ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

De ultieme wandelvakantie; langeafstandswandelingen in Slovenië

Als je van wandelen houdt, is de reis over een langeafstandswandelroute de ultieme vakantie. De langeafstandswandeling brengt je niet alleen van bestemming naar bestemming, maar laat je dag voor dag meer en meer zelf deel uitmaken van de natuur die je doorkruist.

In Slovenië zijn er zeven wandelroutes die langer dan 100 kilometer zijn. Ze lopen dwars door de unieke afwisselende Sloveense natuur. Je vindt ze hier in volgorde van lengte.

Europese wandelroute E7

// Lengte: 600 kilometer
// Zwaarte: gemakkelijk tot gemiddeld
// Aantal dagen: 30
// Voor: wandelaars van bijna elk niveau

Van het Canarische eilandje El Hierro tot het dorp Nagylak op de grens van Hongarije en Roemenië; met een lengte van 5.000 kilometer ben je wel even zoet met de Europese wandelroute E7. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een deel ervan lopen, het Sloveense stuk dan natuurlijk. Wandelroute E7 begint in Slovenië in het dorpje Robič op de grens met Italië. Je wandelt over heuvels, laag- en middelgebergte, door bossen, over weides en door en langs dorpjes en stadjes. Eerst gaat het oostwaarts, voor Ljubljana zuidwaarts, dan weer oostwaarts en dan noordoostelijk tot het dorpje Hodoš aan de grens met Hongarije. De berg Porezen, ten noorden van Cerkno, is met 1.630 meter het hoogste punt in de route. Wandelroute E7 geeft je een goed beeld van Slovenië. Al wandelend passeer je bijna alle regio’s. Wil je de hele route door Slovenië doen, dan ben je wel even bezig, al kun je natuurlijk ook een deel ervan wandelen.

Het Sloveense Bergpad / Slovenian Mountain Trail

// Lengte: 599 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld tot zeer moeilijk
// Aantal dagen: 28
// Voor: de echte bergwandelaars

Het Sloveense Bergpad, gecreëerd in 1953, is de langste echt Sloveense wandelroute, die verschillende kortere routes verbindt. Daarmee is het de oudste verbindende route ter wereld. De route is de ultieme kennismaking met de bergen van Slovenië. Onderweg ga je over 23 bergpieken, je komt langs 49 berghutten en passeert vijf stadjes.
De route begint in Maribor waar de bergen van Pohorje wachten. Na die bergketen volgen de Kamnik-Savinja Alpen en de Karawanken. Na een afdaling en een stuk door de vallei gaat de route omhoog over de hoogste berg van het land, Triglav, in het hart van de Julische Alpen. De route eindigt in Ankaran aan de Adriatische Zee. Gemiddeld heb je zo’n 28 dagen nodig voor de hele route. Houd je wel van een uitdaging? Het record staat op zeven dagen, acht uur en tien minuten.

Bron: J. van Zoest

Europese lange afstandsroute E6 

// Lengte: 350 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 20
// Voor: Wandelaars die van bergen en heuvels houden en niet per se het hooggebergte in willen

De Europese wandelroute E6 komt Slovenië binnen bij Radlje ob Dravi in het noordoosten van het land. De bergen van Pohorje moeten daar eerst bedwongen worden. De route gaat bijna diagonaal door het land, want verder zitten ook de heuvels van Posavje, de Dinarische Alpen en de kust in de route. De route komt lang het prachtige kasteel Snežnik.

Pad van de Vrede

// Lengte: 230 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld met enkele zwaardere stukken
// Aantal dagen: 11
// Voor: Wandelaars die interesse hebben in cultuurhistorie en natuurschoon

Het Pad van de Vrede leidt langs natuurschoon en overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. De route verbindt meerdere historisch belangrijke punten (openlucht musea en monumenten) van de Eerste Wereldoorlog. Aan het Soca of Isonzo-front, waar de route langsloopt, vochten de Oostenrijkers en Hongaren, waar de Slovenen destijds toe behoorden, tegen de Italianen. Door de bergachtige omgeving was het een moeilijk front. Veel defensieconstructies uit de oorlog zijn bewaard gebleven. Op de route vind je bij historische punten borden met informatie.

Bron: D. Stulc – Zornik

Alpe-Adria Trail

// Lengte: 147 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 7
// Voor: Wandelaars die van bergen en afwisseling houden

De Alpe Adria Route is een drielandenroute van Oostenrijk, Italië en Slovenië. In totaal zijn er 43 etappes van 20 kilometer, maar het Sloveense deel kun je in zeven dagen doen. In elke etappe is er een speciaal punt. De route komt Slovenië in over de Karawanken bergen. Het gaat vervolgens al snel over de kalkstenen  rotsmassieven van de Julische Alpen. De route gaat over de pas Vršič naar de Soča Vallei. Het berglandschap wordt verlaten bij Tolmin waar na de keten Kolovrat de route verder gaat in mediterraanse sfeer.

Bron: D. Stulc – Zornik

Via Dinarica

// Lengte: 160 kilometer
// Zwaarte: gemiddeld
// Aantal dagen: 7
// Voor: wandelaars met een passie voor bijzondere natuurfenomenen

Ook de Via Dinarica is een internationale route. Het Sloveense deel loopt van noord naar zuid in het westelijk deel van het land. Daar gaat de route door de Karst, een streek met unieke natuur. Bergen, grotten, plateaus, ravijnen en verdwijnende meren liggen op het pad. Het sprookjesachtige kasteel Predjama ligt aan de Via Dinarica en ook de rustige bossen op het Bloke plateau, de Kruisgrot met zijn 20 ondergrondse meren en ook op deze route kasteel Snežnik.

Bron: Eva Dinarica project

Via Alpina

// Lengte: 120 kilometer
// Zwaarte: makkelijk tot moeilijk
// Aantal dagen: 7
// Voor: Wandelaars die van bergen houden

De Via Alpina is een netwerk van wandelroutes die de acht Alpen landen met elkaar verbinden. Twee routes gaan door Slovenië, de rode (van de Karst via de Julische Alpen naar de Karawanken) en de paarse (van de Julische Alpen via de Kamnik-Savinja Alpen naar de Karawanken). Vooral het natuurlijk en culturele erfgoed maakt deze route interessant en de moeite waard.

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!