De traditionele keuken van Slovenië

Slovenië is een land van tradities en dat geldt zeker in de keuken. De drieëntwintig onderscheidende culinaire regio's van het land hebben allemaal hun eigen traditionele gerechten die nog altijd populair zijn en te verkrijgen zijn in de plaatselijke gostilna's (restaurants). Hier vind je een beknopte rondreis door de traditionele keuken.

Echt Sloveens

Typisch Sloveens zijn štruklji. Dit zijn rollen van deeg met verschillende soorten vulling. De vulling verschilt per regio en kan bestaan uit walnoot, maanzaad, kaas en tarragon. Deze laatste vulling zat in de oudste bekende štruklj. Het recept van een chef van een landhuis in Graz (tegenwoordig Oostenrijk) werd in 1589 vastgelegd. Lang waren štruklji een traktatie die alleen bij de rijken op tafel kwamen of bij anderen op hele speciale gelegenheden. Inmiddels zijn de deeggerechten echter heel normaal.

Soep

Niet typisch Sloveens, maar zeker wel een populaire traditionele soep in het gehele land, is rundvleessoep. Rundvleessoep is in Slovenië een lichte, transparante soep waarin naast rundvlees ook groente (bijvoorbeeld bloemkool en wortel) en vermicelli zit.

Bron: Dolina Soce
Bron: Dolina Soce

Wel typisch Sloveens is jota, een soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek. Jota wordt in vrijwel het gehele land gegeten, maar wordt vooral toegeschreven aan het westelijke deel van het land. De soep is een mix tussen de Centraal-Europese en mediterraanse keuken.

Idrijski žlikrofi

In Idrija en omgeving is de Italiaans aandoende pasta idrijski žlikrofi sinds 2010 een door de EU beschermd regionaal product. De pasta doet wat denken aan tortellini of ravioli. Idrijski žlikrofi zijn gemaakt van deeg met aardappelvulling. De oorsprong van deze originele Sloveense pasta zou in de negentiende eeuw liggen.

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa (karinthische worst) is sinds 2015 een beschermd Sloveens product. De door Zuid-Duitsland en Oostenrijk beïnvloede worst is gerookt en bestaat voor tenminste vijfenzeventig tot tachtig procent uit varkensvlees en maximaal twintig procent spek.

Golaž

De Sloveense golaž is een variatie op de goulash van buurland Hongarije. Golaž is minder pittig en bevat veelal geen paprika en veel van het vlees is in golaž vervangen door aardappel.

 

Zuidelijke invloeden

Niet alleen de Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse overheersing hebben hun sporen nagelaten in de Sloveense keuken; ook de decennia dat het land deel uitmaakte van Joegoslavië zijn in de keuken te merken. Slavische specialiteiten als de worstjes čevapčiči (onmisbaar bij de barbecue) en de snack burek zijn niet meer weg te denken.

Fusie-keuken

De Sloveense keuken is een fusie-keuken. Traditionele gerechten hebben veel buitenlandse invloeden. In de omgeving van Litija zijn leverworsten erg populair, omdat de spoorweg hier ooit werd aangelegd door Tsjechen die hun leverworst-recepten van huis hadden meegenomen.

Zoet

Prekmurska gibanca is een cake uit de regio Prekmurje die het hele land heeft veroverd. De cake bestaat uit meerdere lagen en is gemaakt van bloem, maanzaad, walnoten, appels, rozijnen en kwark. Het maken van prekmurska gibanca is geen sinecure. De cake bestaat uit wel tien tot elf verschillende lagen.

Potica

Eén van de oudste en meest populaire traktaties in Slovenië is de cake potica. De cake wordt gerold waardoor de vulling door de hele cake wordt verspreid. Er zijn tientallen variaties. Walnoot, maanzaad, koffie, honing, spek, worst, wortel, kaas; het kan allemaal in de potica voorkomen, al zijn de walnoot en maanzaad vullingen het populairst. Potica wordt vooral tijdens de feestdagen gegeten.

Struklji

Kranjska Klobasa

Idrijski Zlikrofi

Golaz

Jota

Prekmurska Gibanica

Potica

Verhalen over eten & drinken in Slovenië:

een glasje witte wijn met uitzicht over heuvels van Brda wijnregio in Slovenië; bron Mijn Slovenië

Een wijnstok moet afzien

By Tina Batistuta | 31/07/2015

  / SLOVEENSE BELEVEN / HOE ONZE KERSENPLUK TRIP EEN WANDELING EN WIJNPROEVERIJ WERD.  In de laatste dagen van juni ben ik met mijn familie kersen gaan plukken in Brda. Mijn familie doet dit elk jaar om zo kilo’s aan heerlijke kersen te krijgen om te eten en kersenjam van te maken. En het is…