Bohinj Spoorlijn: weergaloos treinavontuur tussen de bergen
De treinreis van Jesenice naar Nova Gorica over de Bohinj Spoorlijn is de mooiste treinreis van Slovenië en behoort tot een van de mooisten van Europa en de wereld. In nog geen 90 kilometer doorkruis je de Julische Alpen om van alpenstadje Jesenice aan te komen in mediterraans Nova Gorica. Of net andersom.
Een rit over de Bohinj spoorlijn is een must voor treinliefhebbers en warm aanbevolen voor alle andere bezoekers van Slovenië.
- Lengte: 89 kilometer
- Duur: 2 uur
- Stations: 17
Een reis over de Bohinj Spoorlijn is een prachtig avontuur om meerdere redenen. In de eerste plaats is er het weergaloze uitzicht. De rit gaat dwars door de Julische Alpen. Veel berggezichten dus. Maar vanuit de trein zie je ook het meer van Bled en de rivier Soča. Je rijdt langs weiden en door bossen en vele kleine dorpjes trekken aan je voorbij.
Uniek aan de spoorlijn zijn de vele bouwwerken die deze verbinding mogelijk hebben gemaakt. En die zijn ook attracties op zich. De spoorlijn is een technisch hoogstandje uit begin 20e eeuw. Er zijn 28 tunnels, waarvan de langste ruim 6 kilometer is, 65 bruggen en 5 galerijen. De laatste brug, de stenen boogbrug over de Soča bij Solkan is de grootste in zijn soort ter wereld.
De Bohinj Spoorlijn was oorspronkelijk een deel van de Transalpina spoorlijn. Deze verbinding tussen het Tsjechische Bujovice en Italiaanse Triëste werd in 1906 geopend. Het had een grootse spoorlijn moeten worden, maar de geschiedenis besliste anders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het spoor nog belangrijk voor het aanvoeren van troepen en materiaal naar het Soča-front, maar door de veranderde grenzen na de oorlog en het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije kwam er niet veel van terecht.
Het Sloveense deel van de route, de Bohinj Spoorlijn dus, heeft de tand des tijds doorstaan. Tenminste, het bestaat nog. Het is zeker geen moderne spoorlijn. Het traject, dat enkelspoor is, is niet geëlektrificeerd en de verbinding wordt onderhouden met oude dieseltreinen uit de jaren zeventig. De aansluiting met Triëste is in 2014 verdwenen.
Daarmee is de Bohinj Spoorlijn een tijdcapsule. Je zet er een stap terug in de tijd. En ook dat is een belevenis op zich. De oude treinen en de authentieke kleine stations langs de lijn met stationswachters zijn toch echt iets meer van de 20e eeuw en niet de 21e. Een kaartje koop je bij de conducteur in de trein omdat dit op de meeste stations, die vaak niet meer dan een halte zijn, niet mogelijk is. Of je koopt het kaartje online via de site van de Sloveense Spoorwegen. Want dat kan dan weer wel.
De treinreis over de Bohinj Spoorlijn is een rit door de bergen. Maar een echte bergtrein kun je het niet noemen. Het hoogste punt van het traject is 576 meter. Het laagste punt, eindhalte Nova Gorica, ligt op zo’n 100 meter.
Er gaat doordeweeks zeven keer een trein van Jesenice naar Nova Gorica en vice versa. In de trein is het zelden druk. De drukste perioden zijn de vakantieperioden want de treinreis wordt steeds meer ontdekt als toeristische attractie. Ook is het een ideale verbinding voor wandelaars en fietsers. In de treinen mag de fiets mee, tegen een extra bijdrage van 1,50 euro voor een gewone fiets en 3 euro voor een elektrische fiets.
Wil je de volledige ervaring van de Bohinj Spoorlijn, stap dan op in Jesenice en rijd mee tot eindpunt Nova Gorica. Je maakt zo het hele traject mee en ervaart zo ook hoe je start in de Alpen en eindigt in het mediterraanse Nova Gorica.
Over de spoorlijn rijdt ook een autotrein tussen Bohinjska Bistrica en Most na Soči. Automobilisten vermijden zo de lange slingerende weg over Soriška Planina. Hoewel je met de autotrein maar een deel van het traject aflegt is ook dit een leuk avontuur.
- Attracties tijdens fietsvakantie - 05/04/2024
- wandelen naar natuurschatten - 02/02/2024
- Bohinj Spoorlijn - 27/12/2021