/ Vakantie in Slovenië plannen /

De spelregels op de Sloveense snelweg

Een snelweg is een snelweg. Of je nu op de autobahn, motorway, autoroute, autostrada of avtocesta rijdt, vrijwel overal ziet het er hetzelfde uit. Toch zijn de dingen hier en daar anders. Wat moet je weten op de snelweg (avtocesta) in Slovenië?

Vignet

Wil je de snelweg op, dan heb je een vignet nodig, geplakt rechtsboven of in het midden van de voorruit. Hier vind je de actuele tarieven voor een vignet. Ook voor de ring rond Ljubljana heb je een vignet nodig. Er wordt regelmatig gecontroleerd of automobilisten het verplichte stickertje wel op hun voorruit hebben. De boetes zijn hoog.

130

Rijd niet harder dan 130 kilometer per uur. 130 is in Slovenië de maximum snelheid. Let op dat op verschillende plekken de maximum snelheid lager ligt, zoals bij tunnels, drukke punten of de ring rond Ljubljana.

Reddingsbaan. Nieuw!

Sinds eind vorig jaar is in de Sloveense verkeerswet opgenomen dat bestuurders op de snelweg in de file een vrije baan moeten creëren voor hulpvoertuigen. Deze zogeheten reddingsbaan moet worden gevormd tussen de meest linkse baan en de baan rechts daarvan. Auto’s stellen zich uiterst links en uiterst rechts op. Hierbij is het toegestaan om op de vlucht/pechstrook te staan. Zodra er in Slovenië een file ontstaat (ook als er geen ongeluk is), hoor je als automobilist ruimte te maken voor de reddingsbaan. De boete voor het niet voldoen aan deze eis is maar liefst 200 euro.

Groen

De bewegwijzeringsborden naar de snelweg en op de snelweg zijn groen. Volg je dus de aanwijzingen op een groen bord, dan ga je naar/over de snelweg.

Winter

Deze regel geldt voor alle wegen. Tussen 15 november en 15 maart moet je winterbanden hebben of sneeuwkettingen in de auto. Officieel geldt dit ook in wintercondities buiten deze periode.

Mark Koghee