/ Vakantie in Slovenië plannen /

Flexibel door Slovenië, op pad met de camper

Wil je zoveel mogelijk van Slovenië zien, dan is een reis met de camper een goede keuze. Met camperplaatsen in alle windstreken kan je kriskras en/of helemaal rondom het land ontdekken. Lees hier onze tips voor een camperreis naar Slovenië.

De flexibiliteit van het reizen met een camper is ideaal voor een land als Slovenië waar niet alleen de natuur en cultuur per regio verschillen, maar soms ook het weer.

Het land in

Slovenië mag dan wel heel mooi zijn voor de camper, maar hoe kom je het land in? De passen Wurzen, Loibl en Seeberg zijn erg steil en hebben daarnaast ook nog eens krappe bochten. Caravans zijn er verboden. Met een camper mag je er wel over, maar makkelijk gaat dit niet.

Beter is het om via de Karavankentunnel Slovenië in te rijden. Dat is de snelste verbinding en de meeste logische als je over de snelweg komt. Wil je wel een toeristische route over binnen- en hoofdwegen volgen, dan kan je via de Predelpas of via Tarvisio, beide in Italië, Slovenië binnen rijden.

mobile home, 2260094_1920, bron Pixabay, mijnslovenie

Vignet

Voor de snelwegen in Slovenië heb je een vignet nodig. Voor grotere bestelbusjes moet je een duurder vignet aanschaffen, maar dit geldt niet voor campers. Campers, ongeacht de grootte, vallen in dezelfde categorie als personenauto’s.

In Slovenië vind je goede wegen, die over het algemeen rustig zijn. Toeristische trekpleisters zijn ook met een camper goed te bereiken. Parkeren is zelden een probleem, zelfs met een camper. Als je met de camper een stadje wilt bezoeken probeer dan aan de rand te parkeren en dan of met openbaar vervoer of lopend het centrum in te gaan. In kustplaatsjes als Piran, Izola en Portorož is het sowieso niet mogelijk het centrum in te rijden.

 

Ljubljana

Ljubljana mag je niet missen bij een bezoek aan Slovenië. In de hoofdstad is het verboden een camper in het centrum te parkeren. Je kan dicht tegen het centrum aan parkeren bij park Tivoli langs Celovska Cesta of het parkeerterrein NUK langs Askerceva Cesta. Vanaf hier loop je direct het centrum in. Dit zijn alleen parkeerplaatsen, dus zonder voorzieningen.

Verder buiten het centrum is er naast de snelwegafslag Ljubljana Zahod parkeerplaats Dolgi Most. Op dit grote parkeerterrein zijn wel voorzieningen voor campers. Je kan vanaf hier per stadshuurfiets Bicikelj of bus het centrum in.

Netwerk

In de regio ten oosten van Ljubljana, het zogeheten Hart van Slovenië, is er een netwerk van camperstops bij boerderijen en herbergen. Het is een rustige regio met heuvels en bossen waar je op een authentieke manier Slovenië kan ervaren. Alle stops in dit netwerk zijn hier te vinden.

 

Camperstops

Camperstops zijn door heel Slovenië te vinden, van simpele parkeerplekken met voorzieningen tot uitgebreide campings. De Nederlandse website Campercontact heeft 126 camperplaatsen in Slovenië in het bestand. 

 

Soča Vallei

De Soča Vallei is een van de mooiste regio’s van Slovenië. En ideaal om met de camper te ontdekken. De vallei kan je bereiken via de Predelpas of de 1600 meter hoge Vršic-pas vanuit Kranjska Gora (wel een uitdaging met 52 haarspeldbochten) of vanuit het zuiden via Nova Gorica. Vrijwel parellel aan de smaragdgroene rivier loopt de weg tussen Vršic (bron van Soča) en Nova Gorica.

 

Mark Koghee