van het gebruikte materiaal.

rivier, wandelen, brugge, bron MijnSlovenie

Het onderhoud aan de meer officiële paden wordt meestal gefinancierd door de gemeenten, hetzij direct of via de Local Tourist Offices (LTO's). Deze LTO's vallen onder de desbetreffende gemeente en worden niet landelijk aangestuurd, al zijn er wel samenwerkingsverbanden. Een LTO heeft als informatie orgaan meestal een Tourist Information Center (TIC). In sommige gebieden opereren lokale toeristen verenigingen die niet onder een gemeente vallen (Turisticno Drustvo). De vereniging in Log pod Mangartom is daar een voorbeeld van.

Een voorbeeld waarbij de gemeente veel doet aan het uitstippelen van paden en onderhouden daarvan is Bovec, het outdoor Mekka direct onder het westelijk deel van het Triglav National Park. De gemeente Bovec heeft in het gebied langs de Soca en Koritnica veel genummerde paden uitgezet. Deze herken je aan de houten palen met bordjes waarop nummers staan zoals B5 of S1a. Deze wandelingen zijn allemaal terug te vinden op de Bovec toeristenkaart die je bij het Tourist Information Center kunt krijgen.
Een aantal gecultiveerde en wat meer toeristische paden (Vintgar kloof, Slap Savica, Tolminska korita) zijn aangelegd als initiatief van toeristen organisaties maar door entreegeld volledig zelf bedruipend.

markeer, wandelen, bron H. Vroon, MijnSlovenie

De Sloveense Alpine Vereniging ofwel Planinska zveza Slovenije (PZS). Dit is de organisatie achter de rood-witte stippen die je vaak tegenkomt.

De officiële naam voor deze stip is Knafelc merkteken, als eerste gebruikt door Alojz Knafelc in 1871 om het pad naar de berg Triglav te markeren. Slovenië heeft een lange traditie in de bergsport. Er zijn veel Slovenen die op de hoogste toppen in de wereld hebben gestaan. In hun eigen land zijn ze ook vaak in hun overweldigende natuur te vinden.

De PZS, opgericht in 1893, bestaat uit 287 lokale clubs verdeeld over 12 commissies en behoort tot de grootste verenigingen in Slovenië. Gezamenlijk dragen deze clubs met vrijwilligers o.a. zorg voor het onderhoud van 10.000 kilometer aan wandelpaden en 176 berghutten en bivaks met in totaal 6000 bedden (gegevens van medio 2016).

De PZS markeert niet alleen de trajecten in de bergen, maar ook veel paden in de dalen. Overal waar je de rood-witte stippen tegenkomt heeft de PZS deze trajecten uitgezet en worden periodiek de paden onderhouden. Alle paden die de PZS onderhoudt vind je terug als rode lijnen op elke toeristenkaart die je kunt vinden.

Oriëntatie

In Slovenië bestaat een uitgebreid aanbod aan wandelkaarten die je in alle Tourist Information Centers kunt kopen. In het gebied waar je op dat moment bent uiteraard de lokale kaarten, maar steeds vaker ook die van aangrenzende gebieden. Ze worden uitgegeven door verschillende uitgevers. Op alle kaarten staan natuurlijke en historische bezienswaardigheden gemarkeerd met nummers, de namen staan dan op de achterkant van de kaart. Op alle kaarten staan de officiÎle gemarkeerde wandelingen van de PZS als rode lijnen. Buiten de lokale kaarten is de kaart Julijske Alpe van uitgeverij Sidarta, 1:50.000 best goed, op deze kaart staat het hele Triglav National Park en omgeving, met veel bezienswaardigheden gemarkeerd en wederom alle PZS paden.

wandelen, rivier, bron H. Vroon

bron H. Vroon

De officiële website van het overheid agentschap en de lokale websites van regio's vermelden vaak wel wat er allemaal te zien is, maar zijn erg summier over hoe je er moet komen en bieden weinig inhoudelijke gegevens over de wandeling. Een Sloveens initiatief met uitstekende Engelstalige teksten en een hoop bezienswaardigheden is www.slovenia-trips.com. Voordat ik die site tegenkwam ben ik zelf begonnen aan een website met duidelijke beschrijvingen, www.slovenialocations.com, ook Engelstalig.
Beide websites geven duidelijk aan waar de wandeling begint, vermelden hoelang de wandeling duurt en hoeveel hoogtemeters je loopt, en bieden GPS bestanden aan om te downloaden.

Er zijn twee goede wandelboeken te koop in Nederland, Wegwijzer voor Slovenië van Sunflower books met een Nederlandse editie, en The Julian Alps of Slovenia van Cicerone, deze is Engelstalig. Bij het Sunflower boek ligt de nadruk wat meer op de dalen en bij het boek van Cicerone wat meer op bergwandelingen. Voor diegenen die de Triglav willen beklimmen is er in diverse TIC's het uitstekende boekje How to climb Triglav te koop, uitgegeven door de PZS.

 

De Juliana Trail dompelt je onder in de prachtige natuur en biodiversiteit van de Julische Alpen. Deze wandelvakantie neemt je mee over bergen, door groene valleien en langs authentieke dorpjes. Een fantastisch avontuur voor wandelaars die comfort op prijs stellen - inclusief bagagevervoer, uitstekende accommodaties en een goed openbaar vervoersnetwerk.

 

KENMERKEN VAN DEZE REIS

  • Geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars
  • Etappes met gemiddeld 4 - 6 loopuren per dag
  • Bagagevervoer inbegrepen
  • Afwisselende natuur van het Triglav Nationaal Park
Han Vroon