Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ SLOVEENSE STEDEN /

Ptuj, gezellig stadje aan de Drava

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je ook authentieke steden en stadjes die rijk zijn aan cultuur. Lees deze keer over Ptuj, een gezellig stadje aan de Drava rivier in het noordoosten van het land.

Ptuj is de oudste stad van Slovenië. Het stadje bestaat al sinds de eerste eeuw voor Christus toen Ptuj nog Poetovium heette. Ooit was het best groot; in het jaar 450 waren er maar liefst 40.000 inwoners. Tegenwoordig wonen er zo’n 18.000 mensen in het gezellige stadje aan rivier de Drava.

Carnaval

Ptuj is de carnaval-hoofdstad van Slovenië. Hier heet het feest 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait om de indrukwekkend uitgedoste kurents. De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zitten vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent, die al zeker sinds 1880 bestaat, is een duivel die de winter verjaagt. Centraal staan de parades op zaterdag en zondag. Daaromheen zijn er veel feesten en activiteiten in de hele stad. Lonely Planet heeft het Kurentovanje in Ptuj bij de tien beste carnavalsfeesten ter wereld geplaatst.

Bron: Arhiv Ptuj

Poëzie- en wijndagen

Elke zomer is de stad het toneel van de Poëzie- en Wijndagen. Dit festival, dat een wijnquiz, poëzielezingen en, uiteraard, proeverijen combineert, wordt al ruim twintig jaar gehouden in augustus en duurt vier dagen lang.

Centrum

Het centrum van Ptuj is klein, maar wel gezellig. In het centrum zijn verschillende pleintjes met terrassen en er is een labyrint van kleine straatjes. Er zijn verschillende mooie oude gebouwen, waarvan het stadhuis er één is. In het centrum van Ptuj vind je de oudste wijnkelder van Slovenië. De kelder dateert uit de middeleeuwen en is nog altijd in bedrijf. In de kelder is ook de oudste fles wijn uit Slovenië; de Gouden Wijnstok uit 1917. De wijnkelder is nu van wijnmaker Pullus.

Dominicanen klooster

Het oude Dominicanenklooster van Ptuj maakt deel uit van de oude stadsmuur van de stad. Het klooster is geen klooster meer, maar een museum waar ook allerlei evenementen plaatsvinden.

ptuj

Kasteel

Boven het centrum staat het kasteel van Ptuj. De burcht is in de tweede helft van de 12e eeuw gebouwd om de stad te verdedigen tegen de Hongaren. Het kasteel is nu grotendeels een museum. Er zijn onder meer oude muziekinstrumenten te zien. Op de begane grond zijn de kasteelkamers nog helemaal ingericht met meubels, tapijten, schilderijen en alledaagse dingen uit de periode van 1550 tot 1850. De kunstcollectie is één van de mooiste collecties van gotische en barok kunst in Slovenië.

Waterpret

Tegenover het centrum, aan de andere kant van de Drava ligt Terme Ptuj, een groot spa-resort met waterpark. Geen enkele stad heeft zo’n groot en compleet spa-resort zo dichtbij het centrum. Het resort heeft meerdere hotels en een camping met glamping accommodaties. Nabij ligt ook nog een golfbaan met 18 holes.
Andere waterpret vind je ten oosten van het centrum. Daar ligt het meer van Ptuj. Het meer is een groot kunstmatig waterreservoir dat gemaakt is voor de waterkrachtcentrale in de Drava. Het meer is een geliefde plek voor watersporten als roeien, zeilen, vissen en waterskiën.

Omgeving

Ptuj ligt in een vlak tot glooiend landschap nabij de wijnheuvels van Slovenske Gorice en Haloze, waardoor diverse wijnroutes lopen. Johann Puch (Janez Puh), de grondlegger van het bekende brommermerk, is geboren in een dorpje nabij Ptuj. In het stadje staat een standbeeld van Puch en in zijn geboortedorp Sakušak staat een klein Puch-museum.

In de omgeving van Ptuj vind je één van de mooiste paleizen van Slovenië. Het landhuis Dornava is een prachtig barok gebouw uit de vijftiende eeuw, dat in de achttiende eeuw is herbouwd. Helaas kun je alleen van de buitenkant van dit ‘Versailles van Slovenië’ genieten. Het gebouw is leeg en verlaten. Het paleis staat in het dorpje Dornava.

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!