/ SLOVEENSE BELEVEN /

De beste manieren om Sloveense wijn te ontdekken

Slovenië is meer dan bossen, bergen en meren. Het is een echt wijnland met wijnregio's in alle windstreken. Wij vertellen je de vijf beste manieren om Sloveense wijn te ontdekken.

 

1. De wijnreis

Onderneem een rondreis naar Slovenië. Tijdens een rondreis naar de Sloveense wijngebieden ontdek je de Sloveense wijnmakers en hun wijnen.

 

2. De vinoteka

De eenvoudigste manier om wijn te ontdekken is een bezoek te brengen aan de vinoteka, oftewel de wijn-o-theek. De vinoteka is een wijncafé dat een breed assortiment aan streekwijnen schenkt. Je kunt er zonder afspraak heen. Vinoteka’s vind je overal. Niet alleen in de wijngebieden maar bijvoorbeeld ook in het centrum van Ljubljana (de Dvorni Bar).

Vinoteka Brda
Goriška Brda is de meest westelijke wijnregio van Slovenië. De regio, ook wel het Toscane van Slovenië genoemd, ligt op het scharnierpunt van het mediterrane en het alpine klimaat. In het centraal in de regio gelegen kasteel Dobrovo is de oude wijnkelder voor iedereen elke dag toegankelijk om van de ruim 150 verschillende wijnen van Brda te proeven.

vineyard

Bron M. Koghee

Vinoteka Vipava
De Vipava Vallei grenst aan Goriška Brda. In de vallei worden maar liefst 25 verschillende druivensoorten verbouwd. Vinoteka Vipava ligt aan het hoofdplein in het plaatsje Vipava. Je hebt hier de keuze uit meer dan 170 verschillende wijnen. Vinoteka Vipava is elke dag geopend.

Vinoteka Brezice
In het zuiden van Slovenië ligt het stadje Brezice midden in het land van de Posavje wijnen. Je kunt ze proeven onder het gemeentehuis waar de wijnkelder voor iedereen toegankelijk is. Elk jaar kiest de burgemeester twee verschillende wijnen die het hele jaar de titel Burgemeester’s Wijn (Zupanovo vino) dragen.

Vinoteka Maribor
Maribor, de tweede stad van Slovenië heeft meerdere vinoteka’s. De bekendste is het ‘oude wijnhuis’. Hier groeit op de muur ‘s wereld oudste wijnstok, inmiddels al vier eeuwen lang. Het huis is de plek voor vele evenementen, zoals het jaarlijkse festival van de oude wijnstok in oktober en november.

wine tasting chamber, M. Koghee

bron M. Koghee

3. Het festival

Wijn is een echte feestdrank. Niet vreemd dat er het hele jaar door daarom allerlei feestelijke evenementen in het land zijn rondom wijn. Het bekendste wijnfeest is Sint Maarten op 11 november. In Slovenië vieren ze dan dat het druivensap rond deze tijd echt wijn wordt.

Šmartno
Het vestingsplaatsje Šmartno in Brda heeft één van de bekendste Sint Maartenfeesten. Het hele najaar vieren ze de nieuwe oogst, en Sint Maarten op 11 november is het klapstuk. Natuurlijk zijn er wijnproeverijen maar in het ommuurde Šmartno vinden er ook vele optredens plaats. Het plaatsje staat ook in het voorjaar bol van de evenmenten waarbij streekwijn een vast ingrediënt is.

Maribor
Het grootste Sint Maartenfeest is dat van Maribor. Zo’n 20.000 bezoekers uit het hele land bezoeken dan de stad om rond het stadsplein te genieten van wijn, eten en optredens. 

Osmica
Proef het echte Sloveense landleven tijdens Osmica. Toen Slovenië nog tot het Habsburgse rijk behoorde, was het wijnboeren maar acht dagen per jaar toegestaan wijn te schenken. De traditie is in de regio Kras in stand gehouden. In de acht dagen voor Sint Maarten openen boerderijen hun deuren, kelder en keuken voor bezoekers. Deelnemende wijnboeren zijn te herkennen aan de afbeelding van een klimop langs de weg. Naast wijn wordt ook eten geserveerd. Geserveerde producten zijn, verplicht, allemaal van de boerderij zelf.

Poëzie- en wijndagen
Ptuj, de oudste stad van Slovenië, is een echte wijnstad. De wijnkelder van de stad bezit de oudste wijn van het land, de ’gouden wijn’ uit 1917. Elke zomer is de stad het toneel van de Poëzie- en wijndagen. Dit festival, dat een wijnquiz, poëzielezingen en, uiteraard, proeverijen combineert wordt al ruim twintig jaar gehouden en duurt vier dagen lang.

Vinska Vigred
In Bela Krajina, Wit Carinthië, is in mei het wijnfestival Vinska Vigred. Wijnproeven wordt tijdens de drie dagen van het festival afgewisseld met folkloristische optredens. Het festival is in Metlika, een stadje langs rivier Kolpa op de grens met Kroatië.

4. De wijnroute

Wijnproeven kan ook langs één van de vele wijnroutes in Slovenië. Elke wijnregio heeft één of meerdere wijnroutes die tussen de wijngaarden door langs de boerderijen en kelders leiden. Probeer eens de route die door het plaatsje Jeruzalem leidt. De route golft over wijnheuvels tussen een verder vlak landschap in het oosten van Slovenië. In Brda en nabij Maribor kun je wijnroutes ook per gehuurde elektrische fiets afleggen.

Hier lees je uitgebreid over de routes vanuit Jakobski Dol bij Maribor.

5. De wijnboeren

Wijnboeren in Slovenië zijn, terecht, trots op hun wijnen en ook bijzonder gastvrij. Wil je met een gezelschap een proeverij doen, dan moet je veelal van tevoren een afspraak maken. Anders is een bezoek meestal geen probleem.

Hier lees je over onze reis langs wijnboerderijen in Goriška Brda.

Er zijn verschillende Nederlandse winkels die wijn van Sloveense wijnboeren importeren. Zo kan je Sloveense wijn ook thuis proeven.

 

Mark Koghee