/ Sloveense Beleven /

Zwemmen in een smaragdgroene natuurschat

Slovenië is een van de meest waterrijke landen van Europa. Het land heeft zee, meren (maarliefst 300) en rivieren. Met de warme zomers in het land zijn dit de plekken om verkoeling te zoeken. Neem een verkoelend bad, een verfrissende duik. Het water in Slovenië is vrijwel overal schoon en kristalhelder. Wij helpen je de beste plekjes te vinden aan het Sloveense water. Hier rivier Soča. 

johnson, soca, zommer, bron MijnSlovenie

Het is niet de bekendste rivier van Slovenië, maar wel de populairste. De Soča, die in West-Slovenië van noord naar zuid stroomt, is een echte droom rivier, zo een waarvan je denkt dat die alleen in een sprookjes voorkomt. En dat is zelfs zo; de Sloveense stroom is het toneel van enkele scenes van de sprookjesfilm The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

De Soča is een smaragdgroene rivier. Het kraakheldere water is natuurlijk gewoon transparant maar door het kalksteen op de bodem van de rivier krijgt het water de kenmerkende groene kleur. In het water kan je prima zwemmen. Let wel op dat de Soča uit de bergen komt, buiten de zomer is het water wild en koud.

De Soča is een geliefde rivier bij watersporters. In het voor- en naseizoen is het een prachtige rivier voor wildwatervaren. Raften, kanoën en kayakken kan een groot gedeelte van het jaar gedaan worden op de rivier. En in de zomer is de smaragdgroene stroom een heerlijke bron van verkoeling. Er zijn veel plekken waar je het water in kan. Wij hebben de vier allerbeste plekken om te zwemmen hier voor jou geselecteerd.

1. Sotocje

// Coördinaten: 46.1736227,13.7378563

In  Sotočje nabij Tolmin komt de Soča samen met rivier Tolminka. Op het punt waar de twee stromen elkaar ontmoeten ligt een zandstrand. In de zomer worden op deze plek veel festivals gehouden.

zwemmen, sotocje, soca, zommer, bron MijnSlovenie

2. Kanal ob Soci

// Coördinaten: 46.088422, 13.633548

Onder het dorpje Kanal ob Soči stroomt de Soča langs prachtige rotsen waarop je kan liggen zonnen. Het water op deze plek is vanwege de ligging al wat warmer. Vergeet niet de mooie brug te bekijken over de rivier. In de zomer zijn er duikwedstrijden vanaf deze brug. 

zwemlocatie van Soca rivier bij Kanal ob Soci; bron Mijn Slovenië

3. Johnson

// Coördinaten 46.194640, 13.699956

De lokale bevolking noemt de plek Johnson; een echte naam voor het strandje ontbreekt. Je vindt Johnson onder het dorpje Gabrje vlakbij Camp Gabrje. Er is niet een plek, maar een hele serie van prachtige witte stenen strandjes zodat je hier je eigen privéstrand kan uitzoeken.

sotocje, soca, zwemmen, zommer, bron MijnSlovenie

4. Kruispunt met Lepenjica

// Coördinaten: 46.334474, 13.645032

Aan het einde van het Grote Soča Ravijn (bij het dorp Soča) ligt nabij het kruispunt met de rivier Lepenjica een mooi plekje aan het water. Het is hier wel fris dus is deze plek het beste op een hete dag. Deze locatie ligt binnen het nationale park Triglav.

zwemmen in Soca rivier; bron Mijn Slovenië

De Soča is in totaal 136 kilometer lang. De rivier ontspringt op de berg Vršič.

De eerste mooie plek om de rivier te aanschouwen volgt al snel. Kort na de bron valt de rivier vijftien meter omlaag. Deze waterval is via een pad te bereiken vanaf de berghut Koča pri Izviru Soče.

Op zijn weg naar het zuiden sleept de Soča zich door talloze rotspartijen. De laatste kilometers loopt de rivier door Italië waar de stroom Isonzo heet. De Soča mondt uiteindelijk uit in de Adriatische Zee.

De betoverende rivier die door de rustige natuur van Slovenië stroomt is ook wel bekend uit de Eerste Wereldoorlog. Van 1915 tot en met 1917 was de Soča het oorlogsfront van de twaalf veldslagen om de Soča/Isonzo.

Mark Koghee