cuisine eten Brda

Bron Mark Koghee

Late herfst tijd voor fijnproevers

Ben je een fijnproever? Dan is de late herfst de ideale periode voor je om Slovenië te bezoeken. Het is de tijd van wijnfeesten, restaurantweken en het unieke Sloveense wijn- en eetfestijn Osmice.

November gastronomie maand

 • Radovljica
  Radovljica noemt zichzelf de zoete stad. Het middeleeuwse stadje dat een lange traditie kent van honing en koekjes maken heeft zich tot culinair bolwerk ontwikkeld. De hele maand november is het de Maand van de Cuisine. Negen restaurants in het stadje stellen voor deze maand een speciaal menu samen dat voordelig wordt aangeboden.
 • Ljubljana
  November is ook de gastronomische maand in hoofdstad Ljubljana. In deze maand zijn er culinaire rondleidingen en workshops. Er zijn speciale menu’s in 36 restaurants in de stad. Er is een Beer Lover’s Experience, het Sloveense Wijnfestival en rond Sint Maarten de Ljubljana Wijn Route door de stad waarbij je van proeverij naar proeverij wordt geleid. De gastronomische feestmaand wordt afgesloten met een grote kookshow. Het programma vind je hier: https://gourmet-lj.si/en/november-gourmet

Sint Maarten; het ultieme wijnfeest

 • Maribor
  In Maribor begint op 11 november om 11.11 uur in de ochtend het grootste Sint Maarten wijnfeest van Slovenië. Plaats van handeling is het grote Leon Štuklj Plein in het centrum van de stad. Je kan er genieten van lokale wijnen, gerechten en diverse optredens.
  In Maribor beginnen ze al in oktober met een restaurant week waar je voordelig in toprestaurants kan eten. Dit jaar is deze week van 11 tot 18 oktober. Negen restaurants in en om Maribor doen mee.
 • Brda
  In wijnregio Brda draait het het hele jaar al om gastronomie. Maar het Sint Maartenfeest is hier is een absolute aanrader. Het feest is van 8 tot en met 17 november. Vestingsdorpje Šmartno is episch centrum van de festiviteiten.

 

Osmice in de Kras; gewoon omdat het mag

Uniek zijn de Osmice feesten die al in oktober beginnen in de Kras. Tijdens Osmice kan je op boerderijen eten en wijn drinken. Het is een traditie die stamt uit de Habsburgse tijd toen keizer Jozef II een decreet uitvaardigde die boeren toestond om gedurende 8 dagen wijn te schenken.

Deelnemende boerderijen kan je herkennen aan houten borden langs de weg met de tekst ’Osmice’. Door het hele jaar door zijn er tegenwoordig hier en daar boerderijen die Osmice houden maar in november is het in aanloop naar Sint Maarten op zijn hoogtepunt. Naast wijn drinken kan je ook eten en is er live muziek op de boerderij.

Wie eens een echt authentiek Sloveens feest wil meemaken met goed eten en goede wijn moet absoluut eens een Osmice feest te bezoeken. 

Zo gaat het er in de boerenschuur aan toe tijdens een Osmice feest in Kras.

 

Eind oktober, begin november lijken op het eerste gezicht niet de beste tijden te zijn voor een bezoek aan Slovenië. Maar juist als je in alle rust van goed eten wilt genieten en goed weer niet het allerbelangrijkste voor je is, is het een ideale tijd.

Je kan in deze periode prima wandelen. De herfstkleuren zijn op zijn mooist. En na een frisse start van de dag kan het in de middag toch nog aangenaam warm zijn in de zon.

De grotten van Skocjan staan al meer dan 30 jaar op de Unesco werelderfgoedlijst

Het is een mooie tijd van het jaar om de Sloveense grottenwereld te ontdekken. Onze onderwereld top 5 zie je  hier.

Spa resort Orhidelia. Bron Terme Orhidelia

Je profiteert helemaal mooi in spa-resorts. Het is een rustige tijd en de prijzen zijn op het laagste niveau. Er zijn verschillende soorten spas verdeeld over het hele land. Sommige zijn ideaal als je ook met kinderen reist, anderen weer beter voor een stel dat de rust in de natuur zoekt. Wij helpen je graag de juiste te kiezen.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)