ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense beleven /

 

Ontdek de winterwereld van Bled en Bohinj

Slovenië raakt steeds meer in trek als bestemming voor de zomervakantie, maar wist je dat het land ook in andere seizoenen veel te bieden heeft? Ontdek Slovenië in de winter met ons. Deze keer: Bled en Bohinj.

Tegenpolen

Bled en Bohinj worden vaak in één adem genoemd. Logisch, want de twee grootste permanente meren van Slovenië liggen dicht bij elkaar en staan met elkaar in verbinding. Eigenlijk zijn het echter elkaars tegenpolen. Enerzijds het toeristische Bled, met stadje en kasteel op de oever en eiland in het meer, en anderzijds Bohinj, rustig en omringd met ongerepte natuur. Het is juist deze tegenstelling die een gecombineerd bezoek de moeite waard maakt, vooral in de winter wanneer de tegenstelling het grootst is.

vogel, sneeuw, J. van Zoest

Bron: J. van Zoest

Het sprookje Bled

Bled is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Slovenië. Dat is niet vreemd want het meer met eiland in het midden en het kasteel op een klif naast het meer maken van dit stadje een waar sprookje. Bezoek je Slovenië, dan mag je eigenlijk een bezoek aan Bled niet overslaan. Vooral in de winter niet wanneer de sneeuw de sprookjesachtige omgeving een extra dimensie geeft.

Het kasteel

Het kasteel van Bled stamt uit het begin van de middeleeuwen. De burcht, die op een klif langs het meer staat, is daarmee het oudste kasteel van Slovenië. In de middeleeuwen stond er alleen een toren. In de volgende eeuwen werd er meer toegevoegd. De meeste gebouwen van het kasteel zijn in de Rennaissance stijl uitgevoerd.

Het kasteel kun je het hele jaar door bezoeken, dus ook in de winter. Het kasteel biedt ook een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende bergen. Een uitzicht dat helemaal onvergetelijk is als het landschap is bedekt met een witte sneeuwdeken.

kasteel, bled, J. van Zoest

Bron: J. van Zoest

Feestelijke december

De hele maand december is Bled in kerstsfeer. De boulevard langs het meer is dan omgetoverd tot kerstpromenade. Bij de stands van de markt zijn lokale dranken, lokaal voedsel en ambachtelijke producten uit de regio te koop. De kerstmarkt gaat altijd op 1 december open duurt doorgaans tot 7 januari.

Pokljuka

Hoog boven Bled ligt het plateau Pokljuka. Behalve dat dit een fantastisch wandelgebied is, is het ‘s winters een wintersportparadijs. Op Pokljuka ligt het biatloncentrum van Slovenië. Hier vind je een prachtig en goed onderhouden langlauf parcours met alle voorzieningen die je nodig hebt. Je kunt er ook voor een sneeuwwandeling heen gaan, alleen of onder begeleiding. Onder begeleiding kun je zelfs ‘s nachts wandelen. Sneeuwschoenen zijn te huur.

biathlon, pokljuka, mijn slovenie

Bron: M. Koghee

Bohinj

Geen eiland, geen kasteel, geen stadje. Het meer van Bohinj, het grootste meer van Slovenië, is omringd met natuurpracht. Op het hoogseizoen in de zomer na, is het een oase van rust. In de winter een uitgelezen plek voor een mooie wandeling. En als er sneeuw ligt, een langlauftocht.

Vogel

Het Vogel skicentrum ligt zo’n duizend meter boven het meer van Bohinj in nationaal park Triglav. Omdat dit beschermd natuurgebied is, is kunstsneeuw verboden. Maar niet getreurd, elke winter ligt er genoeg echte sneeuw om heerlijk te skiën in de adembenemende natuur van het nationale park.

Tussen 1.800 en 560 meter hoogte liggen dertien pistes met een totale lengte van 22 kilometer, waarvan 9,5 kilometer blauwe piste is. Vogel heeft daarnaast één van de beste sneeuwparken van Slovenië. Er is twee hectare met rails, halfpipes en golven.

Vogel, skiën, winter, J. van Zoest

Bron: J. van Zoest

Andere ski-gebieden in de buurt zijn Soriška Planina, Senožeta en Viševnik. Sleeën is ook hier mogelijk. Deze skicentra zijn klein met vaak maar één tot enkele pistes en liften, maar daarom goed geschikt als je bijvoorbeeld met kleine kinderen gaat.

Paardrijden

Wil je een unieke ervaring? Ga dan eens paardrijden door het winterlandschap van Bohinj. Mrcina Ranch in het plaatsje Studor biedt ritten per paard aan door de vallei en de heuvels. Zowel voor beginners als voor ervaren rijders.

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!