/ Origineel Sloveens /

Hoe een Sloveens deuntje een Limburgse hit werd

Slovenië is maar een klein land waar, ondanks de stijgende populariteit, nog steeds maar weinig mensen iets vanaf weten. Toch kent bijna iedereen wel iets dat uit Slovenië komt, zonder te weten dat het Sloveens is. Wij gaan op zoek naar bekende dingen uit Slovenië. Hier Limburgse muziek.

Sjeng aon de geng, de oer-Limburgse hit van de band Nachroave die halverwege de jaren negentig de hitlijsten bestormde is allesbehalve Limburgs. Goed, de tekst is dat wel, maar de melodie heeft de Limburgse zanger Frans Theunisz van de Sloveense muzikant Slavko Avsenik.

Slavko Avsenik, 1963, bron MijnSlovenie

Sjeng aon de geng stond in 1995 21 weken in de top 40. Het lied is vooral populair tijdens carnaval en is uitgegroeid tot een echte Limburgse klassieker die zelfs vertolkt is door die andere populaire Limburgse muzikant André Rieu.

Het nummer van Avsenik werd Theunisz ooit aangereikt door de kastelein van een café in Gulpen vertelde de Limburgse zanger in 2014 aan de regionale zender L1. De kastelein vertelde Theunisz: ,,Frans ik heb hier een liedje, moet je eens kijken als ik dat dadelijk op zet hoe de lui erop reageren. Hij zette dat ding op en meteen na het begin, na het introotje, papadapapa daar ging iedereen.'' De Limburger maakte een Limburgse versie voor zijn band de Nachroave en scoorde een hit.

'Sjen aon de geng', Nachroave

Het origineel: 'He Slavko spiel uns eins', Avsenik

Veel van de hoempapa deuntjs van de Limburgse volksmuziek komen niet uit het bronsgroen eikenhout maar vanuit de zonnige kant van de Alpen, Slovenië. De Limburgse geschiedenis met Slovenië begint al in de negentiende eeuw. Toen kwamen de eerste Slovenen naar Limburg om hier in de mijnen te gaan werken. Ze waren een van de eerste groepen gastarbeiders in Nederland.

Duizenden Slovenen zijn naar Limburg getrokken en die Slovenen namen hun eigen cultuur, met muziek, mee. De muziek, die nu populair is, is van later datum, van halfweg de twintigste eeuw. Toen vonden de Avsenik broers uit het dorpje Begunje de Oberkrainer muziek uit. Oberkrainer is de Duitse naam voor de Gorenjska regio waarin Begunje ligt.

De muziek van Avsenik is, naast in Slovenië natuurlijk, het populairst in Duitsland en Oostenrijk. Zo populair zelfs dat de muziek, waarvan vaak wordt gedacht dat het Duits of Oostenrijks is, de Oberkainer muziek van Avsenik is. Avsenik produceerde vanaf de jaren vijftig tot zijn overlijden in 2015 ruim duizend nummers.

In Radovljica nabij Begunje heeft de Avsenik-familie een museum. Bij het museum is ook een restaurant en concertzaal waar elke dag optredens zijn. Op de rotonde bij de snelwegafslag Lesce staat een groot monument ter ere van de Avsenik broers.

Mark Koghee