Savinja, rivier met vele strandjes

Slovenië is een van de meest waterrijke landen van Europa. Het land heeft zee, meren (maarliefst 300) en rivieren. Met de warme zomers in het land zijn dit de plekken om verkoeling te zoeken. Neem een verkoelend bad, een verfrissende duik. Het water in Slovenië is vrijwel overal schoon en kristalhelder. Wij helpen je de beste plekjes te vinden aan het Sloveense water. Hier rivier Savinja.

 

savinja zwemmen slovenië vakantie

De Savinja in Luče. Bron Martinka1/Wikimedia

Rivier Savinja is een van de grote rivieren in Slovenië. De rivier is ruim honderd kilometer lang en stroomt onder meer door de stad Celje. De bron van de rivier is de prachtige Rika waterval in de Logar vallei, een erkend stukje natuurlijk erfgoed in Slovenië. Net als rivier Ljubljanica mondt ook de Savinja uit in rivier de Sava. De Savinja komt samen met de Sava in het dorpje Zidani Most.

De Savinja is fris maar desondanks een heerlijke rivier om in te zwemmen. Langs de oever vind je vele plekken waar je het water in kan gaan. Let wel op dat het water soms stevig stroomt. Vrijwel langs het hele traject van de Savinja loopt een weg parallel aan de rivier. Je kan zo met de auto, of beter nog, met de fiets langs het water je favoriete strandje uitzoeken. Alleen in de eerste 50 kilometer van de stroom zijn er goede plekken om het water in te gaan.

Camping
Langs de Savinja staan veel campings. Vrijwel allemaal hebben die wel strandjes aan de rivier. Soms is er een graslandje in de buurt, soms is er een kiezelstrandje. De strandjes zijn niet van de camping dus kan iedereen er komen. De campings zijn allemaal klein en al helemaal voor Nederlandse begrippen.

Stroomopwaarts
Mooie plekjes aan het water vind je stroomopwaarts nabij Luče bij camping Šmica (coördinaten: 46°21'38.9"N 14°44'13.7"E). Dichtbij het centrum van het dorpje Ljubno ligt een strandje nabij camping Loka (coördinaten: 46°20'25.9"N 14°49'57.2"E). Iets verder stroomopwaarts is een zwemplek midden in de natuur in het dorpje Savina nabij Camp Naturplac (coördinaten: 46°21'10.7"N 14°48'56.6"E).

 

camping savinja zwemmen kinderen vakantie

Camping Menina is een populaire plek langs de Savinja, vooral voor kinderen geschikt. Bron Kamp Menina

Met kinderen
Een van de populairste plekken vind je bij camping Menina in Rečica ob Savinji. De Savinja is hier op zomerdagen een natuurlijk openlucht zwembad. In het weekend kan het wel erg druk zijn. Ben je met kinderen, dan is dit de meest geschikte en veiligste plek om in het water te gaan.
Coördinaten: 46°18'33.7"N 14°54'32.2"E

Springen
Ga je verder stroomafwaarts dan vind je tussen Mozirje en Letuš een ander populair ‘wild’ zwembad. Hier zijn de kiezelstranden het grootst en vind je een rotsachtige oever en diep water. Dat maakt het mogelijk om vanaf de rotsen in het water te springen. Pas wel goed op voor je springt. Het is niet overal mogelijk. Er zijn verschillende plekjes waar je het water in kan gaan. Coördinaten: 46°19'03.7"N 15°00'59.7"E (en verder stroomafwaarts)

Nog verder stroomafwaarts zijn er nog wel plekken waar je mooi kan wandelen en fietsen langs de Savinja maar een bad nemen in het water is hier niet meer aan te bevelen. De rivier wordt hier breed en diep en heeft een sterke stroming. Ook is de waterkant steeds moeilijker te bereiken. In Celje kan je langs het water wandelen en vind je een groot terras aan het water. In Lasko kan je nog wel heel mooi zwemmen aan de oever van de Savinja. Op de oever staat hotel Thermana dat een glazen koepeldak heeft dat ‘s zomers geopend kan worden. En het naastgelegen hotel Zdravilišče heeft een ligweide langs de Savinja. Maar het water van de Savinja zelf kan je maar beter vermijden hier.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)