/ WANDELTOCHTEN /

HET KRN MEER EN HET LEPENJICA PARADIJSJE.

Krn meer:

// soort wandeling: licht inspannend
// duur: 5 uur
// lengte: 11,2 kilometer
// hoogteverschil: 840 meter

Het Krn meer (Krnsko jezero) aan de voet van de gelijknamige berg Krn is het grootste alpine meer in Slovenië.

Nadat je de eenvoudige klim van ongeveer 700 naar 1400 meter hebt gedaan langs een goed begaanbaar en gelijkmatig stijgend bospad kom je in het alpine landschap terecht.

Langs een licht glooiend pad omgeven door steile pieken loop je verder naar het meer.

Onderweg naar het begin van de wandeling rij je zonder het te weten langs een klein paradijsje. Vandaar dat de korte wandeling langs de Lepenjica hier extra vermeld wordt(onderaan dit artikel).

Wij hebben deze wandeling al twee keer gedaan en vinden het een hele leuke manier om op eenvoudige wijze de sfeer van het tussen de bergen zijn te proeven.

Omdat wij eind mei in Slovenië zijn en je dan kans loopt boven de 1300 meter sneeuw tegen te komen, ervoeren we de eerste keer ook hoe het was om een tijdje over sneeuw te lopen.

Deze wandeling is heel geschikt voor een regenachtige dag doordat het nergens onderweg glad of gevaarlijk wordt. Buiten het hoogseizoen ben je hier waarschijnlijk uren alleen …

Lepenjica:

// soort wandeling: gemakkelijk
// duur: 40 minuten
// lengte: 1,3 kilometer
// hoogteverschil: 55 meter 

Krn meer, de grootste alpine meer in Slovenië (in Nationaal park Triglav); bron Mijn Slovenië

HET BEGIN VAN DE WANDELING VLAKBIJ BOVEC

Rij de weg van Bovec naar Kranjska Gora. Een paar honderd meter na hectometerpaal 13,0 neem je de afslag naar rechts naar Lepena. Rij deze weg door het Lepena dal helemaal uit (ongeveer 6 kilometer) totdat je bij de berghut Dom dr. Klementa Juga komt waar je kunt parkeren.

DE WANDELING DOOR BOS EN BERGWEIDE

Het pad is duidelijk aangegeven (Krnsko jezero) en begint ongeveer 30 meter rechts van de berghut. Het hele pad is bewegwijzerd met de bekende rood-witte stippen en een aantal bordjes.

Het pad loopt zigzaggend door het bos omhoog. Al vrij snel kom je langs een bordje waarbij je kunt kiezen voor een korter steiler stuk (Normalna…) of een wat langer gemakkelijker stuk (Lazja malo daljsa…).

Wij kozen voor het wat gemakkelijker gelijkmatige stijgen. Het kortere pad gaat meer recht omhoog.

Je komt na de grootste klim uit bij een kabelbaan huisje. Het pad gaat verder door een smal dal waar je een paal tegenkomt met de sneeuwhoogten in april gemeten vanaf 1987.

Later kom je uit bij een stuk bos waar je rechts aan moet houden (het pad naar links gaat naar de berghut Dom pri Krnskih jezerih dat 220 meter lopen achter de bomen ligt). Je loopt over de grote bergweide Planina Duplje met keien en dwergdennen, omgeven door bergtoppen.

Uiteindelijk kom je na nog een stukje stijgen uit bij het Krn meer, een fantastische omgeving. Bij de oever aangekomen zie je recht vooruit de Krn (2244 meter).

Je loopt langs dezelfde weg terug.

TOEGIFT: DE LEPENJICA, EEN KLEINE PARADIJSJE

wandeling door bos naar Krn meer in Julische Alpen; bron Han Vroon
de grootste alpine meer in Slovenië, Krn meer; bron Han Vroon
H. Vroon

Als je terug rijdt vanaf de berghut zie je na 2,5 kilometer aan de linker kant een vrij grote parkeerplaats omgeven door bomen, met een informatiebord. Daar kun je parkeren.

Het pad is duidelijk te vinden en loopt eerst een stuk langs de rechter oever van de Lepenjica. Daarna kom je in het kleine paradijsje.

De Lepenjica loopt door een kloof met diverse watervalletjes en overal komt water tussen de rotsen vandaan langs de rivier. Er is een grote diversiteit aan planten in dit bosrijke gebied.

Je kunt een kleine rondwandeling doen waarbij je een paar keer via een houten brug de Lepenjica oversteekt.

Als je doorloopt ben je in een goed half uur weer bij de auto. Als je de omgeving op de diverse pittoreske plekken op je in laat werken, ben je zo 1,5 uur verder.

Dit is één van de plekken waar ik me wel eens naartoe zou willen teleporteren als ik op kantoor zit …

water paradijsje Lepenjica vlakbij Bovec in Julische Alpen in Slovenië; bron www.bovec.si
www.bovec.si
Han Vroon