/ Best of thema /

De Sloveense fiets top 5

Slovenië is hard op weg een echt fietsland te worden. Elke maand komen er weer fietspaden bij in het land en steeds meer Slovenen ontdekken zelf de geneugten van een fietstocht door de natuur.  Zowel onverhard als verhard zijn er vele mogelijkheden om het land per tweewieler te verkennen.

Buiten de steden vind je in Slovenië niet veel fietspaden buiten de steden. Maar fietsroutes leiden vaak over kleine binnenwegen waar heel weinig verkeer komt. Op fietsgebied is er voor elk wat wils. Hier een top 5 van fietsroutes.

1. Rondje Vrsic-Mangart

//lengte: 110 kilometer

//hoogtemeters: 2800 

//moeilijkheidsgraad: pittig

fietstoure, best of, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

De route voor echte fietsfanaten is het rondje over bergpassen Vrsic en Mangart, de Ventoux en Alpe d'Huez van Slovenië. Kranjska Gora is het beste vertrekpunt voor deze tocht. Vanuit hier rijd je eerst over Vrsic, een pas die in de Eerste Wereldoorlog is aangelegd door Russische krijgsgevangen. Na een lange afdaling kom je in Bovec aan waarna het weer eerst langzaam en dan flink omhoog gaat. Mangart is de hoogste weg in Slovenië. Het hoogste punt ligt op 2072 meter. Na Mangart ga je weer naar beneden en via de Predelpas naar Tarvisio in Italië waar het fietspad begint dat helemaal naar Kranjska Gora loopt. 

2. Onder de berg door

//lengte: 5 kilometer

//hoogtemeters: nihiel

//moeilijkheidsgraad: goed te doen

In Slovenië kan je niet alleen over bergen fiets maar er ook onderdoor. In de oude mijntunnels onder de berg Peca zijn er door een gids geleide fietstochten. De hele route is vijf kilometer lang en leidt van de vallei aan de ene kant van de berg naar de vallei aan de andere kant. Fietsen en uitrusting kunnen gehuurd worden.

3. Op de Nederlandse toer

//lengte: 48 kilometer

//hoogtemeters: 500

//moeilijkheidsgraad: goed voor families

fietsen, bled, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

In Radovljica vind je een fietsknooppuntennetwerk zoals we die ook in Nederland kennen. Maar dan met een groot verschil. Hier hebben delen van de route blauwe, rode en zwarte stippen gekregen voor de hellingsgraad van de klimmen op de route. Net als skipistes. Een van de meest toegankelijke routes is de Geschiedenis en Cultuur tocht van 49 kilometer met start- en eindpunt in Radovljica. De route gaat door bos, langs een oude kasteelruïne en door vele kleine dorpjes.

4. Langs de Adriatische Zee

//lengte: 130 kilometer

//hoogtemeters: 1080

//moeilijkheidsgraad: goed te doen

fietsen, bled lake, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

De Parenzana is het fietspad dat loopt over de voormalige spoorlijn met dezelfde naam. De route begint in de Italiaanse kuststad Triëste en eindigt in het Kroatische Porec. Een groot deel gaat door  de Sloveense kuststreek. Vrijwel de hele route is fietspad. Met de fiets rijd je door de oude (verlichte) spoortunnels en over de oude spoorviaducten. 

5. Ljubljana per fiets

// lengte: 14 kilometer

// hoogtemeters: 0

// moeilijheidsgraad: makkelijk

fietsen, ljubljana, bron M.Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Ontdek Ljubljana met de themaroute Plecnik's pad. De in april 2016 door de Nederlandse ambassadeur in Slovenië geopende fietsroute verbindt de belangrijkste monumenten in Ljubljana ontwerpen door architect Joze Plecnik. Het pad doorkruist de hele stad. Geen betere manier om Ljubljana te verkennen dan per fiets. Voor slechts een euro kan je een week lang onbeperkt gebruik maken van de Bicikelj leenfietsen van Ljubljana.

Mark Koghee