ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Authentieke steden en dorpen /

SOCA VALLEI: STADJES MET EEN RIJKE HISTORIE

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je ook authentieke steden en dorpen die rijk zijn aan cultuur(historie). Lees deze keer meer over de stadjes in de Soča vallei.

De geschiedenis van de stadjes in de Soča vallei gaat terug tot de ijzertijd toen de eerste mensen zich in de vallei vestigden. Van vrijwel elke periode in de geschiedenis is vandaag de dag nog iets terug te vinden. Het is echter vooral de Eerste Wereldoorlog die hier de grootste sporen heeft nagelaten toen de Soča de frontlinie vormde tussen het Italiaanse leger en het leger van Oostenrijk-Hongarije.

BOVEC

Het stadje Bovec staat tegenwoordig bekend als hoofdstad van de buitensport in Slovenië. Vroeger was het vooral een strategische plek langs de Soča rivier. Het stadje zelf is gezellig en heeft enkele cafés en restaurants. De bezienswaardigheden liggen buiten de stad, zoals de bergen waar Bovec aan de voet van ligt, de watervallen van Boka en Virje en natuurlijk de rivier Soča. Bovec is vooral de ideale verblijfsplaats voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers die graag op een gezellige plek willen verblijven.

Dichtbij de stad, boven de Koritnica kloof, ligt een fort dat gebruikt is in de oorlogen tegen de Ottomanen, de legers van Napoleon en in de Eerste Wereldoorlog. Fort Kluže is nu één van de meest bezochte culturele monumenten in de Soča vallei. In het fort vinden festivals plaats en er zijn tentoonstellingen.

bovec, plein
Bron: David Stulc Zornik

KOBARID

Stroomafwaarts langs de Soča ligt Kobarid, ofwel Caporetto. Een stadje dat wereldberoemd is gemaakt door schrijver Ernest Hemingway die Caporetto beschreef in zijn roman 'A Farewell to Arms'. Kobarid is de Sloveense naam van het stadje dat in de geschiedenis dan weer de Italiaanse kant, dan weer de Sloveense kant van de grens is op gevallen. Bewoond sinds de ijzertijd, is de stad vooral bekend van de Eerste Wereldoorlog toen hier in 1917 de Slag om Caporetto plaats vond. Niet te missen bezienswaardigheid in Kobarid is het veelgeprezen indrukwekkende museum dat is gewijd aan de oorlog. Verder zijn er een interessant kaasmuseum, archeologische vindplaatsen en de indrukwekkende Napoleonbrug over de Soča rivier. Elke zomer is er een groot sierduik-toernooi vanaf de brug.

In Kobarid en omgeving vind je sommige van de beste restaurants van Slovenië, waaronder het veelgeprezen Hiša Franko dat is verkozen tot de top 50 van beste restaurants ter wereld. Volgens de overlevering verbleef Hemingway in het gebouw van Hiša Franko en begon hij hier te schrijven aan zijn meesterwerk.

Vergeet de heuvel Gradič boven de stad niet te bezoeken. Op deze heuvel staat de Sint Antonkerk met er omheen het achthoekige herdenkingsgebouw voor de gevallen Italiaanse soldaten. In het gebouw worden de overblijfselen bewaard van ruim 7.000 omgekomen soldaten. Alle historische bezienswaardigheden in en om Kobarid zijn verbonden via het wandelpad 'Kobarid Historic Trail'.

st. anton, kobarid
Bron: Slotrips

TOLMIN

Tolmin is de grootste plaats in de Soča vallei, maar ook dit stadje kun je moeilijk groot noemen. Met slechts 3.500 inwoners is het vooral knus. Tolmin kan trots zijn op een lange geschiedenis die al begint in de oudheid toen Illyriërs zich in het gebied vestigden. Daarna kwamen de Romeinen en pas vanaf 600 na Christus de voorouders van de Slovenen. Tolmin heeft een mooi oud centrum en op de heuvel Kozlov Rob vind je de duizend jaar oude ruïnes van het kasteel terug. Archeologische vondsten uit alle perioden van de geschiedenis van het gebied zijn te vinden in de grote collectie van het museum van Tolmin.

In de Tolminka vallei boven de stad staat de indrukwekkende houten Javorca kerk. De kerk is gebouwd door en ter herdenking van Oostenrijk-Hongaarse soldaten. In houten panelen staan de namen van 2.564 gevallen soldaten.

In de zomer is Tolmin is de plek voor festivals en evenementen. Eén daarvan springt eruit: Metaldays is een internationaal heavy metal festival op de oever van de Soča met twee festivalstranden en een festivalcamping. Het festival trekt jaarlijks rond de 10.000 bezoekers, een aantal dat langzaam groeit. Op dezelfde plek aan de Soča zijn de festivals Punk Rock Holiday en het Overjam Reggae Festival.

Bron: Jan Humar

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!