Land waar romantiek is uitgevonden

Welk land is nu beter geschikt voor een romantische rondreis dan Slovenië? Het enige land met het woord 'love' in de naam, waar een weg in hart-vorm door de wijngaarden loopt en waarvan de naam van hoofdstad Ljubljana vrij vertaald 'de geliefde' betekent.

Tussen Slovenië en de lage landen is al een lange romantische traditie. De liefde is emigratie-reden nummer 1 voor Nederlanders en Belgen die naar Slovenië trekken, en dat is al heel lang zo. Eind zeventiende eeuw was schilder Justus van den Nypoort (1625-1692) uit Utrecht één van de eersten die in Slovenië de liefde vond. Hij trouwde zijn Sloveense vrouw in Ljubljana.

Wij vertellen je enkele van onze romantische tips voor Slovenië.

Hart tussen de wijngaarden
Dé romantische fotoplek in Slovenië is de hartvormige weg. In het noordoosten van het land slingeren de wegen tussen glooiende wijngaarden. En één van de wegen slingert zo dat hij een hart vormt tussen de wijnranken. De exacte locatie is niet makkelijk te vinden, maar wij weten het.

wijn hart route Slovenie

Pittoresk Bled
Het meest pittoreske decor van Slovenië is ideaal voor een romantisch uitstapje. In Bled ligt de romantiek voor het oprapen. Laat je naar het eiland in het meer varen en luid er de wensbel. Ooit woonde op dit eiland een jonge weduwe die ter herinnering aan haar overleden man een bel had laten maken. Tijdens een storm kapseisde de boot die de bel vervoerde en de bel zonk naar de bodem van het meer. Nadat de weduwe overleed, liet de paus een nieuwe bel naar het eiland brengen. Zij die de bel luiden, eren de maagd Maria en krijgen hun wens vervuld. Althans, zo gaat het verhaal.

Een bezoek aan het eiland is ook leuk voor pasgetrouwden. Let wel dat het gebruik is dat de bruidegom zijn bruid alle 99 treden van de trap opdraagt.

Het eilandje maakt Bled een romantische bestemming. Bron Tourism Bled

Hartjes van Lectar
In Radovljica is het maken van koekjes een honderden jaren oude traditie. De in een hart gevormde koekjes van honingdeeg van Lectar zijn een begrip. Je kunt het zien en proeven in het honingbrood museum Lectar in het middeleeuwse centrum van het van nature al romantische Radovljica.

De hartjes van Lectar uit Radovljica. Bron: Lectar

Ljubljana, de geliefde
Vrij vertaald betekent Ljubljana 'geliefde'. De hoofdstad is een stad om verliefd op te worden. De rivier stromend door het centrum, de terrassen, het kasteel en het prachtige Tivoli park scheppen een romantisch decor waar al menigeen verliefd op is geworden. Lees hier meer over Ljubljana.

Ljubljana is geliefd bij geliefden. Bron: Mark Koghee

Burchten van romantiek
Wat is er nu romantischer dan een kasteel? In Slovenië zijn de kastelen belangrijke toeristische trekpleisters. In de top 10 van meest populaire attracties staan maar liefst vier kastelen. Lees hier meer over de kastelen van Slovenië.

Predjama kasteel Slovenie

De smaak van liefde
Wijnen en gerechten worden met veel passie gemaakt in Slovenië. Proef het in wijngebieden als Brda en de Vipava Vallei waar je op bezoek kan bij de boerderijen. De regio's zijn rustig en je vind er allerlei boetiek accommodaties die je romantische uitstapje helemaal perfect maken.

Vipava motorreis Slovenie

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)