/ WANDELTOCHTEN /

WANDELEN LANGS DE 20 METER HOGE ROTSWANDEN VAN ‘POKLJUSKA SOTESKA’.

De Pokljuka kloof is één van de toegangspoorten tot de uiterst bosrijke Pokljuka hoogvlakte. Gedurende de wandeling wordt je telkens weer verrast door de mooie natuurlijke bezienswaardigheden.

Door hoge rotswanden omgeven natuurlijke botanische tuinen, een galerij langs een rotswand die eindigt in een spleet waar je doorheen loopt en een grote grot met diverse openingen waar je doorheen loopt.

// soort wandeling: gemakkelijk
// duur: 1,5 uur
// lengte: 3,5 kilometer
// hoogteverschil: 260 meter
// Sloveense naam: Pokljuska soteska

Wij hebben deze wandeling al vier keer gedaan in de loop der jaren. Wij merken dat we in Slovenië vooral worden aangetrokken door snelstromend water, wat ook te zien is op mijn website aan het grote aantal wandelingen waarbij water een rol speelt.

Bij deze wandeling is behalve op regenachtige dagen (waarbij deze wandeling ook heel goed te doen is) geen water te vinden. Toch trekt deze kloof ons telkens weer aan door de grote grilligheid van het landschap gedurende de wandeling.

VANUIT HET MEER VAN BLED TOT HET BORD VOOR POKLJUSKA SOTESKA 

Het bereiken van de parkeerplaats wordt uitgelegd vanaf Bled. Op de hoofdstraat vanaf de snelweg naar het meer van Bled kom je op een kruising met stoplichten. Vanaf de snelweg gezien ga je hier naar rechts, er staan borden naar Sp. Gorje en Pokljuka. Volg deze weg tot in Spodnje Gorje. Volg vanaf daar de borden naar Pokljuka.

Nadat je ook Zgornje Gorje bent uitgereden kom je bij Krnica. Vlak na het bebouwde kom bordje van Krnica zie je een bord met Pokljuka rechtdoor en Krma rechtsaf. Sla hier rechtsaf en rij omlaag langs de hoofdweg.

Onderaan deze weg buig je links af van de hoofdroute en ga je feitelijk rechtuit. Er staat een bord met Pokljuska Soteska. Rij deze weg door het dorpje en volg daarbij telkens de hoofdroute die vrij duidelijk te onderscheiden is. Als je het laatste huis gepasseerd bent na ongeveer 1,5 kilometer wordt de asfaltweg een goed berijdbare landweg, sommigen zullen het een tractorpad noemen. Na een korte tijd kom je uit op het eindpunt van de weg, de parkeerplaats bij het begin van de kloof.

DE WANDELING DOOR HET BOS, TUINEN EN ROTSEN VAN POKLJUKA

IN HET KORT

Je loopt op de heenweg door de kloof totdat je ergens links omhoog gaat. Dan loop je terug langs de kloof en steek je deze over via een natuurlijke brug.

Vervolgens loop je wat verder van de kloof af langs de andere kant van de kloof, en kom je later door de grot met hoog plafond waarbij je geen licht nodig hebt weer terug in de kloof waarna je terug loopt naar het begin.

EN DAN HIER DE UITGEBREIDERE VERSIE

Volg het pad door de kloof. Redelijk aan het begin zie je een bordje naar Pokljuska Luknja. Ga daar niet naartoe, dat is de grot die je op de terugweg tegenkomt.

Je komt langs een aantal brede stukken, de tuinen, met veel mooie vegetatie en diverse leuke informatieborden.

wandelen door Pokljuka kloof vlakbij Bled meer in Slovenië; bron Han Vroon

Verderop kom je langs een stuk kloof waarbij de 20 meter hoge rotswanden elkaar bijna raken. Bij de laatste tuin aangekomen zie je een galerij langs de rotswand. Ga hier links omhoog, volg de galerij en je komt uit bij een spleet met een trap.

Op de terugweg zal je over deze natuurlijke brug lopen. Ongeveer 450 meter na de spleet gaat er vanuit de kloof een pad links omhoog, neem dat pad. Je loopt vervolgens wat verder van de kloof af door een beukenbos. Hier en daar staan rood-witte stippen op de bomen om het pad aan te duiden.

Na verloop van tijd gaat het pad naar links naar beneden en kom je uit bij de natuurlijke brug over de rotsspleet. Nu loop je langs de andere kant van de kloof, het pad loopt verder van de kloof af. Als je licht afdaalt naar een soort kloof moet je ergens door een vervallen hek waarna het pad schuin naar rechts afdaalt.

Het pad wordt later weer steeds duidelijker totdat je bovenaan de grot staat en afdaalt naar de boven opening ervan, een heel mooi stukje. Loop door de grot omlaag en je zult weer uitkomen bij de kloof, waar je linksaf slaat en het pad terug volgt naar de parkeerplaats.

DE BOMENKAP UITGELEGD

Gedurende de wandeling zal je opvallen dat er een hoop boomstronken te zien zijn. Niet storend, het is nog steeds bos, maar mogelijk wel opvallend.

wandelen nabij Bled in Slovenië

Tijdens de winter van 2006-2007 is het gebied geteisterd door ijzel in combinatie met storm. Toen wij in 2007 weer deze wandeling deden was het een ware klauterpartij door omgevallen bomen. Officieel was de kloof ook dicht. In 2007 en 2008 is de kloof grotendeels opgeruimd waarbij de galerij zwaar beschadigd en herbouwd is. In 2009 was de kloof weer officieel open.

Han Vroon