/ Vakantie in Slovenië plannen /

Zonder vignet door Slovenië

Wil je in Slovenië op de snelweg rijden, dan moet je een vignet kopen (15 euro voor een week). Wil je dat geld liever op zak houden, dan kan je via binnenwegen ’gratis’ met de auto door Slovenië.

Ga je op autovakantie naar de Sloveense of Kroatische kust, rijd dan richting Villach in Oostenrijk en ga op de kruising tussen Italië en Slovenië richting Italië. Zo passeer je de afslag naar de Wurzenpas (Korensko Sedlo), een steile bergpas over de Karavanken die je in Slovenië brengt.

kranjska gora, naar kroatie, bron MijnSlovenie

Vanaf de pas ga je naar Kranjska Gora en vandaar over de Vrsič pas. Doe het rustig aan want de pas telt maarliefst 52 bochten. Na de pas hoef je alleen maar de smaragdgroene rivier Soča te volgen. In het plaatsje Bovec ga je zuidwaarts naar Nova Gorica. Neem je tijd voor de trip. Niet alleen zijn de wegen niet geschikt om hard te rijden, onderweg is er veel te zien.

Na Nova Gorica ga je het beste naar het Italiaanse Gorizia en vandaar naar Triëste. Van Triëste rijd je naar Koper aan de Sloveense kust. De grensoverweg met Kroatië is nabij. Tussen de kust en Ljubljana kan je nog over de oude weg rijden. De 409 brengt je van de kust naar Ljubljana en vice versa. Met deze weg kan je ook de files ontwijken die er elke zomer in de weekends op de snelweg staan.

vrsic, weg naar kroatie, bron MijnSlovenie

Vier passen

Vanaf Oostenrijk kun je via drie bergpassen naar Ljubljana, naast de Wurzenpas kan je over de Loibel (Ljubelj) pas of Jezersko pas. Beide zijn te bereiken vanaf Klagenfurt. Vanaf de passen rijd je vervolgens naar Kranj. Kies je voor de Loibel let er dan wel op dat je niet de weg blijft volgen want die komt uiteindelijk op de snelweg uit. Volg daarom de gele borden Naklo en vandaar Kranj.

Vanaf de Wurzenpas kan je via Kransja Gora naar Jesenice en Kranj naar Ljubljana. Vanaf Ljubljana kan je via de weg 106 naar Kroatië. Je kunt ook via de Predelpas vanuit noordoost Italië  Slovenië binnen rijden.

kranjska gora, weeg naar kroatie, bron MijnSlovenie

Vanuit het noordoosten

Het is ook mogelijk om via Graz in Oostenrijk te rijden en dan de grens over te gaan in Maribor. Vanaf daar kan je verder over de 430 naar Slovenska Bistrica en via de 219 verder zuidwaarts naar Kroatië. Via deze weg bereik je ook de populaire spa resorts Olimija en Čatež

 

Tips

  • Volg nooit de groene borden, die leiden je naar de snelweg. Volg de gele borden.
  • Neem je tijd. Het gaat een stuk langzamer over de binnenwegen.
  • Wil je wat eten, stop dan bij een gostilna. Hier vind je vrijwel altijd een goede lokale keuken voor weinig geld. Lunch is grofweg van 11 tot 16 uur.

olimje, weg naar kroatie, bron MijnSlovenie

Waarom vignet-vrij door Slovenië

Voor het geld hoef je de snelweg eigenlijk niet te vermijden. Via de binnenwegen rijden kost je niet alleen aanzienlijk meer tijd, maar je verbruikt ook veel meer brandstof. Maar je ziet wel meer van Slovenië.

Waarom dan toch niet over de snelweg? De binnenwegen zijn perfect om Slovenië te ontdekken. Ze brengen je in leuke dorpjes, passeren attracties en laten je meer zien van de Sloveense natuur. Zoals je al kon lezen kan je via de oostelijke route tussenstops maken in spa resorts. Via de bergpassen kan je een mooie tussenstop maken in Ljubjlana, in de Juliaanse Alpen bij Bovec of in wijnregio Goriška Brda hier.

Mark Koghee