/ Sloveense Beleven /

Zwemmen in Bled en Bohinj

Met de twee grootste meren van Slovenië is er zwemwater in overvloed in de valleien van Bled en Bohinj. Maar waar moet je precies zijn om te zwemmen? Lees hier waar je het beste een duik kan nemen.

Door de meren van Bled en Bohinj stroomt hetzelfde water. Via de grote waterval Savica stroomt het water uit de bergen het meer van Bohinj in om dan via rivier Sava Bohinjka naar het meer van Bled te stromen. Weer dus wel gewaarschuwd. Het water stroomt en is fris. In de zomer zo’n 22 graden.

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is 318 hectare groot en maximaal 45 meter diep. Genoeg plek om te zwemmen dus.

mojca odar, naslovnica, large, bron Tourism Bohinj

bron Mojca Odar, Tourism Bohinj

Tussen de dorpjes Ribcev Laz en Ukanc zijn in het seizoen de rustigste plekjes aan het meer te vinden. Hier ligt ook een strandje met zand op een stuk land dat het meer in loopt.

Coördinaten: 46.283204, 13.833741.

In Ukanc vind je enkele grasweides aan het meer. Deze plek is een van de beste zwemplekken aan het meer.

Coördinaten: 46.284407,13.830968.

Andere grasweides liggen aan de overkant, rondom het eerste plaatsje aan het meer, Stara Fuzina. Maar vooral in de zomer is het hier wat drukker.

Het meer van Bled

Nog zo’n waterplas in de vallei is het meer van Bled dat het bekendste meer in Slovenië is. Hier ligt ook het enige eiland van Slovenië. Het meer van Bled is sprookjesachtig en je kan er ook nog eens in zwemmen. Het meer beslaat 145 hectare en is maximaal 29 meter diep.

bled, panorama, prava, bron Tourism Bled

bron Tourism Bled

Als je wilt zwemmen moet je niet nabij het dorp Bled wezen. Om in het meer te zwemmen moet je naar de andere kant. Nabij Camping Bled is een mooie plek.

Coordinaten 46.3600615,14.0811864.

Of dichterbij het dorp nabij Vila Bled. 

Coordinaten 46.3596712,14.095339.

Sava Bohinjka

Van het meer van Bohinj stroomt rivier Sava Bohinjka naar het meer van Bled. Met de twee meren nabij, zijn er wel betere zwemplekken te vinden dan hier. De Sava Bohinjka is vooral mooi viswater en hier en daar leuk om in de baden. Parallel aan de rivier loopt de weg van Bled naar Bohinj. Leuke plekjes langs het water kan je vanaf de weg vinden.

danica camping, sava bohinjka, bron mijnslovenie

Zwembaden

In het dorp Bohinjska Bistrica staat het Aquapark Bohinj, een klein waterpark met enkele zwembaden. Er zijn zowel binnen- als buitenbaden. Camping Sobec nabij Bled heeft een binnenmeertje waar gezwommen kan worden. In het water liggen verschillende speelobjecten, zoals trampolines.

Voor beide zwemgelegenheden moet toegang betaald worden.

Mark Koghee