De ultieme wandelvakantie; langeafstandswandelingen in Slovenië

Als je van wandelen houdt, is een tocht over een langeafstandswandelroute in Slovenië de ultieme vakantie. De langeafstandswandeling brengt je niet alleen van bestemming naar bestemming, maar laat je dag na dag meer en meer zelf deel uitmaken van de natuur die je doorkruist.

In Slovenië zijn er acht wandelroutes die langer dan 100 kilometer zijn. Ze lopen dwars door de unieke afwisselende Sloveense natuur. Je vindt ze hier in volgorde van lengte.

De route van de Juliana Trail op kaart.

De route van de nieuwe route Juliana Trail.

Juliana Trail

De Juliana Trail is de jongste langeafstandsroute in Slovenië. De route is uniek omdat ’t de enige meerdaagse wandelroute is die niet over bergen leidt maar door de dalen erlangs. Het pad verbindt de schilderachtige natuur van de Julische Alpen, Nationaal Park Triglav en de Soča Vallei. De route is in totaal 270 kilometer lang, verdeeld over 16 etappes.

De Juliana Trail maakt een rondje langs Nationaal Park Triglav. Je wandelt tussen Julische Alpen en Karawanken, naar oude stadjes en dorpjes, langs de schilderachtige meren van Bled en Bohinj en via de oevers van de smaragdgroene rivier Soča door het hart van de Julische Alpen weer terug.
De Juliana Trail is een rondwandeling met de klok mee, dus je kunt in elke etappeplaats starten. De officiële route start en eindigt in Kranjska Gora. Van Kranjska Gora gaat het pad naar Mojstrana en Jesenice, vandaaruit zuidwaars naar Radovljica om dan naar het westen te gaan via de meren van Bled en Bohinj. Na Bohinj zet het pad koers naar de Soča Vallei. Langs de rivier gaat het stroomopwaarts naar het noorden.

Meer over deze route vind je hier.

Europese wandelroute E7

// Lengte: 600 kilometer
// Zwaarte: gemakkelijk tot gemiddeld
// Aantal dagen: 30
// Voor: wandelaars van bijna elk niveau

Van het Canarische eilandje El Hierro tot het dorp Nagylak op de grens van Hongarije en Roemenië; met een lengte van 5.000 kilometer ben je wel even zoet met de Europese wandelroute E7. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een deel ervan lopen, het Sloveense stuk dan natuurlijk. Wandelroute E7 begint in Slovenië in het dorpje Robič op de grens met Italië. Je wandelt over heuvels, laag- en middelgebergte, door bossen, over weides en door en langs dorpjes en stadjes. Eerst gaat het oostwaarts, voor Ljubljana zuidwaarts, dan weer oostwaarts en dan noordoostelijk tot het dorpje Hodoš aan de grens met Hongarije. De berg Porezen, ten noorden van Cerkno, is met 1.630 meter het hoogste punt in de route. Wandelroute E7 geeft je een goed beeld van Slovenië. Al wandelend passeer je bijna alle regio’s. Wil je de hele route door Slovenië doen, dan ben je wel even bezig, al kun je natuurlijk ook een deel ervan wandelen.

Het Sloveense Bergpad / Slovenian Mountain Trail

// Lengte: 599 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld tot zeer moeilijk
// Aantal dagen: 28
// Voor: de echte bergwandelaars

Het Sloveense Bergpad, gecreëerd in 1953, is de langste echt Sloveense wandelroute, die verschillende kortere routes verbindt. Daarmee is het de oudste verbindende route ter wereld. De route is de ultieme kennismaking met de bergen van Slovenië. Onderweg ga je over 23 bergpieken, je komt langs 49 berghutten en passeert vijf stadjes.
De route begint in Maribor waar de bergen van Pohorje wachten. Na die bergketen volgen de Kamnik-Savinja Alpen en de Karawanken. Na een afdaling en een stuk door de vallei gaat de route omhoog over de hoogste berg van het land, Triglav, in het hart van de Julische Alpen. De route eindigt in Ankaran aan de Adriatische Zee. Gemiddeld heb je zo’n 28 dagen nodig voor de hele route. Houd je wel van een uitdaging? Het record staat op zeven dagen, acht uur en tien minuten.

