Lerend wandelen

10 avontuurlijke wandelroutes

Een avontuur in de natuur. In Slovenië verschijnen steeds meer thematische/educatieve wandelroutes. Nou zal het woord educatief bij velen niet echt spannend klinken, maar de informatie onderweg maakt het wandelen een stukje avontuurlijker. De thematische/educatieve wandelroutes, die veelal kort en niet zwaar zijn, zijn vooral leuk met kinderen.

Hier een top 10 van thematische/educatieve wandelroutes.

Idrija

1. Langs de Rake, Pad van de Wetenschappers van Idrija (Naravoslovna učna pot ob Rakaha)

wandelen educatief wandelvakantie Slovenië

Startpunt van de wandeling; het houten wiel. Bron Visit Idrija

 • Startpunt: Jožefov jašek (Josef’s schacht), coordinaten: 45°59'54.4"N 14°01'57.7"E
 • Lengte: 2,5 km
 • Eenrichting

Een leuke en gevarieerde thematische route begint in Idrija. Je leert hier wat over de unieke natuur nabij de stad maar ook over de mijngeschiedenis die dit stadje tot Unesco werelderfgoed heeft gemaakt.

De wandeling begint bij de mijnschacht van Josef. Hier ligt ook de Scopoli tuin, vernoemd naar de eerste mijnnatuurkundige Joannes Antonius Scopoli. Hier in het begin kan je ook het gebouw van Josef’s Schacht bezoeken waar vier treinlocomotieven te zien zijn en het grootste bewaard geleven houten molenwiel dat diende om water uit de mijn het Rake kanaal in te pompen.

Je loopt verder langs het kanaal waar je kan leren over de unieke natuur. Je ziet de grootste esseboom van Slovenië, de ‘Avenue van Engelse eikenbomen’, een bron met schoon water waar je van kan drinken en tenslotte wandel je over een hangbrug boven rivier Idrijca naar het Wilde Meer, dat honderden meters diep is.

wandelen educatief wandelvakantie Slovenië

Eindbestemming van de wandeling; het Wilde Meer. Bron Visit Idrija.

Meer info: https://issuu.com/visit-idrija-slovenija/docs/ob_rakah_screen_eng

Kaart: http://www.geopark-idrija.si/uploads/geopark_files/k-geopark-2014-slo-pdf.pdf

Lees over Idrija Unesco bestemming hier.

 

Maribor

2. Urskanovo educatieve bospad (gozdni učni poti Uršankovo)

Lerendwandelen wandelvakantie bospad educatief slovenië maribor

 • Startpunt: Okrepčevalnica pod Mucovo pečino, Smolnik 49, Ruse
 • Lengte: 1,3 of 3 kilometer
 • Rondwandeling

Nabij Maribor, aan het begin van de Pohorje bergen loopt het Urskanovo educatieve bospad door de bossen. Je kan uit twee lengten kiezen; 1,3 en 3 kilometer. Onderweg zijn elf punten waar informatie op staat over bomen, de grond, medicinale planten, waterhuishouding en het dierenleven ter plekke. Je komt langs de beek Lobnica die ooit belangrijk was voor de economische ontwikkeling van de omgeving. Langs de beek werkten smeden en glasblazers. Er stonden ooit 23 watermolens. Ook hier leer je wat over.

 

Tržič

3. Het Drie Bellen Pad (Pot treh zvonov)

 • Startpunt: centrum van het dorpje Sebenje
 • Lengte: 9 kilometer
 • Rondwandeling

Het Drie Bellen Pad nabij het stadje Tržič wordt ook wel het best klinkende pad genoemd. Het is een makkelijke route door dorpjes in het berglandschap. Het idee voor de route kwam van dorpsbewoners die iets nuttigs wilden doen met drie kerkklokken die werden vervangen. Ze besloten ze te gebruiken om een wandelroute te markeren; het Drie Bellen Pad.

De route gaat door het bos en over weiden en door enkele dorpjes. De borden met bel staan bij de dorpjes.

Je wandelt door bos en over weiden en passeert enkele dorpjes. Onderweg staan er drie borden met een bel. Het is niet verplicht de bel te luiden maar het maakt de wandeling wel leuker! Onderweg kom je langs een 100 jaar oude lindenboom waar je in de stam kan staan. Je passeert een skischans en houten fitnesstoestellen. De route kan ook gefietst worden met een mountainbike.

Iets ten noorden van het startpunt in Sebenje ligt een kort educatief wandelpad over de veenweide Blate. Op deze route staan elf informatiepunten over de weide.

Meer info: https://www.visit-trzic.com/doc/brosure/three-bells-trail.pdf

 

Kobarid

3. Historische Pad Kobarid

kobarid eerste wereldoorlog soca museum

Het Kobarid Museum. Bron Mark Koghee

 • Startpunt: Centrum van Kobarid of een van de vele punten op de route
 • Lengte: 5 kilometer
 • Rondwandeling

Het Historische Pad in Kobarid brengt bezoekers vanuit het centrum van dit stadje langs alle belangrijke punten in en om Kobarid. In slechts 5 kilometer. Het indrukwekkende Kobarid Museum, het knekelhuis bij de Antoniuskerk met de overblijfselen van meer dan 7000 Italiaanse soldaten, die hier gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog, de Kozjak watervallen, de ruïnes van kasteel Tonocov uit de oudheid, het Soča ravijn en het kaasmuseum zijn enkele van de uiteenlopende attracties langs deze route.

