/ Sloveense beleven /

Slovenië ideaal in voor- en naseizoen

Slovenië is in voor- en naseizoen op zijn best. Het land is dan rustig maar toch bruist het.

Buiten het hoogseizoen is Slovenië niet in een winterslaap gedompeld. Neem bijvoorbeeld hoofdstad Ljubljana. Hoog zomer zijn de straten er vol met toeristen, maar de rest van het jaar is het een levendige studentenstad die met vele evenementen een verzamelplaats is voor Slovenen en bezoekers uit het buitenland.

Mooi weer is het niet alleen in de zomer. Sterker nog, de iets lagere temperatuur in voor- en najaar maakt een bezoek prettiger dan tijdens de hete dagen in het zomerseizoen. Het is vooral nog goed toeven in de kuststreek in het westen van het land.

Onze tip: ga in de herfst.

slovenis herfst, bron mijnslovenie

Actief

Soca vallei

Ongerepte natuur is het uithangbord van Slovenië. Verken al het schoons op een actieve manier. Bovec aan de smaragdgroene rivier Soča is de perfect uitvalsbasis om de Soča-vallei te ontdekken. Dat kan je lekker actief doen want vanuit Bovec kan je elke activiteit ondernemen. Lees hier over alles over Bovec en omgeving.

Nabij Bovec ligt Fort Kluze dat gebruikt is in de oorlogen tegen de Ottomanen, de legers van Napoleon en de Eerste Wereldoorlog. Het fort is nu een van de meest bezochte culturele monumenten in de Soča vallei. In het fort vinden festivals plaats en zijn er tentoonstellingen.

Bohinj

Aan de andere kant van de bergen ligt de vallei van Bohinj. Bekend natuurlijk van het gelijknamige meer, het grootste van zijn soort in Slovenië. Je vindt hier wandelingen naar alle windstreken, maar ook fietspaden door de groene vlakke vallei. Fietsen zijn te huur in Bohinjska Bistrica en aan het meer. Visliefhebbers kunnen in het meer en de rivier Sava Bohinjska hun hart ophalen.

De vallei van Bohinj is in het najaar décor van een groot wandelfestival. In het voorjaar is er het festival van de wilde bloemen.

Lees hier alles over Bohinj.

bron bohinj, vakantie, bron mijnslovenie

Genieten

Spa

Ultieme ontspanning vind je in de vele spa-resorts in Slovenië. Er zijn in totaal 15 grote resorts met een groot aanbod aan welness- en gezondheidsbehandelingen. De meeste resorts vind je in het oosten van Slovenië waar de meeste thermale waterbronnen zijn, zoals Terme Olimia in het zuidenoosten dat al jarenlang geldt als beste resort van het land.

Terme Rogaska in Rogaska Slatina is met zijn vier eeuwen oude geschiedenis een van de oudste en zeker meest chique spa’s van Slovenië. Behalve om de spa is Rogaska ook bekend voor het Rogaska kristal.

Een lange spa-geschiedenis is er zeker ook in Rimske Toplice bij Lasko. De Romeinen maakten al gebruik van de bronnen hier. Maar het echte spa-resort en spa-toerisme, zoals we het nu kennen, begon hier na een heropening in 2005.

wellness Orhidelia, Therme Olimia, mijnslovenie

bron Terme Olimia

Goriška Brda

Kersenoogst in het voorjaar, wijn en olijven in het najaar; Goriška Brda, het mini-Toscane, is een natuur en culinair paradijs nabij bergen en kust. Breng een bezoek aan de wijnboeren, ontdek het middeleeuwse vestingsdorpje Šmartno en vooral, proef de streekproducten. Lees hier meer over de wijn, olijven en het fietsen in de streek (je kan elektrische fietsen hurenbij het toerisme informatiecentrum in Dobrovo!).

Op en rond 11 november wordt met het Sint Maarten-feest gevierd dat rond deze tijd het sap van de nieuwe druivenoogst in wijn verandert. Het is een feest geworden van de goede keuken en natuurlijk wijn. Vooral het Sint Maarten-feest in het plaatsje Šmartno in Goriška Brda is aan te bevelen.

bron brda, vakantie, bron mijnslovenie

Cultuur

De natuur in Slovenië is overweldigend. Je zou bijna vergeten dat het land een groot aantal cultuurhistorische monumenten bezit.

Kastelen

Wat te denken van de ongeveer honderd kastelen waarvan vele te bezoeken zijn. Zo heeft iedere stad wel een of meerdere kastelen en er staan een flink aantal burchten bovenop bergen.

Zie hier onze kasteel tips.

Ljubljana

Ljubljana is 2000 jaar oud en die geschiedenis zie je terug in de straten van de hoofdstad. Op verschillende plekken vind je nog de overblijfselen uit de tijd dat de Romeinen de stad stichtten die zij Emona noemden. Van recentere data zijn de ontwerpen van architect Plecnik die een stevige stempel heeft gedrukt op het uiterlijk van de stad. Meer hierover lees je hier.

ljubljana, vakantie, herst, bron mijnslovenie

Pad van de Vrede

Wie bij de Eerste Wereldoorlog alleen de loopgraven van Noord-Frankrijk en Zuid-België voor zich ziet heeft nog wat te leren in Slovenië waar die mooie vredige rivier Soča de frontlinie vormde tussen de legers van Italië en Oostenrijk-Hongarije. Langs het front verbindt wandelroute Pad van de Vrede monumenten uit die oorlog. Cultuurhistorie en natuurpracht gaan hier hand in hand.

Mark Koghee