HUTTENTOCHT

in de Karawanken

Familiehuttentocht op de grens

 • startpunt op 980 m

 • te doen zonder ervaring

 • geen rotsachtige paden

De 2-daagse huttentocht over de bergweides is speciaal geschikt is voor de families en voor de minder ervaren wandelaars. Voor de huttentocht overnacht je 1-2 nachten in de vallei en je kan naar de watervallen wandelen. Je hebt ook genoeg tijd om voor te bereiden voor de huttentocht. In de omgeving zijn er vele natuurschatten te ontdekken. 

TYPE VAKANTIE

Wandelvakantie (categorie 2)

Aantal dagen

3-4 dagen + verlenging mogelijk

Geschikt voor

Familie / stel / solo

Golica wandelvakantie Slovenie berghut
huttentocht gezin Slovenie
Kranjska Gora duurzaam Slovenie
Golica
Zelenci met hond
Golica familiehuttentocht Slovenie
familiehuttentocht Slovenie
Golica
Golica
Golica
bergen Slovenië huttentoch
Golica
huttentocht Slovenie
familie wandelvakantie Slovenie Golica
Martljuek

Wandel over bloeiende bergweides en door oude bossen. Geniet van de uitzichten op twee landen en van de schone berglucht. Deze wandeling is ook heel geschikt als je voor het eerst een huttentocht wilt maken.

Voorafgaand aan de huttentocht verblijf je 1-2 nachten in Kranjska Gora, aan de noordkant van het Triglav Nationaal Park. Kranjska Gora zelf is een gezellig dorp met ruime keuze in restaurants en alle benodigde voorzieningen. In de directe omgeving vind je het prachtige Jasna meer, de heldere Sava rivier, diverse watervallen en het natuurreservaat Zelenci. Natuurliefhebbers zijn hier helemaal op hun plaats. Boek je de variatie met 3 wandeldagen, dan krijgt een routebeschrijving voor een dagtocht naar de watervallen van Martuljek. 

Daarna start de tweedaagse huttentocht in een klein dorpje op 45 minuten afstand van Kranjska Gora. Je start al op een hoogte van 980 meter. De wandeltocht is aan de Sloveense kant van het Karawankengebergte, maar je loopt ook over een bergkam die de grens met Oostenrijk is. Onderweg slaap je in een comfortabele berghut.


KENMERKEN VAN DEZE REIS

 • 2-3 wandeldagen 
 • Ongeveer 4 loopuren per dag
 • Geschikt voor zowel ervaren als onervaren (berg)wandelaars
 • Routebeschrijving en gemarkeerde wandelkaart inbegrepen
 • Mogelijk van juni tot en met september

Tijdens de huttentocht kom je langs verschillende bergweides met koeien. Je bent welkom om daar een tussenstop te maken, kaas te kopen en met de herder te kletsen. Je hebt prachtige uitzichten op de omliggende bergen en op zowel Slovenië als Oostenrijk. Toch is het uitzicht nergens hetzelfde. Je gaat over diverse lager gelegen toppen en komt langs één van de bekendste bergweides in Slovenië: Golica. Deze bergweide wordt bezongen in een bekend lied van Avsenik, de bekendste volksmuzikant van Slovenië. 

Waarom is deze huttentocht geschikt voor beginners en gezinnen?

  • Vóór de huttentocht heb je 1-2 dagen om bij te komen na de reis en om proviand te kopen.
  • Er is slechts één overnachting in een berghut, dus je rugzak wordt niet zwaar.
  • De route is technisch eenvoudig en de hoogteverschillen zijn geleidelijk te overbruggen.
  • Je loopt grotendeels over bergweides en brede paden zonder steile afgronden.

Welke categorie is geschikt voor mij?

Lees en zie hier voorbeelden van de wandelcategorieën van Mijn Slovenië.

Hier kun je met een quiz je eigen categorie bepalen.

1) De variant met 3 wandeldagen

Kenmerken van deze variatie:

 • In totaal 4 dagen, 3 nachten (2 nachten hotel/appartement, 1 nacht berghut)
 • Aantal wandeldagen: 3 (1 dag dagtocht naar de waterval, 2 dagen huttentocht)
 • Mijn Slovenië wandelcategorie: 2 
 • Looptijd: 4-4,5 uren, bij de wandeling naar de waterval 3 uren
 • Hoogteverschillen: ongeveer 300-800 m
 • Type pad: bospad en over weides

Aan de rechterkant van de pagina kan je de knop vinden om de route bekijken.

Voor wie:

 • Voor hikers zonder wandelervaring of met wandelervaring in laaggebergte 
 • Voor wie met kinderen de huttentocht wil doen.
 • Je hebt een goede conditie en geen hoogtevrees of valvrees.
 • De secties op onderstaande foto's (meest uitdagende stukken van de tocht) zijn geen probleem voor jou. 

Golica

 

2) De variant met 2 wandeldagen

 • In totaal 2-3 dagen, 1-2 nachten (1 nacht berghut, vallei accommodatie voor de huttentocht optioneel)
 • Aantal wandeldagen: 2 (allen de huttentocht)
 • Mijn Slovenië wandelcategorie: 2 
 • Looptijd: 4-4,5 uren
 • Hoogteverschillen: ongeveer 600-800 m
 • Type pad: bospad en over weides

De route voor de huttentocht is voor deze variant hetzelfde zoals bij de variant met 3 wandeldagen, bekijk daarom boven voor wie die variant geschikt is - het geldt ook bij deze variant.

Aan de rechterkant van de pagina kan je de knop vinden om de route bekijken.

