/ SLOVEENSE BELEVEN /

krofi Slovenie

Sloveense tussendoortjes voor de snelle trek

Hoe stil je in Slovenië de snelle trek? Met een leuk restaurantje op bijna elke straathoek is een maaltijd  in Slovenië snel gevonden, maar waar haal je een lekker tussendoortje? En wat is er dan zoal te krijgen? Lees onze ‘fastfood’ tips.

Burek

Burek is een gevuld broodje. De vulling bestaat meestal uit vlees, maar het kan ook kaas zijn, spinazie en/of aardappel. Burek is een Balkan specialiteit, die je in elk stadscentrum volop kunt krijgen. Echt Sloveens is de pizza burek, een burek met pizzasmaak. Eettentjes, veelal kiosken, met burek hebben negen van de tien keer ‘Burek’ vermeld staan op de gevel, dus je kunt ze niet missen. Je vindt bureks ook in veel bakkerijen. Tip: drink een glas yoghurt bij je burek.

Sandwich

Heb je trek in een sandwich, ofwel gewoon een lekker broodje? In veel bakkerijen en supermarkten kun je een broodje voor je laten maken. Je kunt zelf het soort brood kiezen, en bijvoorbeeld kaas, salami, ham en prosciutto.

Pizzapunt

Een pizzapunt is een lekker tussendoortje dat op veel plaatsen te krijgen is, vaak ook in bakkerijen en supermarkten. In Ljubljana vind je bij het grote plein Kongresni Trg een eettentje dat helemaal in deze punten is gespecialiseerd. De meeste stukken pizza kosten hier slechts twee euro.

Hamburger

De hamburger heeft ook in Slovenië flink aan populariteit gewonnen. Goede hamburgers zijn volop te krijgen. In Ljubljana zijn er zelfs twee kleine lokale hamburgerketens: Hoodburger en Lars & Sven.

Paardenburger

Hot Horse met meerdere vestigingen in Ljubljana is, naar eigen zeggen, de eerste en originele paardenburgerzaak ter wereld. Hot Horse bestaat al sinds 1990. Het concept van Hot Horse is gezond fastfood. Een veggieburger en diverse verse salades staan ook op het menu.

Kastanjes

In het najaar is de gepofte kastanje een niet te missen lekkernij. De kastanjes worden in de diverse steden verkocht vanuit tijdelijke stalletjes. Ze worden ter plekke gepoft en meestal in een papieren puntzak geserveerd.

Krofi

Krof, een gevulde donut, is een zoetigheid maar staat hier toch omdat de zoete snack tot het culturele erfgoed van Slovenië hoort. Meestal gegeten met carnaval is dit het hele jaar een tussendoortje dat je traditiegetrouw haalt in Trojane dat op de pas ligt van de weg tussen Ljubljana en Celje. Het originele recept komt van het restaurant Trojane. Dagelijks worden hier tussen de 5.500 en 7.000 ‘krofi’ verkocht.

Friet

Zelfs in Slovenië kun je gewoon een patatje krijgen, maar je moet er wat meer moeite voor doen. In Ljubljana is er één patattent genaamd Surf’N’Fries. Wil je ergens anders een patatje? Vraag het dan bij een eettent, want ook als het niet op het menu staat, is het vaak wel mogelijk om alleen wat friet te krijgen.

 

 

 

Mark Koghee