Meer info: https://www.kobariski-muzej.si/en/exhibitions/guided-tours/guided-tours/201803271700578802/the-kobarid-historical-trail/

 

Bohinj

4. Zlatorog Sprookjes Pad

 • Startpunt: Parkeerplaats bij kabelbaan Vogel
 • Lengte: 2 kilometer
 • Rondwandeling

Speciaal voor kinderen is er in de vallei van Bohinj het Zlatorog Sprookjes Pad, een avontuurlijke route die ook nog educatief is. Karakters uit lokale sprookjes geven onderweg informatie over de natuur en cultuur in de vallei. Je kan bij de toerisme informatiepunten in de vallei een boekje kopen met informatie en opdrachten voor het pad of download de app Nexto. In het boekje kan je stempels zetten. De stempels vind je bij de sprookjesfiguren onderweg.

Meer info: https://www.bohinj.si/en/experiences/zlatorog-fairy-trail/

 

Brda

5. Gradnik Pad (Gradnikova učna pot)

Wandelen educatief Brda wijngaarden vakantie Slovenië wandelvakantie

 • Startpunt: Aljoz Gradnik monument bij het kasteel van Dobrovo
 • Lengte: 5 kilometer
 • Eenrichting

Door wijnregio Brda lopen meerdere wandelroutes waarvan de meesten een thema hebben. Het Gradnik Pad gaat over dichter Aljoz Gradnik. De route loopt door wijngaarden en dorpjes naar de geboorteplaats van Gradnik. Je leert over de bomen die zo typisch zijn voor deze regio, komt langs prachtige uitzichtpunten en maakt kennis met de verzen van de dichter die zijn eigen regio bezong.

https://www.brda.si/activities/thematic_trails/2012121616003373/Gradnik%20trail/

 

Kras

6. Het Levende Karst Museum (Živi muzej Krasa)

 • Startpunt: Bazovska Cesta, Sezana
 • Lengte: Diverse
 • Eenrichting

Het Levende Kast Museum is een educatieve route door het karstlandschap bij het stadje Sežana. Het gebied beslaat 700 hectare unieke natuur. En de route erdoor is in 2017 verkozen tot beste thematische wandelroute van Slovenië. Er lopen meerdere routes door het gebied, allemaal met informatie. Je kan verschillende grotten zien, zinkgaten en vele andere typische karst kenmerken. De ongeveer 4 kilometer lange weg naar Bazovica doorkruist het gebied.

Meer info: http://www.krascarso-carsokras.eu/images/stories/KATJA/zmk_ang.pdf

 

Kamnik-Savinja Alpen

7. Pad door Logarska Dolina (Pot po Logarski)

wandelvakantie slovenië

 • Startpunt: Toerisme Informatie Centrum Logarska Dolina
 • Lengte: 7 kilometer
 • Eenrichting

Logarska Dolina is een smalle vallei in de Kamnik-Savinja Alpen en een van de mooiste plekjes in Slovenië. Door de vallei loopt het Pad door Logarska Dolina; een natuurhistorische en etnografische route door de ongerepte natuur die deze vallei zo kenmerkt. Het pad eindigt bij de Rinka waterval, een van de hoogste van het land. Halverwege passeert het pad een sprookjesbos. In de buurt van de berghut is de route ook rolstoelvriendelijk.

Kust

8. Strunjan in de Greep van de Zee (Ucna pot Strunjan v podobah morja)

 • Startpunt: Zoutvelden van Strunjan
 • Lengte: 5 kilometer
 • Rondwandeling

Aan de kust vind je het natuurgebied Strunjan met unieke kustnatuur. Er zijn zoutvelden maar meest in het oogspringend is het hoge klif van Strunjan waaronder je een mooi strand vindt. Over de natuur leer je op 15 informatiepunten onderweg. Deze route was de beste educatieve route van 2016.

 

Pohorje

9. Het Educationale Pad van het Hart (Srčkova učna pot)

 • Startpunt: Terme Zreče
 • Lengte: 7,2 kilometer
 • Rondwandeling

De educationele route ten noorden van de stad Slovenske Konjice brengt het natuurlijke en culturele erfgoed van het gebied samen. Er zijn in totaal 13 bijzondere punten in de tocht. Dat zijn onder meer een grot, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en een uitzichtpunt. Bij alle 13 punten vind je een informatiebord. Je kan de wandeling uitbreiden met de klim naar de berg Golek. De totale lengte wordt dan 10 kilometer.

 

Ljubljana

10. Route van de Moeras Bronnen (Barjanska Okna)

wandelen educatief wandelvakantie Slovenië

Natuurgebied Barje is een vrijwel vlak gebied, vergelijkbaar met veenweide.. Bron Mark Koghee

 • Startpunt: Podkraj, tegenover bar Kolišče
 • Lengte: 2 kilometer
 • Eenrichting

Barje is een uniek moeras natuurgebied ten zuiden van Ljubljana. Er lopen meerdere wandelroutes door het gebied. De Route van de Moeras Bronnen volgt de verschillende natuurlijke bronnen waar het water vanuit de bodem omhoog komt. Er zijn informatiepunten met borden. Teksten zijn vooralsnog alleen in het Sloveens. Er is wel een brochure in het Engels.

Je kan vanuit de stad bij het begin van de wandeling komen met bus 19B.

wandelen educatief wandelvakantie Slovenië

IInformatieborden zijn in Sloveens, maar foto's en tekeningen maken veel duidelijk. Bron Mark Koghee

http://www.ljubljanskobarje.si/uploads/datoteke/POT%20BARJANSKA%20OKNA_table_ANG.pdf

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Idrija

I fee slo

EU MGRT

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)