''''

Bron: J. van Zoest

Europese lange afstandsroute E6 

// Lengte: 350 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 20
// Voor: Wandelaars die van bergen en heuvels houden en niet per se het hooggebergte in willen

De Europese wandelroute E6 komt Slovenië binnen bij Radlje ob Dravi in het noordoosten van het land. De bergen van Pohorje moeten daar eerst bedwongen worden. De route gaat bijna diagonaal door het land, want verder zitten ook de heuvels van Posavje, de Dinarische Alpen en de kust in de route. De route komt lang het prachtige kasteel Snežnik.

Pad van de Vrede

// Lengte: 230 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld met enkele zwaardere stukken
// Aantal dagen: 11
// Voor: Wandelaars die interesse hebben in cultuurhistorie en natuurschoon

Het Pad van de Vrede leidt langs natuurschoon en overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. De route verbindt meerdere historisch belangrijke punten (openlucht musea en monumenten) van de Eerste Wereldoorlog. Aan het Soca of Isonzo-front, waar de route langsloopt, vochten de Oostenrijkers en Hongaren, waar de Slovenen destijds toe behoorden, tegen de Italianen. Door de bergachtige omgeving was het een moeilijk front. Veel defensieconstructies uit de oorlog zijn bewaard gebleven. Op de route vind je bij historische punten borden met informatie.

''''

Bron: D. Stulc - Zornik

Alpe-Adria Trail

// Lengte: 147 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 7
// Voor: Wandelaars die van bergen en afwisseling houden

De Alpe Adria Route is een drielandenroute van Oostenrijk, Italië en Slovenië. In totaal zijn er 43 etappes van 20 kilometer, maar het Sloveense deel kun je in zeven dagen doen. In elke etappe is er een speciaal punt. De route komt Slovenië in over de Karawanken bergen. Het gaat vervolgens al snel over de kalkstenen  rotsmassieven van de Julische Alpen. De route gaat over de pas Vršič naar de Soča Vallei. Het berglandschap wordt verlaten bij Tolmin waar na de keten Kolovrat de route verder gaat in mediterraanse sfeer.

Meer van deze route zie je hier.

''''

Bron: D. Stulc - Zornik

Via Dinarica

// Lengte: 160 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 7
// Voor: wandelaars met een passie voor bijzondere natuurfenomenen

Ook de Via Dinarica is een internationale route. Het Sloveense deel loopt van noord naar zuid in het westelijk deel van het land. Daar gaat de route door de Karst, een streek met unieke natuur. Bergen, grotten, plateaus, ravijnen en verdwijnende meren liggen op het pad. Het sprookjesachtige kasteel Predjama ligt aan de Via Dinarica en ook de rustige bossen op het Bloke plateau, de Kruisgrot met zijn 20 ondergrondse meren en ook op deze route kasteel Snežnik.

''''

Bron: Eva Dinarica project

Via Alpina

// Lengte: 120 kilometer
// Zwaarte: makkelijk tot moeilijk
// Aantal dagen: 7
// Voor: Wandelaars die van bergen houden

De Via Alpina is een netwerk van wandelroutes die de acht Alpen landen met elkaar verbinden. Twee routes gaan door Slovenië, de rode (van de Karst via de Julische Alpen naar de Karawanken) en de paarse (van de Julische Alpen via de Kamnik-Savinja Alpen naar de Karawanken). Vooral het natuurlijk en culturele erfgoed maakt deze route interessant en de moeite waard.

 

De Juliana Trail dompelt je onder in de prachtige natuur en biodiversiteit van de Julische Alpen. Deze wandelvakantie neemt je mee over bergen, door groene valleien en langs authentieke dorpjes. Een fantastisch avontuur voor wandelaars die comfort op prijs stellen - inclusief bagagevervoer, uitstekende accommodaties en een goed openbaar vervoersnetwerk.

 

KENMERKEN VAN DEZE REIS

  • Geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars
  • Etappes met gemiddeld 4 - 6 loopuren per dag
  • Bagagevervoer inbegrepen
  • Afwisselende natuur van het Triglav Nationaal Park
Mark Koghee