/ ACTIEVE VAKANTIES /

 

Golfen tussen bergen, bossen en meren

Slovenië onbekende topbestemming voor golf

 

Slovenië wordt steeds meer ontdekt als golfbestemming. Het kleine land, dat in 2015 door de IAGTO (International Association of Golf Tour Operators) werd uitgeroepen tot onontdekte golfbestemming van het jaar, heeft dertien golfbanen midden in de ongerepte natuur.

In 2017 bezochten meer dan 15.000 internationale golfers Slovenië. Zij speelden in totaal ongeveer 21.000 ronden. Afgezet tegen het totale aantal toeristen dat Slovenië bezoekt, is het een miniem aantal, maar dat aantal is sinds 2015 wel met ongeveer 20 procent gestegen.

Dat Slovenië een verborgen golfparel is, blijkt wel uit de verkiezing tot onontdekte golfbestemming van 2015. Destijds noemde Slovenië dat zelf het resultaat van jarenlang werk aan golf als toeristisch product. Voor de titel moet een bestemming niet alleen onbekend zijn als golfbestemming, maar ook een uitstekende kwaliteit en toegankelijkheid hebben van de golfbanen.

Eén van de zaken die Slovenië uniek maakt als golfbestemming is dat alle dertien golfbanen in anderhalf uur rijden van hoofdstad Ljubljana bereikt kunnen worden. Daarnaast liggen de banen in gebieden die interessant zijn voor vakantiegangers. Er zijn banen in de bergen, bij spa-resorts en bij wijngebieden. Er zijn volop mogelijkheden om golfen te combineren met andere activiteiten, of je nu wilt wandelen, paragliden of wijn proeven.

De parel van het Sloveense golf is de ’koninklijke’ golfbaan van Bled. In het najaar van 2018 werd de baan toegevoegd aan de lijst van 63 beste en mooiste golfbanen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Royal Bled bestaat al meer dan tachtig jaar, waarmee de baan de grootste en oudste van het land is. Vooral de locatie naast de hoge bergen is adembenemend. De baan is destijds gebouwd op initiatief van de koninklijke familie van het koninkrijk Joegoslavië. In november 2018 haalde Royal Bled CNN’s golfbucketlist ’19 banen die je gespeeld moet hebben voor je sterft’.

 

Alle golfbanen in Slovenië (en één in Italië net over de grens bij wijnregio Brda) vind je terug in onderstaand overzicht. Door de beperkte afstanden kun je het merendeel van de banen in één vakantie in Slovenië bezoeken.

Wil je een bezoek aan Slovenië en golfen combineren, wil je een tour langs golfbanen maken, vraag ons dan om de perfecte reis voor je samen te stellen.

 

Golfen tussen de bergen in Bled. Bron Turizem Bled

Groots golfen

Baan: Royal Bled

Holes: 18 en 9

De oudste en grootste golfbaan van Slovenië waarvan de geschiedenis ruim tachtig jaar terug gaat. Met het spectaculaire uitzicht op de besneeuwde Alpentoppen is de golfbaan van Bled adembenemend. Je kunt hier de King’s Course van 18 holes doen of de Lake Course van 9 holes. In 2018 heeft de World of Leading Golf Royal Bled toegevoegd aan de lijst van 63 beste en mooiste golfbanen van de regio Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Ideaal te combineren met: een verblijf in de Julische Alpen, wandelen in de bergen.

 

Baan: Arboretum, Volčji Potok

Holes: 18

Een nieuwe golfbaan naast een prachtig park. Je golft met de Kamnik-Savinja Alpen op de achtergrond. De baan met een par van 77 is 5,4 kilometer lang.

Ideaal te combineren met: een stadsbezoek aan Kamnik en/of Ljubljana, wandelen in de bergen.

 

In Mokrice golf je rond het kasteel. Bron Terme Čatež

Baan: Mokrice

Holes: 18

Het is bijna koninklijk golfen in Mokrice waar de baan nabij spa-resort Terme Čatež ligt. De baan ligt rondom kasteel Mokrice op een terrein van 70 hectare. De wereldberoemde architect Donals Harradine ontwierp de baan waar zowel professionals als beginners terecht kunnen. De vijfde hole (par 4) is 285 meter lang en wordt gezien als één van de moeilijkste van Zuidoost Europa.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan Terme Čatež, een verblijf in het zuiden van het land, op doorreis richting Zagreb (Kroatië) Čatež.

