/ Wandeltochten /

Van het mooiste monument naar de bron van de Tolminka

Het plateau Polog ligt hoog boven de rivier Tolminka. Hier in de stilte van de Juliaanse Alpen ligt een van de entrees tot nationaal park Triglav, staat een van de mooiste monumenten van de Eerste Wereldoorlog en vind je de bron van de Tolminka. Verplaatsen doe je hier het beste te voet.

Javorca, Janko Humar

bron Janko Humar

Een mooi vertrekpunt voor een wandeling over het plateau is de herdenkingskerk van de heilige geest; Javorca. De kerk staat op het plateua van Polog op een verhoging met de Juliaanse Alpen als achtergrond. Het gebouw geldt als een van de mooiste monumenten van de Eerste Wereldoorlog. De kerk bestaat 100 jaar.

Hongaarse soldaten

De kerk is gebouwd ter herinnering aan de gevallen Hongaarse soldaten bij de strijd om Tolmin tussen 1915 en 1917. Alle namen van de 2564 gevallen soldaten zijn in massieve eikenhouten panelen gebrand. Een luitenant uit Wenen ontwierp de kerk. De bouw werd uitgevoerd onder leiding van een luitenant uit Hongarije. De wapens van alle twintig landen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk zijn in de kerk verwerkt. De kerk is een van de hoogtepunten in de wandelroute Pad van de Vrede.

javorca kerk, bron MijnSlovenie
wandelen, javorca, groen, bron MijnSlovenie

Hoe te bereiken

De kerk is vanuit Tolmin met de de auto te bereiken. Vanuit Tolmin rijd je naar het dorpje Zatolmin en daar ga je naar rechts. De smalle weg gaat dan omhoog naar het plateau Polog dat hoog boven de Tolminka ligt. Op een gegeven moment is er een afslag links naar de kerk. Het beste parkeer je de auto hier en loop je naar de kerk.

Start wandeling

Voor de wandeling naar de bron van de Tolminka ga je vanaf de kerk weer terug naar de weg en volg je de weg die al snel afgesloten is voor verkeer. Er zijn een bordjes die verwijzen naar de bron van de Tolminka (izvir Tolminke). Je kan rechtstreeks naar de bron of een rondje lopen. Voor het rondje sla dan rechtsaf naar Planina Prode. Je gaat dan met de kurukala, een hangbrug met trekkooi de Tolminka over.

javorca wandelen, bron MijnSlovenie

Over het plateau Prode loopt een pad die je naar de bron van de Tolminka leidt. De bron is elke tijd van het jaar weer anders. Het kan een vijvertje zijn, maar bij droogte is het slechts een klein stroompje. Nabij de bron is een weide waar een jachthut staat. javorca, cow, bron MijnSlovenie

De weg terug kan rechtstreeks via het plateau Prolog. Op het plateau van Polog grazen van de dag 22 melkkoeien op 18 hectare weide. Van de koeienmelk wordt op traditionele wijze kwark en kaas gemaakt. Er zijn nog enkele boerderijen op het plateau, dat wordt bewoond door een handjevol mensen.