/ Sloveense Beleven /

Bled; meer dan een meer

Met zijn sprookjesachtige eiland in het meer, kasteel op een klif en natuurlijke waterbronnen is Bled al enkele honderden jaren een toeristische trekpleister. Het stadje is de oudste toeristische bestemming van Slovenië. Maar er is meer te zien dan de bekende plekken in en rond het meer.

Nabij het meer van Bled ligt, bij het dorpje Gorje, het ravijn Vintgar. De kloof is een van de meest populaire natuurschatten van Slovenië en een must-see bij een bezoek aan Bled.

vintgar, bled, slovenie, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

In het bergachtige en waterrijke Slovenië zijn vele kloven maar Vintgar is een hele speciale omdat het 1,6 kilometer lange ravijn toegankelijk is gemaakt door een netwerk van houten bruggen die aan de rotswanden hangen. 

Geschiedenis

In de laatste ijstijd heeft riviertje Radovna ravijn Vintgar is uit de kalkrotsen geslepen. Officieel is het ravijn pas in 1891 ontdekt. Toenmalig burgemeester Jakob Žumer van het dorpje Gorje en foto- en cartograaf Benedikt Lergetporer waren in 1891 de eersten die de kloof verkenden. Maar de natuurschat was niet goed toegankelijk. De Radovna snijdt nu door 50 tot 100 meter hoge verticale rotsmuren van de bergen Hom en Bort. Al snel werden bouwwerken opgericht om het ravijn toegankelijk te maken en zo het toerisitsche aanbod van Bled te vergroten.

Omdat het ravijn zo besloten is, is de vegetatie hier anders dan in de omgeving. De unieke plantensoorten van de kloof zijn al in 1899 beschreven en nog steeds te bewonderen tijdens een trip door Vintgar.

vintgar, bled, bron M.Koghee, MijnSlovnie

bron M. Koghee

De wandeling

Het pad door Vintgar is 1,6 kilometer lang en eenrichtingsverkeer. Dat lijkt misschien niet lang, maar als dat over smalle houten bruggen gaat, duurt het wel even. Vooral ook omdat je tijdens een trip door het ravijn voortdurend zal stoppen om het natuurschoon te bewonderen, en waarschijnlijk te fotograferen en/of filmen. De dertien meter hoge waterval Šum stroomt aan het eind van het pad. Wandelaars kunnen hier nog wel verder over onverharde paden. Boven de waterval loopt de stenen boogspoorbrug van de Bohinj spoorlijn en hieronder ligt een dam. De weg terug gaat via een langere wandeling. Een bezoek moet je van tevoren online boeken. Dat kan hier.

bled, om te zien en doen, bron M. Koghee, MijnSlovenie
bron M. Koghee

Het bospad na de waterval leidt omhoog naar de kapel van de Heilige Cathrine boven Zasip. Hier heb je een prachtig uizicht op de omgeving rond Bled.

De naam

De naam Vintgar zou komen van het Duitse woord weingarten (er liggen wijngaarden dichtbij) of het Duitse weinglas (gezien de vorm van de kloof). In de tijd dat het ravijn werd ontdekt behoorde Slovenië tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Diverse andere ravijnen in het land zijn vernoemd naar de kloof nabij Bled. Zo zijn er de Iški Vintgar, Ribnica Vintgar en Bistrica Vintgar.

blau, water, vintgar, bron M.Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

 

Mark Koghee