/ VAKANTIE IN SLOVENIË PLANNEN /

HOE KIES JE DE PERFECTE CAMPING IN SLOVENIË?

De camping is een populaire overnachtigsplek voor toeristen in Slovenië. Omdat veelal de natuur de reden is voor een bezoek aan het land, kiezen velen ervoor om in die natuur te overnachten op een camping. Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, ben je waarschijnlijk ook iemand die graag in of dichtbij de natuur op een camping staat.

Wild kamperen is verboden in Slovenië.

We hebben hier alles op een rijtje gezet wat je moeten om te juiste camping te kiezen in Slovenië.

WELKE CAMPING PAST BIJ JOU?

Een (bijna) compleet overzicht van campings in Slovenië vind je op de website van de ANWB.

Kleine campings in de natuur

In Slovenië kan je kleine campings vinden die midden in de natuur liggen, aan de oever van een rivier of in een bos of aan de rand van een dorpje.

De campings zijn rustig en simpel en ademen een intieme sfeer. Veelal zijn de campings eigendom van een familie.

De kleine campings zijn geschikt voor stellen, groepen, senioren of families met kinderen die geen behoefte hebben aan animatie. De natuur is hier de grote attractie.

Grote campings bij spa resorts

kleine camping in Slovenië in de natuur; bron Mijn Slovenië

De grote spa resorts in Slovenië beschikken ook over een camping. Deze campings liggen vaak naast de waterparken van de resorts en hebben een animatieprogramma voor de kinderen. Het zijn populaire campings voor families met kinderen. En een goede keuze als je prijs stelt op een goed zwembad.

Grote campings bij de populaire bestemmingen

In Ljubljana, Bled en de kust vindt je grote campings met een groot aanbod. Deze campings beschikken ook over zwemfaciliteiten en bungalows en zijn eveneens populair bij families met kinderen.

Algemene campingtips

Vanaf het late voorjaar zijn campings in het westen van Slovenië en bij Ljubljana druk. Het gaat dan vooral om de Soca Vallei en de kust. In de zomer zijn ook de campings rond Bohinj en Bled erg druk. Reserveren is absoluut aangeraden voor deze campings.

In de rest van het land zijn campings over het algemeen rustig. Wie de drukte van de Soca Vallei en Bohinj in het hoogseizoen wil ontlopen vindt in de Savinja Vallei een goed alternatief, al is daar in het hoogseizoen reserveren ook aan te bevelen. Ook rivier de Kolpa is een prima alternatief.

Hoe verder naar het oosten en zuiden hoe rustiger het is, maar zeker niet minder mooi. Bestel je daarnaast bij ons een reisplan, dan weet je zeker dat je ook niets moois mist.

Campings aan de kust vallen vakantiegangers vaak wat tegen. Te druk, te veel op elkaar, teveel lawaai. Alleen camping Adria in Ankaran weet een dikke voldoende te scoren bij de ANWB.

GLAMPING: DE NIEUWE TREND KAN JE OOK IN SLOVENIË VINDEN

Glamping is het nu helemaal en deze nieuwe trend gaat ook niet aan Slovenië voorbij.

De meeste glampings in Slovenië zijn authentiek en representeren iets waar Slovenië bekend om staat. Zo kan je in wijnstad Ptuj slapen in een oud houten wijnvat.

Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld de vooral bij kinderen populaire wig-wams van Terme Čatež.

De meest populaire glampings in Slovenië:

glamping bij Bled meer in Slovenië; foto A. Videtic; bron Sava Hotels & Resorts
foto A. Videtic // Sava Hotels & Resorts

De laatste paar jaar zijn er veel nieuwe kleine glampings bij gekomen in Slovenië. We hebben er veel in ons aanbod opgenomen. Deze glampings zijn onbekend en klein. Je kunt contact met ons opnemen om te vragen naar de mogelijkheden.

 

WAAR KAN JE IN SLOVENIË MET JE CAMPER STAAN?

Je kan in Slovenië niet zomaar ergens met je camper gaan staan om te overnachten. Dit is alleen toegestaan op plekken die hiervoor zijn aangemerkt.

Camperplekken:

  • Campings hebben uiteraard de mogelijkheid om ook campers te ontvangen.
  • Er zijn daarnaast verschillende camper parkeerplekken met voorzieningen(water, electriciteit en vaak ook wifi). De plekken zijn soms bij rustplaatsen langs de snelwegen of in kleine plaatsen waar een deel van een parkeerplek is gereserveerd hiervoor.
  • Ook bieden sommige boeren en restaurants plekken aan voor campers. Vooral de plekken bij boeren ten zuid-oosten van Ljubljana zijn een ervaring op zich.

De meest camperplekken kan je op deze lijst vinden.

MOET JE VANTEVOEREN BOEKEN?

Vantevoren reserveren moet niet, maar is altijd aan te raden. In het algemeen is het alleen in het hoogseizoen (juli en augustus) druk. Ga je zonder te boeken, dan kan je ook dan waarschijnlijk nog wel een plek vinden maar misschien niet het plekje dat je wil of op de camping die je wil. Voor- en naseizoen zijn rustig in Slovenië, maar als je graag naar een kleine camping gaat, is er altijd een kans dat ruimte beperkt is als er bijvoorbeeld net op hetzelfde moment een hele groep komt.

vakantie met de camper in Slovenië; foto A. Videtic; bron Sava Hotels & Resorts
foto A. Videtic / Sava Hotels & Resorts

Buiten het hoogseizoen is het geen probleem om op avontuur te gaan en zonder boeking bij de camping aan te komen. Uitzondering is glamping. Dit is zo populair aan het worden dat je hiervoor altijd het beste vantevoren iets kan boeken.

Hoe kan je camping in Slovenië reserveren?

Sommige campings kan je reserveren via Nederlandse en Belgische reisorganisaties. De anderen moet je zelf vinden en contacteren.

Mark Koghee