ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Winter in... /

Kranjska Gora: de wintersporthoofdstad

 

Slovenië raakt steeds meer in trek als bestemming voor de zomervakantie, maar wist je dat het land ook in andere seizoenen veel te bieden heeft? Ontdek Slovenië in de winter met ons. Deze keer: Kranjska Gora, de wintersporthoofdstad van het land.

Kranjska Gora is verreweg de bekendste wintersportlocatie van Slovenië. Niet voor niets: in dit stadje tussen de Julische Alpen en de Karawanken vind je het grootste aanbod aan wintersportactiviteiten en -accommodaties. Jaarlijks is Kranjska Gora het toneel van de Vitranc World Cup alpine skiën voor mannen. Nabij Kranjska Gora staat tevens de hoogste skischans ter wereld, Planica, waar de jaarlijkse World Cup skivliegen tienduizenden toeschouwers trekt.

ski flying, planica, mijn slovenie

Ook in de zomer is het stadje een bezoek waard, maar de winter is toch wel echt hét seizoen hier. Het centrum is klein, maar bruist de hele winter lang wanneer in het centrum het ‘Alpendorp’ is ingericht. Het Alpendorp bestaat uit houten huisjes van waaruit overdag en ‘s avonds lokale producten, eten en drinken wordt verkocht.

kranjska gora, bron adele, mijn slovenië

Bron: Adele in Slovenië

Skiën

Het skicentrum in Kranjska Gora ligt tussen de 800 (het niveau van het stadje) en 1.214 meter hoogte. Er zijn achttien pistes (voor elk niveau wat) die door vijf stoeltjesliften en dertien sleepliften worden bediend. Er is een sneeuwpark en een ski-cross parcours voor de stuntskiërs.

Langlaufen

Houd je van langlaufen, dan kun je ook in Kranjska Gora terecht. Tussen Kranjska Gora en het dorpje Rateče aan de Italiaanse grens ligt een langlaufroute van in totaal 40 kilometer, op een hoogte tussen de 800 en 1.100 meter. Langlaufen op de geprepareerde route voor klassieke en schaatstechniek is gratis. Opstappen kan ook verder westwaarts in Planica en Rateče.

cross country skiing, kranjska gora, mijn slovenie

Bron: Kranjska Gora

Wil je eens wat anders dan op de lange latten staan? Dan zijn er genoeg andere activiteiten.

Snowshoeing

Je kunt sneeuwschoenen huren om daarmee overdag of in het donker van de avond een wandeling over verse sneeuw te maken. De avondwandeling is vooral een aanrader bij volle maan!

Wandelen

Er ligt voor meer dan 100 kilometer aan wandelroutes rond Kranjska Gora. Ook in de sneeuw is het mogelijk te wandelen, maar neem een goede uitrusting mee.

Sleeën

Alleen voor kinderen? Misschien bij ons in de lage landen, maar in Slovenië is sleeën ook helemaal het einde als je volwassen bent. Er zijn verschillende georganiseerde slee-uitjes waarbij je bovenaan een berg wordt gebracht en vervolgens naar beneden kunt sleeën. Ook dit kan ‘s avonds gedaan worden op een door fakkels verlicht parcours.

sledding, kranjska gora, mijn slovenie

Bron: Slo trips

Zip-line

Nog meer actie en spektakel? Probeer dan eens de zip-line bij Planica, de hoogste skischans van de wereld. Schansspringen zal wat te hoog gegrepen zijn, maar je kunt eenzelfde sensationele ervaring beleven vanaf de zip-line die over de schans loopt. Het is de steilste zip-line van de wereld met een lengte van 566 meter. Tijdens het naar beneden glijden, haal je een maximum snelheid van 90 kilometer per uur.

Bevroren waterval

Nabij Kranjska Gora kun je de bevroren waterval in het Mlačca ravijn bewonderen. Het ravijn is 200 meter lang en ligt bij het dorpje Mojstrana. De bevroren waterval is geliefd bij ijs-klimmers. In de maand december zijn hier shows met een levende kerststal.

ice climbing, mojstrana, mijn slovenie

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!