/ BEST OF THEMA /

DE 5 BESTE WANDELROUTES IN DE SLOVEENSE BERGEN EN HEUVELS:

In het slechts 20.000 vierkante kilometer grote grondgebied van Slovenië vind je maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes. Voor de meeste routes heb je geen speciale uitrusting nodig. Een goed paar wandelschoenen en een kleine rugzak zijn meestal al voldoende.

De meeste routes zijn goed aangegeven:

  • In Slovenië zijn de wandelroutes gemarkeerd met rood-witte cirkels. Je vindt deze cirkels geschilderd op rotsen, muren en bomen, meestal aan de rechterkant van waar je loopt.
  • Erg populaire routes zijn gemarkeerd met bordjes met rode pijlen. Vaak is dan ook de richting en afstand aangegeven. De bordjes op metalen palen worden ook vaak in de winter gebruikt als sneeuw de rotsen bedekt.
  • Speciale markering: Sommige routes hebben hun eigen teken, een logo of kleurcombinatie. Het Pad van de Vrede (Walk of Peace) en de Alpe-Adria route zijn hier  voorbeelden van.
wandelroute merkering. archief Mijn Slovenië

VOOR DE HELDEN: BERG TRIGLAV VIA DE VALLEI VAN DE ZEVEN MEREN

// lengte: 38 km
// hoogste punt: 2864 meter
// duur: 2-3 dagen
// moeilijkheid: gemiddeld tot moeilijk
// meer info

Triglav is de hoogste berg van Slovenië. De berg met zijn drie pieken is een nationaal symbool dat zelfs terug te vinden is in de vlag van Slovenië.

hoogste Sloveense berg Triglav. archief Mijn Slovenië

Er zijn vele wandel- en klimroutes naar de top van Triglav. Het meer van Bohinj is een populaire startplaats omdat het vanaf hier mogelijk is een ronde te maken.

De Vallei van de Zeven Meren van Triglav was in 1924 de eerste plek die als nationaal park beschermd werd. Het is daarom onder meer verboden om in de meren te zwemmen.

De route naar de top wordt moeilijk in het laatste stuk vlak voor de top. Het is hier steil en rotsachtig. In het voor- en najaar zorgen ijs en sneeuw hier voor een extra moeilijkheid. Tijdens de tocht is het mogelijk in berghutten te overnachten. Boek deze wel vantevoren want in de zomer kan het erg druk zijn. 

VOOR LIEFHEBBERS VAN STEVIGE MEERDAAGSE TOCHTEN: ALPE-ADRIA ROUTE

// lengte: 690 km
// hoogste punt: 2363 meter
// duur: 33 dagen (voor hele route)
// moeilijkheid: gemiddeld
(afhankelijk van de etappe)
// meer info

Wandel door het Hof van Eden met de Alpe-Adria route. De route start in Oostenrijk, doorkruist Slovenië en eindigt in Italië. Er zijn 43 etappes en iedere etappe is ongeveer 20 kilometer lang. Iedere etappe bevat tenminste een interessante bezienswaardigheid, beschreven als ‘magisch punt’. Hier kan je ook even bijkomen.

wandelen Alpe-Adria Trail in Brda regio. archief Brda
  • drie landen en verschillende alpijnse en mediterraanse culturen,
  • de start is in de hoge bergen, er zijn heuvels van Goriska Brda met wijngaarden en het einde is aan de Adriatische kust. 

Je kan online verschillende arrangementen boeken (accomodaties, maaltijden, kaarten en transfers). 

VOOR ZIJ DIE IN GESCHIEDENIS GEÏNTERESSEERD ZIJN: PAD VAN DE VREDE

pad van de vrede in Sloveense bergen. archief Mijn Slovenie

// lengte: 230 km
// hoogste punt: 1359 meter
// duur: 11 dagen (voor hele route)
// moeilijkheid: gemiddeld
// meer info

Het Pad van de Vrede leidt langs natuurschoon en overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. De route verbindt meerdere historisch belangrijke punten (openlucht musea en monumenten) van de Eerste Wereldoorlog.

Aan het Soca of Isonzo-front, waar de route langsloopt, vochten de Oostenrijkers en Hongaren, waar de Slovenen destijds toe behoorden, tegen de Italianen. Door de bergachtige omgeving was het een moeilijk front. Veel defensieconstructies uit de oorlog zijn bewaard gebleven.

Op de route vind je bij historische punten borden met informatie. Het is ook mogelijk om een gids te huren die met jou het Pad van de Vrede kan bewandelen en alle verhalen kan vertellen.

VOOR GEZINNEN MET KINDEREN: DE KASTELEN VAN DE LAMBERG ROUTE

// lengte: 8 km
// hoogste punt: laag
// duur: 3 uur
// moeilijkheid: erg makkelijk
// meer info

In de omgeving van het dorp Begunje staan vele kastelen, ruïnes en landhuizen. Kinderen kunnen hier sprookjes met hun eigen fantasie beleven in het Stenen Kasteel of het Kasteel van de Duivel. Rustig wandelen en ontdekken kan gecombineerd worden met een bezoek aan musea en traditionele herbergen in het dorp.

wandelen naar een kasteel bij Radovljica in Slovenië. archief Turizem Radovljica

VOOR CULINAIRE LIEFHEBBERS: LOOP EN PROEF OP DE WIJNPADEN VAN MARIBOR

// lengte: 20 km
// hoogste punt: 703
// duur: 6-7 uur
// moeilijkheid: makkelijk
// meer info

Wijnroutes vind je in heel Slovenië, maar wandelaars bevelen we het Kozjak pad aan nabij Maribor. Hier wandel je door de groene heuvels, tussen de wijngaarden, door bossen en langs boerderijen. Onderweg zijn vele toeristische boerderijen waar je lokale gerechten en de huiswijn kan proberen en zelfs kan overnachten. De route begint in de stad Maribor en eindigt bij een berghut.