Voor de huttentocht verblijf je 2 nachten in een wintersport appartementengebouw in Kranjska Gora. Het appartementengebouw heeft een uitstekende locatie aan de rand van Kranjska Gora, op loopafstand van alle faciliteiten van Kranjska Gora. Voor een familie met 2 of 3 kinderen boeken wij een appartement met 2 slaapkamers als het beschikbaar is. Anders wordt het een appartement met 1 slaapkamer en een slaapbank of een studio. Als de kinderen groter zijn, dan kunnen ze in een eigen appartement verblijven.

Ontbijt is in de appartementengebouw niet mogelijk. Wel kan je ontbijten in een naastgelegen hotel.

Als de appartementen in deze gebouw niet beschikbaar zijn op jullie reisdata dan boeken wij voor jullie een hotel overnachting.

Kranjska Gora accommodatie

Kranjska Gora appartement

Wat is de beste tijd voor deze huttentocht?

Van mei tot en met oktober. In mei bloeien de narcissen volop op de weide van Golica, wat het extra mooi maakt. In juli en augustus kan het drukker zijn en moet je ook rekening houden met de warmte. De beste maanden zijn dus mei, juni en september. De berghut is geopend van april tot oktober.

Is dit een groepsreis of een individuele reis?

Het is een individuele reis. Je kunt zelf een reisgezelschap samenstellen met familie of vrienden. Je kunt eventueel ook alleen op pad gaan. Wil je liever met een georganiseerde groep mee, vraag dan naar de mogelijkheden.

Is dit een wandelvakantie met gids?

Nee, dit is een wandelvakantie zonder gids. Wij kunnen, uiteraard tegen een meerprijs, wel een gids voor je regelen als dat je voorkeur heeft. Met onze gedetailleerde routebeschrijving en de wandelkaart zul je zelf goed de weg kunnen vinden.

Moet ik een ervaren wandelaar zijn?

Nee, dat is niet nodig. Dit is een huttentocht van categorie 2 en is daarom ook geschikt voor mensen met weinig ervaring in de bergen en voor gezinnen. Een goede fysieke conditie is natuurlijk wel wenselijk.

Met welke weersomstandigheden moet ik rekening houden?

In de bergen kan het weer snel omslaan en daarom is het goed om overal op voorbereid te zijn. Zorg dus voor zowel goede bescherming tegen de zon (hoofdbedekking en zonnebrand) als tegen regen en wind. Ga bij (aanhoudend) onweer niet op pad. 

Informeer en dag voor de huttentocht en nog 's ochtends voor vertrek bij de lokale TIC (toerisme informatie centrum) naar het laatste weerbericht, ze kennen ook de lokale microklimaat en weten het beste wat te verwachten.

Wat gebeurt met de betaling als het weer te slecht is om te wandelen?

Als je door het slechte weer beslist om niet te wandelen, dan laat je dat aan ons weten en wij annuleren je boeking bij de berghutten. Voor zulke situaties hebben wij de afspraak met de berghutten dat de klanten betalen de verblijf en half pension ter plekke. Als je dus geen gebruik van de berghut maakt, dan hoef je ook niks aan de berghut te betalen. Wij hebben wel onze werk al gedaan en daarom krijg je bij de annulering door het weer geen terugbetaling.

Wat kan ik van de berghutten verwachten?

Reken op eenvoudige accommodatie en basic eten en drinken. De meeste berghutten hebben naast gedeelde kamers ook een aantal privé kamers. Deze moeten wel tijdig worden gereserveerd.

De sanitaire faciliteiten zijn vaak erg basic. Bij hoger gelegen berghutten is geen stromend water en maak je gebruik van buitentoiletten. Lager gelegen berghutten hebben soms wel stromend water en een wasruimte (niet altijd warm water beschikbaar).

Wat krijg ik te eten in de berghut?

De maaltijden in de hutten zijn eenvoudig. Vegetarische maaltijden zijn mogelijk, maar dit moet wel van tevoren bekend zijn.

Slovenen eten warme gerechten voor lunch en diner. Een boterham voor lunch kan je bestellen, maar je kan ook op gekokte eten rekenen voor beide lunch en diner. Dat is handig voor wie geen gluten of lactose kan eten.

Een typische Sloveense ontbijt is brood met jam of honing, maar je krijgt ook vleeswaren, kaas (en optioneel groente als je voedselallergieën hebt). 

Zie op de foto's 2 voorbeelden van de berghut menu.

menu berghut Slovenie huttentocht

menu berghut Slovenie

Wat moet ik meenemen in mijn bagage?

Zorg voor goede (weersbestendige) kleding en stevige (hoge) wandelschoenen. Sportschoenen zijn mogelijk, maar zorgen in de bergen eerder voor blessures. Het is niet nodig om een slaapzak of bedlinnen mee te nemen; bij de berghut wordt hierin voorzien. Neem voldoende contant geld mee voor betaling bij de berghut. Natuurlijk moet je ook genoeg water bij je hebben (bij de berghut kun je bijkopen) en wat extra proviand. Voor vertrek ontvang je van ons ook een checklist.

Is er bagagevervoer mogelijk?

Helaas niet, er zijn geen normale wegen die naar de berghutten leiden. Je bagage laat je in de auto staan, alleen wat je nodig hebt voor de huttentocht breng je mee in een rugzak.

Waar blijft mijn auto tijdens de huttentocht?

Je auto blijft op een openbare parkeerterrein in een dorpje in de bergen, een veilige omgeving dus. Momenteel is deze parkeerterrein nog gratis.

Maak kennis met de bijzondere ervaring van een huttentocht!

De bergen zitten vol verrassingen.
Ga goed voorbereid op pad.