/ Fietstochten /

Fietsen met Plečnik

//Lengte: 14 kilometer

//Hoogtemeters: nihiel

//Route: Presernov trg, Trg Francoske Revolucije, Trnovo, Tivoli park, Siska, Bezigrad, Zale, Ljubljanica, Presernov trg

Bron Mark Koghee
Bron Mark Koghee

Architect Jože Plečnik is de belangrijkste architect in de geschiedenis van Slovenië en hij heeft een flinke stempel gedrukt op het uiterlijk van hoofdstad Ljubljana. Dat zie je wel als je in het centrum van de stad rondloopt, maar beter nog pak je de fiets. De werken van Plečnik in Ljubljana zijn in 2021 opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst.

Waarom zou je alleen de Sloveense natuur per fiets ontdekken? Neem ook eens de fiets om Ljubljana te verkennen. De hoofdstad is de laatste jaren flink aan het investeren in een fietsinfrastructuur dus het wordt steeds beter. De Plečnik fietsroute is een van de voorbeelden hiervan. Dit voorjaar werd de route geopend door de Nederlandse ambassadeur in Slovenië samen met drie andere thematische fietsroutes in de stad.

De fietsroute is een rondrit, dus waar je begint maakt niet uit. Je kan je eigen fiets meenemen maar een fiets huren is ook mogelijk in het centrum van de stad. Zo heeft het kantoor van Visit Ljubljana huurfietsen en je kan gebruik maken van de Bicikelj leenfietsen van Ljubljana.

R0027331

Wij nemen Presernov Trg, het Preseren Plein, in hartje Ljubljana als startpunt. Hier vind je de Drie Bruggen, een brug bestaande uit drie delen. Het is een van de bekendste werken van Plečnik. Dit is ook het drukste punt van Ljubljana en zo begint de rit zig zaggend tussen de voetgangers door.

R0028207

Fietsend een stad verkennen heeft wel wat. Het is wel stoer. Je lijkt opeens geen toerist meer maar een echte bewoner en vanaf het fietszadel zie je de stad anders aan je voorbijtrekken dan wanneer je loopt. En een beetje door de straten rollen is een stuk minder vermoeiend dan urenlang slenteren.

Van het Preseren Plein ben je al snel op het impossante Congresplein (Kongresni Trg) en vandaar gaat het naar het Plein van de Franse Revolutie (Trg Francoske Revolucije) waar een monument van Napoleon staat. Onderwijl is de bibliotheek gepasseerd, een van de meest belangrijke werken van Plečnik.

R0028226

Door de stad gaat het verder naar Tivoli park. Laat in de stad de kwaliteit van de fietspaden nog wel eens te wensen over, in het park ligt een prachtig mooi nieuw fietspad. En ook hier heeft Plečnik zijn stempel gedrukt. De centrale Jakopič Promenade is door hem ontworpen. Langs de promenade is altijd een fototentoonstelling die prima vanaf de fiets te bekijken is.

R0028192

De route gaat verder ten noorden van het centrum naar de wijk Bežigrad hier staat langs Dunajska Cesta het door Plečnik ontworpen stadion. Het met groen overwoekerde stadion is gesloten en in verval. Terwijl het toch een van de pronkstukken van de Sloveense architect was.

Spannend of mooi is de fietsroute hier niet. In plaats van het mooie fietspad door het groen in Tivoli Park zijn er nu alleen maar stadsstraten tussen gebouwen. Volgend pronkstuk van Plečnik is de begraafplaats Žale. Dit is de grootste begraafplaats van het land. Niet alleen ontwierp de architect de begraafplaats, hij is er zelf ook te ruste gelegd.

Na de begraafplaats, is rivier de Ljubljanica het volgende hoogtepunt in de tocht. En ook hier heeft Plečnik zich doen gelden. Hij ontwierp de sluis, die in zijn optiek een afscheidssymbool vormt voor de rivier die hier de stad verlaat. Althans, dat was in zijn tijd zo. Nu ligt de sluis midden in Ljubljana.

 

R0027338

Langs de oever van de rivier wordt de rit weer interessant. Maar het einde is ook al in zicht. De Drie Bruggen zijn inmiddels weer dichtbij, maar niets let je natuurlijk om nog even met de fiets door de straatjes in het centrum te cruisen. Het centrum van de stad is autovrij, alleen fietsen en lopen is toegestaan.

R0028210
R0028190
R0028185
Mark Koghee