/ BEST OF THEMA /

STATIGE TOPATTRACTIES UIT HET VERLEDEN.

In Slovenië stonden eens duizenden kastelen. Nu zijn daar nog zo’n honderd van over, verdeeld over het hele land. Veel zijn verworden tot ruïnes maar sommige zijn nog in perfecte staat en doen nu dienst als museum, restaurant of hotel. Zou je zelf ook wel eens in een kasteel willen wonen? Dat kan, er staan nog een aantal Sloveense kastelen te koop.

Door hun strategische ligging bovenop bergen en heuvels zijn burchten ook het bezoeken waard voor de uitzichten die ze bieden over de omgeving. Het is nog goed te zien welk doel de kastelen ooit hadden; het verdedigen van het land of het bieden van een chique woonplek voor de gefortuneerde of adelijke eigenaar.

In Slovenië zijn de kastelen belangrijke toeristische trekpleisters. In de top 10 van meest populaire attracties staan maar liefst vier kastelen. De burchten en paleizen in het Sloveense landschap zijn het bezoeken waard om:

  • hun historische waarde, vele kastelen herbergen een museum.
  • de exposities die in vele kastelen te zien zijn, soms tijdelijk, soms permanent.
  • de bruiloften – kastelen zijn de meest populaire huwelijkslocatie in het land, bij Sloveense en buitenlandse echtparen.
  • de verschillende evenementen die ze huisvesten.

Voor hen die meer houden van het bouwen van kastelen dan ze bezoeken is er het Kastelen van Koning Matjaz festival. Tijdens dit evenement in de winter strijden teams om het beste sneeuwkasteel.

DE SLOVEENSE KASTELEN TOP 10

Wanneer je Slovenië bezoekt, laat het dan niet na om ook eens op visite te gaan in een van de kastelen. Hier een selectie van de meest populaire kastelen van Slovenië.

Kasteel Predjama

Predjama. Bron Mark Koghee

Hoezo indrukwekkend? Het uitzicht op het kasteel van Predjama ontgaat je nooit meer.

De middeleeuwse burcht is gebouwd in de ingang van een grot onder een hoge klif en is een van de topattracties van Slovenië, gelegen op enkele kilometers afstand van de populaire grotten van Postonja.

De beruchtste bewoner van het kasteel van Predjama was de ridder Erazem. Sommige bronnen beschrijven hem als een knappe nobele ridder, maar andere legenden gaan uit van een rovende baron die uiteindelijk zijn laatste adem uitblies op het toilet. In het kasteel vertelt een museum de verhalen van Erazem en het gebouw.

Kasteel Bled

Foto Mark Koghee

Kasteel van Bled in de lente. Bron Mark Koghee

Hoog boven het meer van Bled torent het kasteel, gelegen op een klif. De burcht is hier al beeldbepalend sinds de middeleeuwen. Het kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië. De eerste geschreven bewijzen van het kasteel dateren uit 1011.

Vanaf het kasteel heb je een prachtig zicht op het meer van Bled met zijn eiland en de omliggende bergen.

In het kasteel is een museum, een restaurant en een werkplaats van middeleeuwse boekdrukkunst.

Kasteel Dobrovo

fietsen door Dobrovo kasteel in Brda wijnregio in Slovenië; foto Uros Svigelj; bron VisitGoodPlace

Bron U. Svigelj www.visitgoodplace.com

Kasteel Dobrovo ligt in de Brda wijnregio vlakbij de grens met Italië.

Het kasteel heeft vele originele muurschilderingen en er is een permanente expositie van de Sloveense schilder Zoran Music. Music was de enige Sloveense kunstenaar die in de twintigste eeuw  internationaal succesvol was.

De laatste adelijke kasteelheer was hertog Baguer die een grote wijnkelder heeft aangelegd onder het kasteel. In de kelder is nu Vinoteka, een showroom en proeflokaal voor lokale wijnen en delicatessen.

