/ WANDELTOCHTEN /

DOOR DE ZAPODEN VALLEI NAAR DE ZAPOTOK WATERVALLEN.

Deze wandeling voert je door de Zapoden vallei langs de droge rivierbedding van de Suhi potok naar een uiterst mooi gebied met watervallen.

// Soort wandeling: Gemakkelijk
// Duur: 2 uur en 45 minuten
// Lengte: 6,4 kilometer
// Hoogteverschil: 185 meter

zapotok waterval en meer, Slovenie, bron H. Vroon
H. Vroon

In het begin loop je langs een brede droge rivierbedding maar binnen een half uur verandert dat. De grindweg waarlangs je loopt eindigt en gaat over in een mooi bospad. Er verschijnt water in de rivierbedding en later loop je zelfs stukken door de rivierbedding. Gedurende de hele wandeling ben je dicht bij de rivierbedding en vanaf het moment dat je bij de eerste van de vijf watervallen bent aangekomen loop je van de ene mooie poel met waterval naar de volgende.

De Suhi potok heeft niet veel water en de keren dat je de beek oversteekt hoef je niet door het water te lopen, er liggen stenen waar je overheen kunt lopen. Als je naar de parkeerplaats rijdt kom je langs het punt waar de korte wandeling naar de bron van de Soca begint.

Een wandeling van 40 minuten met een avontuurlijke bestemming, die je gelijk mee kunt pakken.

In 2015 hadden wij een informeel treffen met het hoofd van het Local Tourist Office in Bovec. We bespraken daarbij ook mijn website en hij merkte op dat deze wandeling wel duidelijk ontbrak. Wat grappig was is dat ik een nog-naar-kijken aantekening had over de Suhi potok uit 2009 of eerder.

zapotok waterval, mooi, Slovenie, bron H.Vroon
H. Vroon

De naam Suhi potok wat droge beek betekent had me tot op dat moment ervan weerhouden om er moeite voor te doen. Drie dagen later liepen we door de Zapoden vallei en beleefden de ene verassing na de andere. Het bleek een van de leukste kloof met water wandelingen te gaan worden in onze collectie!

HET BEGIN IN TRENTA VALLEI

Het beginpunt ligt bovenin de Trenta vallei in Julische Alpen. Op de weg van Bovec naar Kranjska Gora sla je links af bij de tweede bocht (nummer 49) van de weg naar de Vrsic pas. Je komt op de weg naar de bron van de Soca (Izvir Soce). Na 1,3 kilometer kom je langs de berghut Koca pri izviru Soce. Rij nog 1,5 kilometer door totdat de weg eindigt op een parkeerplaats.

DE WANDELING

Vanaf de parkeerplaats loop je door het metalen hek waar de weg verder gaat als grindweg langs de rivierbedding. Steek niet de rivierbedding over maar blijf op de grindweg lopen. Na 20 minuten kruist de grindweg de rivierbedding en eindigt daar.

zapodeen vallei, zapotok watervall, Slovenie, bron H.Vroon
H. Vroon

Op dat punt begint het wandelpad grotendeels door bos langs de overkant van de rivierbedding. Na nog eens 15 minuten op het pad kom je aan bij een uitloper van een steenslag helling. Hier staan bordjes, het pad met de rood-witte stippen slaat rechtsaf, voor de Zapotok watervallen (wandeling T6) loop je rechtuit. Aan de overkant van het stenenveld staat een wegwijzer paal ter oriëntatie

Zapotok waterval, beklimming, Slovenie, bron H.Vroon
H. Vroon

Dat waren de laatste wegwijzers op deze wandeling. Het pad is meestal goed te zien, waar je door de rivierbedding loopt kun je zelf kiezen wat het handigst is en soms staan er steenmannetjes.

DE ZAPOTOK WATERVALLEN

Na weer 10 minuten verschijnt er water in de rivierbedding en wordt het echt mooi. Even later eindigt het pad in de rivierbedding en na korte tijd de rivierbedding volgen kom je bij de eerste waterval aan het uiteinde van de kloof waar je op dat moment in loopt.

Vanaf deze waterval loop je terug. Als de kloof een bocht naar links heeft gemaakt en vóór een volgende bocht naar rechts, zie je links een helling van 10 meter waar je omhoog moet. Aan de rechterkant van die helling loopt het beste pad. Bovenaan de helling is weer een duidelijk bospad vrij dicht bij de rivierbedding die je bij de volgende poelen met achtereenvolgens de tweede en derde waterval brengt.

Voor het laatste stuk kom je weer uit in de rivierbedding en zie je vrij snel recht vooruit langs de rotswand het bovenste gedeelte van de hoge laatste waterval. Het onderste gedeelte ligt achter rotsen. Als je verder langs de rivierbedding loopt wordt de kloof smaller en voert een pad wat hoger langs de rechter oever. In het laatste stukje kloof steek je nog één keer de beek over naar de linker oever en even later sta je bij de vierde waterval.

zapotok waterval, Slovenie, bron H. Vroon
H. Vroon

ALS JE HET AANDURFT…

Of je hier verder kunt hangt ervan af of je het aandurft. Je moet ongeveer zes meter omhoog langs deels natte en dus gladde rotsen. Er zijn voldoende punten voor je voeten, maar vooral het onderste gedeelte weer omlaag gaan op de terugweg is lastig. Wij zijn één voor één gegaan zodat de ander op het onderste deel het plaatsen van de voeten kan begeleiden.

Als je het aandurft, wordt je beloond met toegang tot de vijfde poel met de 120 meter hoge trapsgewijze waterval. Je loopt langs dezelfde route terug.

Han Vroon