/ Sloveense Beleven /

Zwemmen in een onbekende parel 

Slovenië is een van de meest waterrijke landen van Europa. Het land heeft zee, meren (maarliefst 300) en rivieren. Met de warme zomers in het land zijn dit de plekken om verkoeling te zoeken. Neem een verkoelend bad, een verfrissende duik. Het water in Slovenië is vrijwel overal schoon en kristalhelder. Wij helpen je de beste plekjes te vinden aan het Sloveense water. Hier rivier Kolpa.

Helemaal in het zuiden van Slovenië vormt rivier Kolpa de grens tussen Slovenië en Kroatië. Kolpa is de warmste rivier van Slovenië. En een hele schone rivier. Een groot deel van de rivier is natuurreservaat. 

kolpa, zwemmen, bron MijnSlovenie

De Kolpa is een van de meeste onbekende rivieren van het land. Zelfs voor Slovenen. Velen zijn zelfs nog nooit in dit deel van Slovenië geweest omdat de toegang in de periode van Joegoslavië verboden gebied was. De rivier is nog altijd niet makkelijk te bereiken. Er lopen geen snelwegen in de buurt. Je kan alleen via kleine binnenwegen bij de Kolpa komen. Maar dat is ook de charme van deze verborgen parel. De oevers van de kraakheldere stroom in het zuiden van het land zijn zelden druk, zelfs op warme dagen in het hoogseizoen. 

Op veel plekken is de rivier ondiep. Je kan er zo naar de Kroatische overkant lopen. Op warme dagen kan je een heerlijk verkoelend bad nemen in de rivier en op sommige plekken staat genoeg water om ook te zwemmen.

Wil je een duik of bad nemen in de Kolpa ga dan naar:

  • Stari Trg Ob Kolpi. Hier vind je de beste en meest populaire stekjes aan het water. Er zijn een aantal weiden direct aan het water.
  • Osilnica. Osilnica is de meeste westelijke toegang tot de Kolpa in Slovenië. Pas sinds een aantal jaar loopt er een asfaltweg naar het gehucht aan de rivier. Er is hier een hotel/camping met avonturenpark. En vanaf Osilnica begint een weg die tot Stari Trg parallel aan de rivier loopt. Langs de weg kan je verschillende plekken vinden waar je het water kan bereiken.
  • Nabij Slavski Laz vind je langs de weg 918 een parkeer- en picknick plaats waar in buurt ook een pad richting de rivier loopt. De plek ligt nabij kilometer 7,5.
  • De Kolpa, die ontspringt in Kroatië, is in de zomermaanden een erg kalme rivier en dus ook geschikt voor kanotochten. In de rest van het jaar kan het water er snel stromen. 
kolpa, rivier, bron MijnSlovenie