/ WANDELTOCHTEN /

DE WANDELTOCHT NAAR DE MEREN IN NATIONAAL PARK TRIGLAV.

Deze wandeling brengt je naar de drie laagst liggende van de zeven Triglav meren. Het is heel mooi, omgeven door bos, steile rotswanden, lariksen en bergtoppen.

// Soort wandeling: inspannend
// Duur: 6 uur en 40 minuten
// Lengte: 12,9 kilometer
// Hoogteverschil: 1075 meter

Alleen naar het eerste meer Crno jezero:
// Duur: 3 uur en 15 minuten
// Lengte: 4,6 kilometer
// Hoogteverschil: 670 meter

Zwarte meer, Triglav meeren, Julische Alpen, bron H. Vroon
H. Vroon

De wandeling begint met een steile klim van 600 meter. Daarna loop je vrij gelijkmatig door bos naar het eerste Triglav meer, Crno jezero (zwarte meer), op 1294 meter hoogte. Dit meer ligt er heel mooi bij omgeven door bos en steile rotswanden. Vervolgens loop je langs het meer naar de volgende twee meren, Dvojno jezero (dubbel meer), op 1676 meter hoogte.

Dit zijn twee meren vlak bij elkaar en bij hoog water wordt het één meer. De meren worden omringd door lariksen met daarachter bergtoppen. Het pad tussen de meren is erg mooi en afwisselend en verloopt eerst vrij lang gelijkmatig door mooi bosgebied gedeeltelijk langs rotswanden en in het laatste deel ga je weer stijgen.

DINGEN OM REKENING MEE TE HOUDEN TIJDENS DE WANDELING

Dit is een echte bergwandeling die met bijna 1100 hoogtemeters best pittig is.

Het eerste deel van de wandeling loop je langs een goed gezekerd pad steil omhoog langs de vrij kale rotswand Komarca. Vooral op de terugweg is het gevoel van blootstelling groot. Dit maakt de wandeling niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

DE TRIGLAV MEREN

De laagste zes Triglav meren zijn onderling met elkaar verbonden door ondergrondse rivieren, een veel voorkomend karst verschijnsel in Slovenië.

Het laagste meer Crno jezero levert weer het water voor de waterval Savica die je bij deze wandeling ook kunt bezoeken.

Wandelen Triglav meeren, Julische Alpen, bron H. Vroon
bron H. Vroon

In 2007 liepen wij voor het eerst naar Crno jezero. We vonden het toen een hele uitdaging om 670 meter te stijgen. Maar dat is slechts een idee, je went eraan dat je dat kunt. In de jaren erna gingen we meer bergwandelingen doen en zo ontstond ook de wens om eens bij het meer door te lopen naar de volgende meren. Dan moet je wel vroeger beginnen en niet zoals wij rond 11:00 ergens aankomen om te gaan wandelen.

Maar de keer dat we eens op tijd waren lag er kort na Crno jezero al sneeuw op het pad eind mei en dan heeft het geen zin. In 2015 was er die winter weinig sneeuw gevallen, dat wisten we al, en zo konden we eindelijk eens doorlopen. Het was een mooie ervaring.

HET BEGIN VAN DE WANDELING VLAKBIJ HET MEER VAN BOHINJ

Als je vanuit Bled naar het meer van Bohinj rijdt kom je uit bij Ribcev Laz. Bij het meer rijdt je langs de zuidkant van het meer naar Ukanc en volg je de borden Slap Savica. Je rijdt aan de andere kant van het meer door het bos omhoog en komt uit bij een grote parkeerplaats bij Dom Savica. Als je richting de Savica rivier loopt kun je omhoog kijken naar de Komarca rotswand en je afvragen hoe daar een goed begaanbaar pad naar boven kan lopen.

Dubbel meer, Triglav meeren, Julische Alpen, bron H. Vron
H. Vroon

DE WANDELING TOT DE BERGHUT IN NATIONAAL PARK TRIGLAV

Loop naar de rivier de Savica en steek de brug over. Ongeveer 130 meter na de brug neem je een pad naar links aangegeven met een rood bordje Crno jezero. De hele wandeling is gemarkeerd met rood-witte stippen. Je loopt eerst een tijd door beukenbos schuin omhoog. Daarna kom je bij de rotswand en gaat het pad zigzaggend omhoog. Het uitzicht over de westkant van het meer wordt steeds mooier. Als je later ergens langs een richel omhoog gaat kom je een steen tegen met daarop 1267 m. dan heb je het eerste deel stijgen bijna gehad.

Als je even later bij het meer bent aangekomen zie je in het bos rechts van het meer diverse bordjes, het lijkt wel een bergwandel knooppunt. Volg nadat je bij Crno jezero hebt gekeken de bordjes naar de hut Koca pri Triglavskih jezerih en het meer Dvojno jezero. Feitelijk loop je een kleine 20 meter boven de rechter oever van het meer langs een pad door naar het bos achter het meer, gezien vanaf het begin waar je bij het meer aankwam.

Daarna volgt zoals gezegd een afwisselend mooi pad waarbij je ongeveer een uur niet noemenswaardig stijgt. Daarna begint het stijgen weer, en als het pad weer redelijk vlak wordt duurt het niet meer lang voordat je tussen de lariksen het meer of de meren ziet liggen, afhankelijk van hoe hoog het water staat. Aan de andere kant van het meer ligt de berghut Koca pri Triglavskih jezerih. Je loopt via dezelfde weg terug.

Han Vroon