 

Baan: Otočec

Holes: 18

In een prachtig gebied met bossen, de rivier Krka en kasteel Otočec ligt de grote golfbaan van  Otočec. Beginners en professionals kunnen terecht op het heuvelachtige terrein van 50 hectare. De baan is 6200 en heeft een par van 72. De langste hole is maar liefst 568 meter.

Ideaal te combineren met: een verblijf in het zuiden van het land, een bezoek aan Terme Krka.

 

Golfen in Ljubljana

Diners Cubo Golf is de grootste golfbaan in Ljubljana. Bron Diners Cubo Golf

Baan: Diners Cubo Golf Ljubljana, Ljubljana – Smlednik

Holes: 18

Een grote baan met een lengte van 6,2 kilometer. De baan ligt ten noorden van de hoofdstad in een glooiend terrein naast de bij wandelaars populaire heuvel Šmarna Gora. Er kunnen maar liefst 120 spelers tegelijkertijd op de baan.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan de hoofdstad. 

 

Baan: Ljubljana Trnovo

Holes: 9

De baan Trnovo ligt binnen de stad. Op de 34 par baan van 2.500 meter kan iedereen terecht. Je hebt geen golflicentie nodig. Er is ook veel oefenruimte voor beginners.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan de hoofdstad.

 

Kleinere banen

In Slovenske Konjice golf je bij Zlati Grič tussen de wijngaarden. Bron Zlati Grič

Baan: Zlati Grič, Slovenske Konjice

Holes: 9

Golfen in de wijnvelden. De Zlati Grič baan ligt tussen de wijngaarden nabij Slovenske Konjice. De baan heeft een lengte van 2.200 meter en een par van 33.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan het oosten van Slovenië, wijn proeven.

 

Baan: Lipica

Holes: 9

Perfect als je toevallig ook van paarden houdt. De golfbaan van Lipica ligt bij de stoeterij van de wereldberoemde witte Lipizanner paarden. Je golft in de unieke Karstnatuur. Het mediterraanse klimaat maakt het mogelijk het hele jaar door te golfen. De baan is 3.163 meter lang en heeft een par van 37.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan de Karst-regio, wijn proeven.

 

Baan: Hit Holidays Golf Club, Bovec

Holes: 9

In de Julische Alpen nabij rivier Soča ligt de golfbaan van Bovec. Bovec is de buitensport hoofdstad van Slovenië en golf is één van de vele activiteiten die je hier kunt ondernemen. De baan is 3.000 meter lang met een par van 36.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan de Julische Alpen, skiën, wandelen in de bergen, actiesporten in de bergen (paragliden, canyoning, wildwatervaren).

 

Baan: Brdo, Kranj

Holes: 9

Brdo is een park nabij Kranj. De golfbaan hier is ideaal voor beginners, omdat de afstand tussen de holes beperkt is. De geheel natuurlijke baan heeft een par van 28.

Ideaal te combineren met: een bezoek aan Kranj, de Julische Alpen en Kamnik-Savinja Alpen

 

Golf en Spa

Verschillende spa-resorts in Slovenië hebben naast de spa, hotels, camping en waterpark een golfbaan.

Baan: Ptuj Golf Course

Holes: 18

De baan heeft meerdere keren de prijs van ’s lands best ontworpen golfbaan gewonnen. Er liggen veel waterobstakels, maar de baan is niet erg moeilijk. De baan ligt tegenover het centrum van Ptuj.

 

Baan: Moravske Toplice

Holes: 18

Helemaal in het uiterste oosten van Slovenië ligt de golfbaan van spa-resort Moravske Toplice naast de baden met thermaal water. Bij de baan is ook een ruime oefenbaan om zowel korte als lange slagen te trainen.

 

In Olimje ligt de golfbaan in een golvend landschap in de bossen. Bron A Golf Olimje

Baan: A Golf Olimje, Olimje

Holes: 9

De golfbaan van Olimje ligt op drie kilometer van het veelgeprezen en onderscheiden spa-resort Olimje. In de golvende omgeving liggen negen holes waarvan elk een andere aanpak nodig heeft.

 

Net over de grens

Baan: Golf & Country Club Castello di Spessa,  Capriva del Friuli, Italië

holes: 18 en 9

Niet in Slovenië, maar net over de grens. Deze golfbaan ligt op steenworp afstand van wijnregio Brda en kan daarom uitstekend gecombineerd worden met een bezoek aan het Sloveense wijnparadijs. De golfbaan ligt in een golvend Italiaans landschap waar een oud kasteel en pijnbomen het zicht bepalen.

Mark Koghee