Kasteel Ljubljana

B bron D. Wedam, MijnSlovenie

Gelegen op een heuvel midden in de stad is het kasteel van Ljubljana een symbool voor de hoofdstad. Het kasteel biedt een magnifiek uitzicht over de stad en omgeving en binnen de muren zijn er het hele jaar door exposities en evenementen. Exposities over de Sloveense geschiedenis, de negentiende eeuwse gevangenis en het virtuele kasteel zijn permanent. Er zijn ook twee restaurants in het kasteel.

Het kasteel van Ljubljana is te bereiken via kabelbaan (4 euro voor een retourtje), via een voetpad vanuit het centrum of met de auto over de weg.

Kasteel Sneznik

kasteel sneznik erfgoed slovenie vakantie reizen

Bron Wikipedia/Mihael Grmek

Kasteel Sneznik ligt nabij Kroatië op de rand van een ongerept bos. Al sinds de Romijnse tijd staat er een burcht op de plek, maar het huidige kasteel stamt grotendeels uit de negentiende eeuw toen het een zomer-  en jachtonderkomenwas van de Saxische vorstelijke familie Schönburg-Waldenburg.

Nu nog is de omgeving rijk aan wilde dieren. In het kasteel zijn nog veel jacht trofeeën waaronder een meer dan honderd jaar oude beer (opgezet uiteraard).

Kasteel Celje

Celje kasteel Slovenie

Het kasteel van Celje is de grootste burcht van Slovenië, gebouwd op een berg net buiten het centrum van de stad. Het was eens het thuis van de machtige Sloveense dynastie de Graven van Celje. Bezoekers van het kasteel kunnen in het weekend genieten van zwaard gevechten, handboogschieten, flirten met princessen en ambachten en middeleeuws voedsel workshops.

Kasteel Bogensperk

kasteel, bogensperk, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Kasteel Bogensperk staat ongeveer 30 kilometer ten oosten van Ljubljana. Dit 17e eeuwse kasteel bij het plaatsje Smartno pri Litija was het thuis van de geschiedschrijver Janez Valvasor. In het kasteel verbleven waarschijnlijk ook de kunstschilders uit de lage landen die Valvasor inhuurde. Het kasteel, waarin een museum zit, kan het hele jaar door bezocht worden.

 

Kasteel Socerb

kasteel kust uitzicht vakantie

Kasteel Socerb met zicht op de kust. Bron Mark Koghee

Het kasteel met het meest fenomenale uitzicht. Kasteel Socerb staat op de grens tussen Slovenië en Italië en biedt uitzicht over de kust. Het kasteel, eigenlijk een echt fort, stamt uit de vroege middeleeuwen. Branden en oorlogen hebben het kasteel meerdere keren verwoest maar telkens werd het weer opgebouwd.

Kasteel Kamen

kasteel karavanken ruine erfgoed reizen vakantie

Kasteel Kamen ligt in de entree van de Draga Vallei. Bron Mark Koghee

Kasteel Kamen nabij het dorp Begunje is een van de weinige kastelen die niet op een bergtop staat. De graven van Ortenburg lieten het kasteel in de twaalfde eeuw bouwen. Van de 15e tot halverwege de 19e eeuw was het kasteel van de graven van Lamberg. De beroemde ridder Gasper Lambergar woonde in het kasteel. Sinds de familie Lamberg het kasteel verliet is het tot ruïne vervallen. Je kan tegenwoordig prachtig ronddwalen in de ruïne.

 

Kasteel Gewerkenegg

kasteel gewerkenegg idrija erfgoed vakantie reizen

Kasteel Gewerkenegg in Idrija is een speciaal kasteel. Het is geen burcht of fort en evenmin een paleis. Gewerkenegg werd in de 16e eeuw gebouwd als kantoor voor de kwikmijn in Idrija. In het kasteel, dat tot het Unesco werelderfgoed behoort, zit het museum van Idrija dat het unieke verhaal vertelt van dit stadje.

Mark Koghee