Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Land waar romantiek is uitgevonden

Welk land is nou beter geschikt voor een romantische reis dan Slovenië? Het enige land met het woord 'love' in de naam, waar een weg in hart-vorm door de wijngaarden loopt en waarvan de naam van hoofdstad Ljubljana vrij vertaald 'de geliefde' betekent.

Tussen Slovenië en de lage landen is al een lange romantische traditie. De liefde is emigratie-reden nummer 1 voor Nederlanders en Belgen die naar Slovenië trekken, en dat is al heel lang zo. Eind zeventiende eeuw was schilder Justus van den Nypoort (1625-1692) uit Utrecht een van de eersten die in Slovenië de liefde vond. Hij trouwde zijn Sloveense vrouw in Ljubljana.

Lees hier enkele van onze romantische tips voor Slovenië.

De weg in hartvorm in noordoost Slovenië loopt tussen de wijngaarden. Bron Arhiv Maribor.si

Hart tussen de wijngaarden
Dé romantische fotoplek in Slovenië is de hartvormige weg. In het noordoosten van het land slingeren de wegen tussen glooiende wijngaarden. En een van de wegen slingert zo dat hij een hart vormt tussen de wijnranken. De exacte locatie is niet makkelijk te vinden, maar wij weten het.

Het eilandje maakt Bled een romantische bestemming. Bron Tourism Bled

Pittoresk Bled
Het meest pittoreske decor van Slovenië is ideaal voor een romantisch uitstapje. In Bled ligt de romantiek voor het oprapen. Laat je naar het eiland in het meer varen en luid er de wensbel. Ooit woonde op dit eiland een jonge weduwe die ter herinnering aan haar overleden man een bel had laten maken. Tijdens een storm kapseisde de boot die de bel vervoerde en de bel zonk naar de bodem van het meer. Nadat de weduwe overleed, liet de paus een nieuwe bel naar het eiland brengen. Zij die de bel luiden, eren de maagd Maria en krijgen hun wens vervuld. Althans, zo gaat het verhaal.

Een bezoek aan het eiland is ook leuk voor pasgetrouwden. Let wel dat het gebruik is dat de bruidegom zijn bruid alle 99 treden van de trap opdraagt.

 


De hartjes van Lectar uit Radovljica. Bron Lectar

Hartjes van Lectar
In Radovljica is het maken van koekjes een honderden jaren oude traditie. De in een hart gevormde koekjes van honingdeeg van Lectar zijn een begrip. Je kan het zien en proeven in het honingbrood museum Lectar in het middeleeuwse centrum van het van nature al romantische Radovljica.

 

Ljubljana is geliefd bij geliefden. Bron Mark Koghee

Ljubljana, de geliefde
Vrij vertaald betekent Ljubljana geliefde. De hoofdstad is een stad om verliefd op te worden. De rivier stromend door het centrum, de terrassen, het kasteel en het prachtige Tivoli park scheppen een romantisch decor waar al menigeen verliefd op is geworden. Lees hier meer over Ljubljana.

Burchten van romantiek
Wat is er nou romantischer dan een kasteel? In Slovenië zijn de kastelen belangrijke toeristische trekpleisters. In de top 10 van meest populaire attracties staan maar liefst vier kastelen. Lees hier meer over de kastelen van Slovenië.

 

De smaak van liefde
Wijnen en gerechten worden met veel passie gemaakt in Slovenië. Proef het in wijngebieden als Brda en de Vipava Vallei waar je op bezoek kan bij de boerderijen. De regio's zijn rustig en je vind er allerlei boetiek accommodaties die je romantische uitstapje helemaal perfect maken.

Mark Koghee
Latest posts by Mark Koghee (see all)