Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Slovenië een verborgen ski-mekka

wintersport skiën slovenië pokljuka fan

Sloveense biatlonfan op bezoek bij een biatlonwedstrijd op het plateau Pokljuka. Bron Mark Koghee

Wat schaatsen is voor Nederlanders is skiën voor Slovenen. Zo opgewonden als Nederlanders kunnen worden van een vliesje ijs op de wateren, zo dol worden Slovenen van een sneeuwvlokje op het gras. Skiën is de nationale sport in Slovenië.

Slovenië is een echt skiland dat warm aanbevolen is voor de echte wintersportliefhebber. Door het hele land vind je enkele grote en heel veel kleine skicentra. In de skigebieden heerst een authentieke sfeer. Het gaat er echt nog om het skiën en de apres-ski is ontspannen bijkomen van een skidag met goed eten en drinken in plaats van een een drinkgelag.

Desalniettemin heb je waarschijnlijk nog niet (vaak) van Slovenië gehoord als wintersport-bestemming. Terwijl het land op skigebied eigenlijk wereldberoemd is.

Hier tien wereldberoemde dingen op Sloveens skigebied die misschien een belletje doen rinkelen.

Elan

In het dorpje Begunje nabij Radovljica staat sinds 1945 de fabriek Elan die ski’s maakt. Het begon met een kleine werkplaats van schansspringer Rudi Finžgar. Nu is Elan een van de grote skimerken in de wereld. Ingmar Stenmark, de beste slalom skiër ooit gebruikte uitsluitend ski’s van Elan. Over de geschiedenis van Elan, het alpine skiën en de skiërs die met Elan ski’s successen behaalden, leer je in het skimuseum in de fabriek in Begunje.

 

skiën museum wintersport Elan

Het skimuseum van Elan.

Bloke

In de lange geschiedenis van het skiën heeft Slovenië een vaste plek verworven. Ski’s zijn al uitgevonden voor het wiel. Maar de beschrijvingen van de Sloveense geschiedschrijver Janez Valvasor uit 1689 van skiënde inwoners van het plateau van Bloke gelden als eerste schriftelijke bewijs van skiën. Bewoners van Bloke gebruikte ski’s om zich ‘s winters op het plateau te verplaatsen. Maar ze skieden ook al voor het plezier. Bloke bleef een ski pleisterplaats tot de Eerste Wereldoorlog. Daarna kwam het skiën als sport opzetten in de Alpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beëindigden de Italiaanse bezetters de skicultuur van Bloke toen zij alle ski’s in beslag namen.

Kranjska Gora

skicentra Slovenie Kranjska Gora Julische Alpen

De hoofdstad van de wintersport in Slovenië is Kranjska Gora. Bron: Turizem Kranjska

Kranjska Gora is de wintersporthoofdstad van Slovenië. Vreemd genoeg is het niet het grootste wintersportcentrum en evenmin is het ‘t hoogste skigebied. Maar de centrale ligging, dichtbij andere skigebieden, de goed berreide pistes voor skiërs van alle niveaus en het gezellige stadje in wintersfeer maken dit de wintersport pleisterplaats.

Planica

Planica is een van de hoogste skischansen ter wereld. Traditioneel wordt hier de laatste skispringwereldbekerwedstrijd van het jaar gehouden. Het is het populairste sportevenement van Slovenië. In maart 2020 zijn hier de wereldkampioenschappen skivliegen.

Vitranc en Golden Fox

Golden fox Maribor, bron Sportni center Maribor

De Golden Fox wereldbekerwedstrijd is elk jaar druk bezocht. Bron Sportni center Maribor

Skiën in Slovenië kan je op het hoogste niveau doen. Slovenië is gastheer van wereldbeker wedstrijden in bijna elke ski-discipline. De Pokal Vitranc in Kranjska Gora is de wereldbekerwedstrijd alpine skiën voor mannen die al sinds 1964 wordt gehouden. En de Golden Fox is de wereldbeker alpineskiën voor vrouwen in Maribor die al sinds 1964 gehouden wordt.

Julische Alpen

skigebieden pistes wintersport julische alpen wintersport

Alle skigebieden (met ijsster) in en om de Julische Alpen waarvoor de Julian Alps Ski pas geldt.

De Julische Alpen, vernoemd naar Julius Caesar liggen voor het grootste deel in Slovenië. Het is het hoogste gebergte van het land en het heeft de grootste concentratie skicentra van het land. Kanin, Vogel en Kranjska Gora zijn de belangrijkste skigebieden in dit gebergte.

Skicentra in en om de Julische Alpen hebben de handen ineen geslagen en hebben één skipas ingevoerd waarmee je in alle 14 aangesloten skicentra terecht kan. Daarmee legden ze de basis voor een unieke skivakantie.
De pas geeft toegang tot 260 kilometer aan skipiste en 112 liften. De Sloveense aangesloten centra zijn Kranjska Gora, Krvavec (Bled/Radovljica), Cerkno, Kanin (Bovec in Soča vallei) en Soriška Planina (Bohinj). In Italië zijn de dichtstbijzijnde Tarvisio en Sella Nevea, maar je kan ook met dezelfde pass skiën in Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra en Sauris. In Oostenrijk 3Laendereck, Innerkrems en Goldeck.

Tina Maze

De beroemdste sportvrouw van Slovenië en een van de beroemdste Slovenen uit de geschiedenis van het land is alpine skister Tina Maze. Maze beëindige haar loopbaan in 2017 na het winnen van onder meer 26 wereldbekerwedstrijden, twee gouden Olympische medailles en vier wereldtitels. Daarmee is ze een van de meest succesvolle alpineskiërs aller tijden.

Bojan Križaj

Bojan Križaj is de meeste succesvolle mannelijke skiër uit Slovenië met een carriere die duurde van 1976 tot 1988. Križaj skiede onder de vlag van Joegoslavië. In 1980 was hij de eerste wereldbekerwinnaar voor dat land. Hij won in totaal acht wereldbekerwedstrijden en stond 33 keer op het podium. Hij won het zilver op het wereldkampioenschap slalom in 1982 en behaalde een vierde plek op de reuzenslalom op de Olympische Spelen van 1980.

Primož Peterka

Peterka is met twee wereldtitels in het schansspringen en winst in het vierschansentoernooi rond de feestdagen een andere grote naam in het skiën. Peterka’s loopbaan duurde van 1996 tot 2011.

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec is de huidige Sloveense ster op de witte piste. Štuhec was in 2017 en 2019 wereldkampioen afdalen.

wintersport museum skiën

Ski's en andere voorwerpen van de topskiërs uit Slovenië kan je zien in het museum van Tržič. Bron Mark Koghee

 

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!