Beste natuurschatten langs wandelroutes in Slovenië

Slovenië is vol natuurschatten die je meestal alleen wandelend kunt bereiken. Ze maken het land nog aantrekkelijker als bestemming voor een wandelvakantie. Hier vind je 5 verborgen natuurschatten waarvoor je echt de wandelschoenen aan moet trekken.

Natuurschat in hooggebergte

Ervaren hikers kunnen de Zeven meren van Triglav ontdekken. Ondanks de naam, zijn er eigenlijk tien meertjes. Je vindt de meren onderweg naar de top van Triglav of tijdens een berghuttentocht. De meren in de Vallei van de Zeven Meren van Triglav liggen tussen de 1294 en 1993 meter. Je mag niet zwemmen of baden in de meertjes omdat ze beschermd natuurgebied zijn. Sterker nog, de beschermde status van de meertjes vormde het begin van Nationaal Park Triglav waarvan deze vallei dus het hart is.

wandelen naar meer in Triglav Nationaal Park in Slovenië; foto bron Turizem Bohinj

foto bron Turizem Bohinj

Toegankelijke wandeling

Verborgen in de Soča Vallei ligt het ravijn Kosec dat alleen via een wandeling bereikbaar is. Het ravijn is 60 meter diep. Het wandelpad ernaartoe leidt je door het bos en langs watervallen. De wandeling is voor wandelaars van elk niveau en duurt enkele uren in totaal.

''''

Foto Han Vroon

Spectaculaire watervallen

Onder berg Špik nabij Kranjska Gora valt het water over de watervallen van Martuljek naar beneden. Je hebt de Hoge Martuljek en de Lage Martuljek. De Hoge Martuljek het meest spectaculair. In drie stappen gaat valt het water 110 meter naar beneden. De Lage Martuljek valt vijftig meter in een 400 meter lang ravijn. De wandelroute naar de watervallen is niet al te moeilijk. Wil je echt dichtbij komen, dan moet je via een ketting over de rotsen omhoog klimmen, Dat deel dus echt voor de meer ervaren berggeiten.

''''

Martuljek watervallen

Bron in sprookjesland

Helemaal in het zuiden van Slovenië stroomt het riviertje Krupa door de schilderachtige regio Bela Krajina. De bron van het riviertje Krupa is een helder meertje dat midden in een bos ligt naast een hoge rotswand. Een makkelijk wandelpad leidt je naar de bron. Deze wandeling is kort en zeer goed te doen en daarom ook geschikt voor kinderen. Het startpunt ligt nabij het gehucht Praprot.

Een meertje naast een rotswand vormt de bron van rivier Krupa.

Krupa

Narcissen explosie

Sommige natuurschatten zijn alleen een bepaalde periode van het jaar op hun best. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 1835 meter hoge berg Golica. De berg van de Karawanken is in elke tijd van het jaar mooi maar tussen eind april en begin juni wordt de grasweide op de wand van de berg gekleurd door duizenden bloeiende narcissen. De kortste wandeling naar Golica is een 2 uur durende tocht. De berg kun je onder meer bezoeken tijdens een meerdaagse berghuttentocht.

Wandelaars lopen over de bergweide van de berg Golica in Slovenië die vol staat me bloeiende narcissen.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)