/ Wandeltochten /

Naar verschillende watervallen nabij Kobarid

// Soort wandelingen: Licht inspannend
// Duur: 3 uur en 25 minuten
// Lengte: 5,8 kilometer
// Hoogteverschil: 465 meter

De Brinta waterval is 104 meter hoog, vrije val. De Gregorcicev is 88 meter met wat knikken onderweg en de Malenscek zal 20 meter hoog zijn. De wandeling voert je door mooi bosgebied en je kunt kiezen of je alleen naar de Brinta waterval gaat (minder dan een uur heen en terug), of verder naar de volgende watervallen.

Belangrijk: Doe deze wandeling niet op of vlak na een regenachtige dag. De afdaling naar de kloof direct aan het begin kan dan erg glibberig zijn en op sommige punten wil je niet uitglijden. Kabels of touwen ontbreken op dit stuk pad.

Hoe wij er kwamen

In 2008 vond ik bij toeval een webpagina op Hikenow met verborgen watervallen bij de Soca. De beschrijving was net goed genoeg om er te komen en had wat leuke spelfouten, waarvan pritty steep de leukste was. Telkens als we ergens langs een steile helling lopen is het weer best pritty steep. Maar, zonder zulke belangeloos geplaatste teksten op het internet waren we deze watervallen nooit tegengekomen. De derde waterval (Malenscek) stond niet vermeld, die hebben we zelf ontdekt.

Selce, wandelen, slap, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Water niveaus controleren

Als je wilt weten of de riviertjes voldoende water bevatten kun je eerst bij Selisce het water niveau controleren. Rijdt vanuit Kobarid dan eerst door Kamno. Vlak voor Selisce kun je bij een scherpe bocht naar rechts bij een brug parkeren. Dit is de brug over de Volarja. De Malenscek mondt een stukje stroomopwaarts uit in de Volarja, dus hier zie je het water van de drie watervallen. Als er sliertjes water over de dam in de bedding lopen, weet je in ieder geval dat de Brinta niet spectaculair zal zijn. De wandeling door de bossen blijft natuurlijk even mooi.

Rijden naar Selce (tussen Kobarid en Tolmin)

Rijd via de oude weg van Kobarid naar Tolmin. Dat betekent dat je in Kobarid over de Napoleon brug rijdt richting Dreznica, en aan de overkant niet links naar Dreznica rijdt, maar rechtsaf richting Tolmin. Als je gewoon de borden naar Tolmin zou volgen in Kobarid, rijd je langs de andere kant van de Soca ver ervan af.

Je rijdt eerst door Ladra en komt dan uit bij Kamno. Aan het begin van het dorp sla je linksaf naar Vrsno en Krn. Je rijdt via een smalle weg omhoog door het bos. Na ongeveer 1,6 kilometer vanaf Kamno sla je rechtsaf naar Selce. Selce is een gehucht waar de weg eindigt op een pleintje waar je kunt parkeren.

De spectaculaire afdaling naar de Malenscek kloof

Loop met de weg waar je vandaan kwam achter je naar rechts, langs een huis met daarop een bordje naar Gregorcicev slap en Slap Brinta. De onverharde weg loopt achter de laatste huizen van Selce langs naar een weiland, waar een karrenspoor verder gaat naar links over het weiland en even later als pad naar rechts verder gaat naar de bosrand. Er staan een paar bordjes onderweg.

Bij de bosrand aangekomen ga je door een hek waarna direct de afdaling in de mooie kloof begint van zo'n 80 meter. Het pad is af en toe best steil (pritty steep) en op regenachtige dagen ontbreken er op twee plaatsen touwen om aan vast te houden, als het pad droog is gaat het prima. Je komt uit in de rivierbedding van de Malenscek. Deze kun je via grote stenen oversteken. Aan de overkant is een gedenksteen van een onbekende Russische soldaat. Ga hier naar links en binnen vijf minuten ben je bij Slap Brinta. Bij voldoende water is dit een imposante waterval die volledig vrij in een kom valt.

Langs smalle paadjes naar de Gregorcicev waterval

Loop terug naar het punt waar je de rivierbedding overstak en loop daar rechtdoor verder, er staat een bordje naar Gregorcicev slap. Het pad gaat redelijk op en neer door het bos. Ongeveer 15 minuten vanaf de gedenksteen kom je op een driesprong van paden. Links kun je later omhoog naar de Malenscek waterval, rechtuit en dan wat omlaag gaat het pad door naar de Gregorcicev waterval. Die waterval kun je vanaf de driesprong ook al zien tussen de bomen door.

Je loopt langs een helling wat omlaag en aan de andere kant weer omhoog. Even later loopt het pad langs een steenslag helling. Vervolgens loopt het verder langs de kloof van de rivierbedding. Het laatste deel is een nogal steil pad langs een helling met gras, maar als het goed is zijn er touwen om waar nodig aan vast te houden. Het is lastig om heel dicht bij de waterval te komen maar voor avonturiers zijn er mogelijkheden.

Gregorcicev slap is vernoemd naar de Sloveense priester en dichter Simon Gregorcic (1844 - 1906) die onder andere het bekende gedicht Soci heeft geschreven, een mooie ode aan de Soca.

Nog een waterval, de Malenscek

Loop weer terug naar de driesprong en ga dan rechts het pad omhoog. Het loopt door een kom en gaat aan het einde links omhoog naar een richel. Vooral het stukje op die richel is leuk om te lopen. Even later loopt het pad weer langs een helling met aan de linker kant de rivierbedding van de Malenscek. Eigenlijk loop je langs het stukje rivier boven de Brinta. Na een paar minuten kom je bij de Malenscek waterval. Vlak boven je ligt het dorpje Vrsno. Loop langs dezelfde weg terug naar Selce.

slap Malen, wandelen, bron H. Vroon, Mijnslovenie
bron H. Vroon
slap Brinta, wandelen, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon
Slap gregorcicev, wandelen, bron H. Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon
Han Vroon