/ Winter in Slovenië /

Wintersport van wereldklasse

Als het goed genoeg is voor de wereldtop, dan zal het toch zeker wel goed genoeg zijn voor jou? Slovenië is een topbestemming voor wintersport. Het kleine landje is gastheer van maar liefst zeven wereldbekerwedstrijden in verschillende ski-competities. Ga je skiën in Slovenië; dan stap je in de voetstappen van de grootste skiërs ter wereld.

De wieg van het competatieve skiën in Slovenië staat in Bohinj. Daar was in 1914 de eerste grote langlaufwedstrijd van het land, dat toen nog deel was van Oostenrijk-Hongarije. Op de eerste internationale topwedstrijd in Slovenië moest worden gewacht tot 1961 (Pokal Vitranc). De wereldbeker bestaat sinds 1966. Het is een wedstrijdserie van de belangrijkste internationale wedstrijden, alleen voor de beste van de besten. In het eerste jaar waren twee Sloveense wedstrijden (Pokal Vitranc, Gouden Vos) in de serie opgenomen. Dit ski-seizoen zijn er zeven wereldbekerwedstrijden in Slovenië.

Wat heb jij als toerist aan zo’n wereldbeker?

Niets, zo lijkt het. Erger nog, als er ergens een wereldbekerwedstrijd is, is deze piste gedurende de dagen van het evenement dicht. Er zijn echter toch wel voordelen. Aan een wereldbekerwedstrijd worden de nodige eisen gesteld. Het is het allerhoogste niveau in skiën, niet alleen voor deelnemers  maar ook wat organisatie betreft. Skicentrum, pistes en accommodaties moeten tip-top zijn. Jij als recreatieve skiër treft in deze gebieden dus goede en beproefde omstandigheden.

Bron Mark Koghee

De kans is wel erg klein dat je ooit meedoet aan een wereldbeker wedstrijd (maar zeg nooit nooit); kijken kan in ieder geval altijd. De wedstrijden zijn een groot spektakel en trekken duizenden toeschouwers.

Welke wedstrijd moet je zeker mee maken?

Als je eens een wereldbekerwedstrijd mee wilt maken, welke moet je dan bezoeken? Planica! Het skispringen in Planica is voor Slovenen wat de Elfstedentocht voor Nederlanders is of de Ronde van Vlaanderen voor Vlamingen.

Alpine skiën

De Pokal Vitranc was in 1961 de eerste grote internationale topwedstrijd op Sloveens gebied. Deze wedstrijd alpine skiën wordt gehouden op de berg Podkoren die deel uitmaakt van het skigebied van Kranjska Gora. De Pokal Vitranc wordt nog altijd ieder jaar gehouden en is alleen voor mannen. In 2019 is er een slalom en reuzenslalom op 9 en 10 maart.

Gouden Vos

De vrouwen hebben een eigen wereldbekerwedstrijd in Maribor; de Gouden Vos (Zlata Lisica). De competitie bestaat ook hier uit een slalom en reuzenslalom. De piste is die van Maribor-Pohorje met uitzicht op het centrum van Maribor. De wedstrijd kent al een lange geschiedenis. De eerste internationale topwedstrijd voor vrouwen werd hier al in 1964 gehouden. In 2019 is de Gouden Vos in het weekend van 1 en 2 februari.

Bron: Planica.si

Skispringen

Het skispringen is, mede door vele Sloveense successen, enorm populair in het land. Je vindt door het hele land schansen, er staat er zelfs één in Ljubljana. Sinds 1979 is de wereldbeker skispringen voor mannen in Planica nabij Kranjska Gora het populairste topsportevenent in het land. Tienduizenden mensen verzamelen zich onder de schans die één van de hoogste ter wereld is. In 2019 is de wereldbekerwedstrijd, die simpelweg bekend staat als Planica, van 21 tot en met 24 maart. Het is, traditiegetrouw, de afsluiter van het seizoen.

Ljubno

De vrouwen hebben een eigen werelbekerwedstrijd skispringen in Ljubno. In dit dorp werden in 1931 de eerste skispring-wedstrijden gehouden. De wereldbekerwedstrijd voor vrouwen in Ljubno wordt sinds 2012 gehouden op het schansencomplex dat sinds 1951 bestaat en verschillende keren is gerenoveerd. In 2019 zijn de wedstrijden van 7 tot en met 10 februari.

Biatlon

De wereldtop van gewapende skiërs, oftewel de biatleten, komt elk jaar in begin december samen op Pokljuka nabij Bled. De week durende werelbekerwedstrijden biatlon zijn al sinds 1992 een vaste waarde op het plateau van Pokljuka waar een groot biatlon- en langlaufcentrum gevestigd is. Er zijn wereldbekerwedstrijden voor mannen, vrouwen en teams.

Bron Mark Koghee

Snowboarden

Ski-centrum Rogla in het oosten van Slovenië is geschikt voor alle wintersport disciplines. In het verleden zijn er verschillende wereldbekerwedstrijden langlaufen gehouden. De laatste jaren is de berg gastheer van de wereldbekerwedstrijden snowboarden voor mannen en vrouwen. In 2019 is deze competitie op 19 januari.

Telemark

Telemark skiën is een ski-techniek waarbij alpineskiën en langlaufen gecombineerd zijn. De wereldtop in deze, niet zo gangbare, discipline ontmoet elkaar sinds een aantal jaar in het niet ver van Ljubljana gelegen Krvavec. De Telemark wereldbekerwedstrijden zijn in 2019 van 14 tot en met 18 februari. Ze worden samen gehouden met het wereldkampioenschap voor junioren.

Jouw wintersportvakantie

Heb je nog meer redenen nodig om van Slovenië je volgende winter(sport)bestemming te maken? Lees dan nog even verder >>>


WAAROM SLOVENIË JE NIEUWE WINTERSPORT-BESTEMMING IS


LEES ANDERE VERHALEN


ONTDEK JULISCHE ALPEN

Mark Koghee