Slovenië een verborgen ski-mekka

wintersport skiën slovenië pokljuka fan

Sloveense biatlonfan op bezoek bij een biatlonwedstrijd op het plateau Pokljuka. Bron Mark Koghee

Wat schaatsen is voor Nederlanders is skiën voor Slovenen. Zo opgewonden als Nederlanders kunnen worden van een vliesje ijs op de wateren, zo dol worden Slovenen van een sneeuwvlokje op het gras. Skiën is de nationale sport in Slovenië.

Slovenië is een echt skiland dat warm aanbevolen is voor de echte wintersportliefhebber. Door het hele land vind je enkele grote en heel veel kleine skicentra. In de skigebieden heerst een authentieke sfeer. Het gaat er echt nog om het skiën en de apres-ski is ontspannen bijkomen van een skidag met goed eten en drinken in plaats van een een drinkgelag.

Desalniettemin heb je waarschijnlijk nog niet (vaak) van Slovenië gehoord als wintersport-bestemming. Terwijl het land op skigebied eigenlijk wereldberoemd is.

Hier tien wereldberoemde dingen op Sloveens skigebied die misschien een belletje doen rinkelen.

Elan

In het dorpje Begunje nabij Radovljica staat sinds 1945 de fabriek Elan die ski’s maakt. Het begon met een kleine werkplaats van schansspringer Rudi Finžgar. Nu is Elan een van de grote skimerken in de wereld. Ingmar Stenmark, de beste slalom skiër ooit gebruikte uitsluitend ski’s van Elan. Over de geschiedenis van Elan, het alpine skiën en de skiërs die met Elan ski’s successen behaalden, leer je in het skimuseum in de fabriek in Begunje.

 

skiën museum wintersport Elan

Het skimuseum van Elan.

Bloke

In de lange geschiedenis van het skiën heeft Slovenië een vaste plek verworven. Ski’s zijn al uitgevonden voor het wiel. Maar de beschrijvingen van de Sloveense geschiedschrijver Janez Valvasor uit 1689 van skiënde inwoners van het plateau van Bloke gelden als eerste schriftelijke bewijs van skiën. Bewoners van Bloke gebruikte ski’s om zich ‘s winters op het plateau te verplaatsen. Maar ze skieden ook al voor het plezier. Bloke bleef een ski pleisterplaats tot de Eerste Wereldoorlog. Daarna kwam het skiën als sport opzetten in de Alpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beëindigden de Italiaanse bezetters de skicultuur van Bloke toen zij alle ski’s in beslag namen.

Kranjska Gora

skicentra Slovenie Kranjska Gora Julische Alpen

De hoofdstad van de wintersport in Slovenië is Kranjska Gora. Bron: Turizem Kranjska

Kranjska Gora is de wintersporthoofdstad van Slovenië. Vreemd genoeg is het niet het grootste wintersportcentrum en evenmin is het ‘t hoogste skigebied. Maar de centrale ligging, dichtbij andere skigebieden, de goed berreide pistes voor skiërs van alle niveaus en het gezellige stadje in wintersfeer maken dit de wintersport pleisterplaats.

Planica

Planica is een van de hoogste skischansen ter wereld. Traditioneel wordt hier de laatste skispringwereldbekerwedstrijd van het jaar gehouden. Het is het populairste sportevenement van Slovenië. In maart 2020 zijn hier de wereldkampioenschappen skivliegen.

Vitranc en Golden Fox

Golden fox Maribor, bron Sportni center Maribor

De Golden Fox wereldbekerwedstrijd is elk jaar druk bezocht. Bron Sportni center Maribor

Skiën in Slovenië kan je op het hoogste niveau doen. Slovenië is gastheer van wereldbeker wedstrijden in bijna elke ski-discipline. De Pokal Vitranc in Kranjska Gora is de wereldbekerwedstrijd alpine skiën voor mannen die al sinds 1964 wordt gehouden. En de Golden Fox is de wereldbeker alpineskiën voor vrouwen in Maribor die al sinds 1964 gehouden wordt.

Julische Alpen

skigebieden pistes wintersport julische alpen wintersport

Alle skigebieden (met ijsster) in en om de Julische Alpen waarvoor de Julian Alps Ski pas geldt.

De Julische Alpen, vernoemd naar Julius Caesar liggen voor het grootste deel in Slovenië. Het is het hoogste gebergte van het land en het heeft de grootste concentratie skicentra van het land. Kanin, Vogel en Kranjska Gora zijn de belangrijkste skigebieden in dit gebergte.

Skicentra in en om de Julische Alpen hebben de handen ineen geslagen en hebben één skipas ingevoerd waarmee je in alle 14 aangesloten skicentra terecht kan. Daarmee legden ze de basis voor een unieke skivakantie.
De pas geeft toegang tot 260 kilometer aan skipiste en 112 liften. De Sloveense aangesloten centra zijn Kranjska Gora, Krvavec (Bled/Radovljica), Cerkno, Kanin (Bovec in Soča vallei) en Soriška Planina (Bohinj). In Italië zijn de dichtstbijzijnde Tarvisio en Sella Nevea, maar je kan ook met dezelfde pass skiën in Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra en Sauris. In Oostenrijk 3Laendereck, Innerkrems en Goldeck.

Tina Maze

De beroemdste sportvrouw van Slovenië en een van de beroemdste Slovenen uit de geschiedenis van het land is alpine skister Tina Maze. Maze beëindige haar loopbaan in 2017 na het winnen van onder meer 26 wereldbekerwedstrijden, twee gouden Olympische medailles en vier wereldtitels. Daarmee is ze een van de meest succesvolle alpineskiërs aller tijden.

Bojan Križaj

Bojan Križaj is de meeste succesvolle mannelijke skiër uit Slovenië met een carriere die duurde van 1976 tot 1988. Križaj skiede onder de vlag van Joegoslavië. In 1980 was hij de eerste wereldbekerwinnaar voor dat land. Hij won in totaal acht wereldbekerwedstrijden en stond 33 keer op het podium. Hij won het zilver op het wereldkampioenschap slalom in 1982 en behaalde een vierde plek op de reuzenslalom op de Olympische Spelen van 1980.

Primož Peterka

Peterka is met twee wereldtitels in het schansspringen en winst in het vierschansentoernooi rond de feestdagen een andere grote naam in het skiën. Peterka’s loopbaan duurde van 1996 tot 2011.

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec is de huidige Sloveense ster op de witte piste. Štuhec was in 2017 en 2019 wereldkampioen afdalen.

wintersport museum skiën

Ski’s en andere voorwerpen van de topskiërs uit Slovenië kan je zien in het museum van Tržič. Bron Mark Koghee

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)