Uit eten in Slovenië; restavracija of gostilna

In de cafés en restaurants in Slovenië is het nooit stil. Slovenen eten vaak buitenshuis en als ze vrienden ontmoeten, doen ze dat meestal in een café.

Gostilna of restavracija; zoek de verschillen. Als je uit eten gaat in Slovenië zul je zien dat dit kan in een gostilna (herberg) of in een restavracija (restaurant). Soms zijn ze bijna hetzelfde. Soms is er wel degelijk verschil.

Gostilna

In het algemeen is de gostilna een restaurant met traditionele keuken. De sfeer is er ongedwongen. Naast traditionele gerechten worden er ook vaak pizza's geserveerd. Wil je de authentieke Sloveense keuken proeven, dan moet je in de gostilna zijn. Voor minder dan tien euro vind je hier vaak een goede en uitgebreide lunch (ongeveer tussen 11.00 en 16.00 uur).

Gostilna's zijn de gehele dag geopend, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Soms, vooral in het weekend, zijn ze echter 's avonds gesloten. Elk dorp en gehucht heeft wel een, veelal door een familie gerunde, gostilna. In een gostilna kun je ook alleen wat drinken.

Er zijn rond de vijftig gostilna's met het Gostilna Slovenija keurmerk. Deze gostilna's serveren Sloveense gerechten van seizoensgebonden lokale producten.

Restavracija

Is de keuken exotisch, dan heet de eetgelegenheid restavracija. Thais, Indisch, Chinees, Braziliaans, en andere smaken eet je in een restavracija. Ook chiquere eettenten heten restavracija. Voor exotisch eten en voor haute-cuisine ga je naar een restavracija.

Restaurants zijn wel in de avond geopend, maar meestal niet 's ochtends. Het diner is er net zo belangrijk als de lunch. Naar een restavracija ga je vooral om te eten. Als je alleen wat wilt drinken, is het geen geschikte plek.

Burgers

Jarenlang was in Slovenië 'Hot Horse' met zijn paardenburgers de enige gespecialiseerde hamburgertent (naast McDonalds).

Inmiddels zijn er meerdere hamburgerrestaurants met kwaliteitsburgers in het land. Vooral in Ljubljana waar 'Hoodburger' en 'Lars & Sven' om de titel van de beste burger strijden. Ook veel cafés hebben de burger aan het menu toegevoegd als snack.

Café

Cafés in Slovenië serveren alleen kleine snacks. Het eetcafé bestaat niet in Slovenië, want de gostilna heeft die functie. In de Sloveense cafés is de koffie doorgaans beter dan in Nederland, verder is het aanbod vergelijkbaar. Vijf jaar geleden had de bierdrinker een keuze uit slechts twee bieren: Laško of  Union. Dat is inmiddels veranderd. Net als elders in Europa schieten ook in Slovenië de kleine lokale brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Veel cafés hebben inmiddels één van de nieuwe biersoorten op de tap.

Houd je van stappen? Houd er dan rekening mee dat veel cafés vroeg sluiten. In de centra zijn de meeste cafés om één uur 's nachts dicht, ook in het weekend. Slechts enkele zijn langer open. Lees meer over het Sloveense uitgaansleven.

Onze tips om uit eten te gaan, vind je hier.

eten_in_Majerija_restaurant_in_Vipava_vallei_in_Slovenie_bron_MijnSlovenie_m

Verhalen over eten & drinken in Slovenië:

hisa franko michelin culinair

Michelin in Slovenië

By Mark Koghee | 24/11/2021

Sloveense sterrenkeukens Slovenië is jarenlang een gastronomische blinde vlek geweest, maar inmiddels een culinaire hotspot. Sinds 2020 beoordelen de renomeerde recensenten van de Michelin gids ook Sloveense restaurants en elk jaar neemt het aantal aanbevolen en sterrenrestaurants toe. Sinds 2020 is er een Michelin gids voor Slovenië. En dat maakt het culinaire landschap van het…

cuisine eten Brda

Smakelijke herfst

By Mark Koghee | 09/10/2019

  Late herfst tijd voor fijnproevers Ben je een fijnproever? Dan is de late herfst de ideale periode voor je om Slovenië te bezoeken. Het is de tijd van wijnfeesten, restaurantweken en het unieke Sloveense wijn- en eetfestijn Osmice. November gastronomie maand Radovljica Radovljica noemt zichzelf de zoete stad. Het middeleeuwse stadje dat een lange…

trufflejacht Slovenie

Een schimmelende culinaire diamant

By Mark Koghee | 03/12/2018

/ Eten & drinken / Een schimmelende culinaire diamant Een schimmel is niet gelijk iets waarbij het water je in mond gaat lopen. Dat is, als je niet beter weet, want de schimmel truffel wordt ook wel omschreven als ‘diamant van de keuken’. Slovenië is één van de weinige landen waar deze zeldzame delicatesse in…