Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Fietstochten /

Fietsen door uniek natuurgebied

Lengte: 80 of 55 kilometer

Hoogtemeters: 750

Route: Ljubljana Dolgi Most – Vnanje Gorice – Bevke – Vrhnika – Borovnica – Podpec – Podkraj – Iska Vas - Ig – Draga – Gumnišče – Ig – Matena – Brest - Crna Vas – Ljubljana

Wegsloten lopen aan weerskanten van de vlakke weg. Elk huis of boerderij langs de weg heeft zijn toegang via een bruggetje over de sloot. Het is zomer en op de groene slootkanten springen de rietsigaren uit de grond. Een typisch tafereel voor een weg in waterrijk Holland. Maar daar fiets ik nu niet. Dit is Barje, nabij Ljubljana in Slovenië.

Fietsen in Barje, Slovenië
Bron Mark Koghee

Waar je ook bent in Ljubljana overal zie je bergen om je heen. Zodra je de stad verlaat, loopt de weg al snel omhoog. Maar niet overal. Ten westen van de stad ligt beschermde natuurgebied Barje waar je je op de fiets soms in Nederland waant.

Barje is een moerasgebied dat soms wel wat weg heeft van de Hollandse veenweidegebieden. Met die gebieden heeft het moerasland van Ljubljana gemeen dat het vogelbroedgebied is en een beschermd Natura 2000 gebied. Omdat het hier vlak is, is het gebied erg geschikt voor een fietstocht. Met het hele gezin bijvoorbeeld of gewoon als je het wel even gehad hebt met al dat geklim.

Het beginpunt van deze rit is Dolgi Most aan de rand van Ljubljana waar een groot parkeerterrein is. Hier kan je de drukke weg oversteken en rijd je via een fietspad Barje in. Barje is een gebied met geschiedenis en dat kan je al snel zien. Het fietspad eindigt bij een monumentaal paviljoen dat gebouwd is ter ere van een bezoek van de keizers van Rusland en Oostenrijk aan Ljubljana in 1821.

Fietsen in Barje Slovenië.

Een doorgaans rustige weg leidt eerst een stukje door het bos. Het terrein in dit noordelijke deel van Barje glooit licht. Dorpjes liggen op heuvels. Maar de weg leidt je om de heuvels heen. Dat is niet zo bij de laatste twee dorpjes. Een kort klimmetje brengt je in Bevke. Let hier vooral op het karakteristieke schooltje waar op de zijmuren rijmen staan geschreven. Kan je ze ontcijferen? Al gauw na Bevke dient de volgende heuvel zich aan, die van Blatna Brezovica. Het is een pittig kort klimmetje, zo een waar de Vlaamse Ardennen in België mee vol liggen. De heuveltjes geven een prettige variatie aan het natuurgebied.

r0028267

Vrhnika is de volgende plaats, de grootste plaats op de route. Het is een stadje met Romeinse roots. Toen heette het hier Nauportus en was het stadje havenplaats aan rivier Ljubljanica. Vanaf de weg werden goederen hier met de boot naar Ljubljana vervoerd. Van deze geschiedenis is niets meer te bespeuren aan de oppervlakte.

Vanaf Vrhnika gaat de weg niet meer door, maar rondom Barje. Klimmetjes zijn er niet meer. Links heb je uitzicht over het natuurgebied. Rechts kijk je tegen de bergen aan die Barje omringen. In het gehucht Bistra rijdt je langs het Technisch Museum dat een bezoek waard is. Ze hebben er zelfs fietsen in de collectie. De weg loopt via een poort over de binnenplaats van kasteel Bistra.

De route houdt links aan als je in het volgende dorp, Borovnica komt. Maar het loont de moeite om even een zijstap te maken en rechts het dorp in de rijden. Al gauw zie je hier de pilaar staan van wat eens het grootste spoorviaduct van Europa was. Tot het in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd werd.

fietsen barje viaduct borovnica

De weg blijft langs de rand van Barje slingeren. In Podpec kan je kiezen. Je kan direct via het plaatsje Črna Vas naar Ljubljana, of de weg blijven volgen rondom Barje. Die weg verwijdert zich beetje bij beetje van de rand om uit te komen in Ig. In dit gebied stonden in de prehistorie honderden paalwoningen in gemeenschappen. Ook hier is niets meer van te zien. Maar de moerasvelden staan wel op de Unesco werelderfgoedlijst door deze geschiedenis.

Vanaf Ig gaat het over alweer kleine wegen terug naar Ljubljana. Het is mooi fietsen in Barje. Dit is een van de weinige plekken in Slovenië waar je het volgende dorp kan zien liggen. En ondanks dat het vlak is, waan je je toch niet echt in Nederland want bergen liggen voortdurend in het zichtsveld.

r0028279
fietsen barje
r0022674
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!