Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Sloveense Beleven /

Radovljica – een bezoek waard!

Radovljica is een veelzijdig stadje in het noordwesten van Slovenië. Het is een prima uitvalsbasis om te genieten van de Julische Alpen en de Karawanken, een bezoek te brengen aan het beroemde Bled, de hoofdstad Ljubljana of bijvoorbeeld het prachtige Bohinj. Echter, Radovljica is zelf ook zeker een bezoek waard. Ook bij minder mooi weer zul je je in Radovljica niet vervelen.

radovljica, bron J. vanZoest, MijnSlovenie

Middeleeuws stadje

Radovljica is een Middeleeuws stadje. Dat kun je in het oude centrum, het Linhartov Trg, goed zien. Hier bevind je je tussen de oude huisjes met fresco’s en een oude kerk. Wanneer je één straat verder loopt, sta je aan de rand van het stadje en kijk je uit over een groene vallei met in de verte de Julische Alpen. Op heldere dagen kun je de Triglav, de hoogste berg van Slovenië, in de verte zien pronken.

radovljica museum, bron J. vanZoest, Mijnslovenie

Bijenmuseum en -centrum

Terug naar het oude centrum, want daar bevindt zich een heel interessant museum. Midden op Linhartov Trg staat een prachtig gebouw waarin onder andere het bijenmuseum is gehuisvest. De bijenhouderij is erg belangrijk in Slovenië en men is – terecht – trots op deze eeuwenoude traditie. De bijenhouderij wordt dan ook als onderdeel van de Sloveense cultuur gezien; het is geen hobby, maar een levenswerk. In het museum vind je informatie in vier talen. Ook kun je gebruik maken van een gids. Als je nieuwsgierig bent geworden door het museum kun je ook naar het centrum voor bijenhouderij, even buiten Radovljica. Dit centrum voor bijenhouders is ook open voor bezoekers. In een rondleiding van één tot anderhalf uur leer je alles over bijen houden en de producten. Ook kun je meedoen aan een proeverij van honing, honingkoekjes, honinglikeur, enzovoort.

Peperkoek

In het oude centrum vind je ook Gostilna Lectar. Het is gevestigd in een pand uit de vijftiende eeuw. Op deze plek maken ze al 250 jaar peperkoek. Alles wordt met de hand gemaakt en versierd. Achter deze peperkoeken gaat allerlei symboliek schuil. Zo staan de kleuren rood voor liefde, geel voor oneindig en groen voor groei. Je kunt tijdens de openingstijden van het restaurant hier terecht om een kijkje te nemen in de bakkerij. Ook kun je een workshop volgen. Tevens kun je in dit gebouw met warme sfeer overnachten en er is een bar en restaurant aanwezig.

 

Taste Radol’ca

radovljica kerk, bron J. van Zoest, MijnSlovenie

In Radovljica is het initiatief ‘Taste Radol’ca’ ontstaan om restaurants in het stadje meer samen te laten werken om de heerlijke streekproducten onder de aandacht te brengen. In het najaar wordt een speciaal evenement georganiseerd. Een ander hoogtepunt van het jaar is april wanneer in Radovljica het chocoladefestival wordt gehouden.

Ook modern

Radovljica is een middeleeuws stadje, maar is tegelijkertijd ook modern. Er is een groot sportpark dat toegankelijk is voor toeristen. Tevens heeft Radovljica een groot Olympisch zwembad, waar je in de zomer heerlijk kunt afkoelen. Er zijn ook voldoende winkels, een grote supermarkt, een postkantoor en een treinstation. Daarnaast zijn er veel eetgelegenheden, waarvan er diverse zijn aangesloten bij het ‘Taste Radol’ca’ initiatief. Accommodaties genoeg; Radovljica heeft een camping, diverse pensions en veel appartementen beschikbaar.

radovljica trein, bron J. van Zoest, Mijnslovenie

Uitvalsbasis

Het stadje is gelegen in het noordwesten van Slovenië, langs de snelweg A2 van de Oostenrijkse grens naar Ljubljana. Vanuit Radovljica sta je in veertig minuten in hartje Ljubljana. Het beroemde Bled is zelfs in tien minuten te bereiken. In minder dan drie kwartier waan je je ook in de magische natuur rond het meer van Bohinj of in het mooie gebied rond Kranjska Gora. Radovljica is daarom een prima uitvalsbasis om een groot deel van het land te verkennen, maar – zoals gezegd – vergeet vooral het stadje zelf niet!

Accommodatie

Radovljica kent een variatie aan accommodaties, waaronder campings, appartementen en hotels. Wij raden bijvoorbeeld Hotel Linhart aan, gelegen in het autovrije hart van Radovljica. Het hotel heeft tweepersoonskamers en een deluxe suite. Ook als je alleen maar zin hebt in warme of koude dranken met vers gebak, of in een alcoholisch drankje, kun je bij hen terecht in het koffiehuis.

Janine
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!