JULISCHE ALPEN EN NATIONAAL PARK TRIGLAV, bron Mijn Slovenië

Risicovolle omstandigheden in bergen

‘Ga goed voorbereid op pad

De wandelomstandigheden in de Sloveense bergen zijn op grotere hoogte momenteel gevaarlijk. Hoewel in de dalen al ruim een week temperaturen van rond de 30 graden worden gemeten, ligt er hoger nog sneeuw en ijs.

De Sloveense Alpinisten Bond (PZS) waarschuwde afgelopen week hikers die de bergen in willen gaan. Wandelaars moeten voorzichtig zijn en goed voorbereid op pad gaan. Draag goede bergwandelschoenen, neem een helm mee, een uitrusting voor sneeuw en ijs, handschoenen en pet/muts, extra kleding, een eerst hulp uitrusting, een reddingsdeken, een beschermende (zonne)bril en een opgeladen smartphone. De PZS raadt wandelaars aan de app Locus Map op de telefoon te installeren en te gebruiken. De app is op Google Play en de App Store te verkrijgen.

Dit jaar is de bergreddingsbrigade van Slovenië al meer dan 200 keer uitgerukt om hikers te redden. Tot 15 juni hebben 17 mensen hun tocht door de Sloveense bergen met hun leven moeten bekopen. Dat is meer dan het aantal doden op Mount Everest in dezelfde periode.

Is het wandelen in Slovenië dan zo extreem gevaarlijk? Nee. Integendeel, wandelen in de Sloveense bergen is juist heel goed te doen. En de top van de hoogste berg Triglav is voor heel veel wandelaars binnen bereik. Maar juist in de eenvoud schuilt het gevaar. Wandelaars overschatten zichzelf en onderschatten de gevaren en gaan vaak op pad zonder (goede) uitrusting. Er schuilt altijd gevaar in de bergen en daar moet je met een goede uitrusting en ervaring/kennis tegen gewapend zijn.

Maak gebruik van onze kennis van de bergen in Slovenië en weet zo zeker dat je routes loopt die bij jouw ervaring en kunde passen. Van het wandelen kan je pas echt genieten als je zorgeloos op pad bent, wetende dat er geen onnodige risico’s op je wachten.

 

Triglav ridge, bron J. Zoest, MijnSlovenie
Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)